tag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post5320273106183751403..comments2024-03-28T19:01:35.924+01:00Comments on Nem vagyok mesterszakács: Természetes kovász – kovásznevelés és tartás, lépésről lépésreAlexa Christihttp://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-31575297755073634562020-11-03T20:00:06.254+01:002020-11-03T20:00:06.254+01:00Kedves Christi! Nagyon szépen köszönöm,a ko...Kedves Christi! Nagyon szépen köszönöm,a kovászos kenyér elő készítését. Én meg sütöttem tökéletesen szuper jó lett. Ezután csak te alkalmazott kovászod fogom használni,nem a régit. Csupán egy kérdésem lenne,nekem a rómaitálam magas így én vizet nem tudok betenni külön,ha az egészet használom. Most is csak tetejét használtam,így sikerült tennem be vizet sütőbe. Vagy mivel római tálam jól be áztatom,nem kell + vizet tenni be? Nagyon köszönöm előre is meg tisztelő válaszod. Szívesen tennék képet róla,hogy meg mutassam,de sajnos itt nem találok olyat,hogy csatolható lenne.Gabimamihttps://www.blogger.com/profile/09793967928279547931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-13833630648235476112017-11-11T03:40:14.192+01:002017-11-11T03:40:14.192+01:00Udv. Ha egy napot kihagyunk lehet valami baja a ko...Udv. Ha egy napot kihagyunk lehet valami baja a kovasznak?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11847900308343965548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-23514752274720066562015-12-22T11:38:42.086+01:002015-12-22T11:38:42.086+01:00A kedves Weboldal nem igazán válaszol fontos kérdé...A kedves Weboldal nem igazán válaszol fontos kérdésekre!<br />Az elkészíttet kenyerek és ételek is gyanúsak...nagyihttps://www.blogger.com/profile/00714649180957698701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-9504371107113494582015-10-13T21:38:58.548+02:002015-10-13T21:38:58.548+02:00hát az enyém ilyen sohasem lesz....de irigykedni ...hát az enyém ilyen sohasem lesz....de irigykedni szabad..Klára Velezhttps://www.blogger.com/profile/07033923347438062445noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-68733276547694104382015-10-13T21:36:09.021+02:002015-10-13T21:36:09.021+02:00hát az enyém ilyen sohasem lesz....de irigykedni ...hát az enyém ilyen sohasem lesz....de irigykedni szabad..Klára Velezhttps://www.blogger.com/profile/07033923347438062445noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-34587881002007603182015-09-11T17:00:18.594+02:002015-09-11T17:00:18.594+02:00
Kedves Alexa!Valaki/Gyuri/ javasolt magának,hogy ...<br />Kedves Alexa!Valaki/Gyuri/ javasolt magának,hogy a kovászt kell kovászolni!Itt olvastam,de most nem találom.Szeretném,ha közölné,hogy mit is javasolt Gyuri?! Köszönettel:Kálmán. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13005324244783318319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-72106759033321981802015-04-28T20:43:11.246+02:002015-04-28T20:43:11.246+02:00Kedves Christi!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a ...Kedves Christi!<br />Azt szeretném megkérdezni, hogy a te kovászodnak milyen az illata? Én is készítettem az én kovászomnak az illata ha kinyitom az üveget alkoholos illatot áraszt.Minden más stimmel a kenyér gyönyörű, állaga puha az íze jó nem savanyú de nem tudom, hogy ez egészséges e vagy sem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-81040121256779137502015-04-19T11:04:25.565+02:002015-04-19T11:04:25.565+02:00Kedves Christi !
Régen,falusi gyerekkoromban úgy k...Kedves Christi !<br />Régen,falusi gyerekkoromban úgy készült a kovász,hogy a megmaradt kenyértésztából egy bögrébe kivettek,közepére mélyedés,ebbe jött a só.2-3 hetente sütöttek kenyeret és mindig így.Az Ön módszere elég bonyolultnak tűnik a fentihez viszonyítva,Talán a joghurtban lévő "Lactobacilus ferment" miatt másabb ízt ad.Dr.LÖTEhttps://www.blogger.com/profile/16564639959633743649noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-41145585465578191122015-02-09T20:57:42.001+01:002015-02-09T20:57:42.001+01:00Szia Christi..Köszönöm,hogy megtanulhattam a kovás...Szia Christi..Köszönöm,hogy megtanulhattam a kovásznevelés leírt"csínját-bínját".De a gyakorlat teszi az embert tapasztaltabbá! .És mondhatom azt,hogy már sikerrel több variációban alkalmaztam is.Már a kovászetetés 6.napjától sütöttem tökéletes kenyeret,mert a 10-napot nem tudtam már kivárni...És ez volt az első kenyér sütésem az életemben és annyira szeretem készíteni,hogy már másfél hónapja nem veszünk a boltba kenyeret. <br />Van még tanulni valóm szeretem az írásaid,s annak tartalmát ,az inspirációid,s a visszajelzéseket,amiből sokat lehet kiszűrni,tanulni.<br />Gyönyörűen fotózol ,szinte megszólalnak,kínáltatják magukat az ínycsiklandozó "szuper kenyerek,péksütemények,pogácsák,s ételkülönlegességeid"..Én már hosszú időket töltöttem az oldalon,mire belekezdtem a kenyérsütésbe.Nálunk még a liszt beszerzése sem egyszerű dolog,mindig ott álltam a kovász etetése idején liszt hiányában.Már két család is liszt vásárlásával volt megbízva,de orvosolom majd egy jó "ízesített gyökérkenyérrel" a segítségnyújtásukat.Most a hűtőben pihen már egy.-és két hete a kovász.De amikor sütök belőle előtte való napon kiveszem<br />a hűtőből,hogy "észhez térjen"pár óra ez,közben "rá-rá nézek,hogy látok-e életjelet rajta!"ekkor megetetem és a megetetés utáni napon sütöm a kenyeret.Ezt még csak egyszer volt alkalmam így megcsinálni...Ezek után ketté repedt a kenyér sütő mázatlan cserépedényem...de nem a kenyérrel!Évek óta nem használtam,valamikor kaptam és állt "talonba a polcon".Most edény beszerzési utakat keresünk,de lassan haladnak a dolgok mert igen tetemes összegekért lehet megvásárolni,ahogy utánanéztem a weben.Szóval előfordulnak rizikós napok is ,azóta még eggyel így jártam az jénai volt.Nem tudom, nem-e lehet esetleg zománcozott magasított fedővel ellátott lábasban megsütni pl.-l a "cipót"?A zománcozott edény hővezetése mennyire megbízható?Az talán nem válik ketté.Ha így haladok eltűnnek a hőállónak titulált nagyobb-edényeim.A tepsibe meg szétterül az egy-szem kenyértésztája,ha nincs támaszték...Ha van tipp örömmel fogadom a tanácsodat.kenyérsütésemhez.Már annyira jólesett a sok szép kenyér variáció,osztogattam a testvérek,szomszédok között is,s mindenkitől jó visszajelzést kaptam.ami persze a "te dicséreted ,a kitartó,pontos munkád-elismerését szolgálja". Amit hálásan köszönök neked.Ezért is regiment lisztet "szórtam szét"...de majd minden jóra fordul remélem,edényzet híján most csak "kicsi terjedelmű cipócskát tudok sütni jénaiba vagy gyökér kenyereket, ami működik tepsibe is...mert van két azonos méretű tepsim ezt egymásra borítva tökéletesen zárttá teszi a sütést,így már sütöttem többször is,ezt azért tudom elmondani,illv.leírni.További sikeres recepteket,ételféleségeket és hasznos infókat,jó munkát ,s jó egészséget kívánok hozzá.Üdv.marikamarikahttps://www.blogger.com/profile/01524721824970802582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-9851758125297568972015-02-01T19:57:51.872+01:002015-02-01T19:57:51.872+01:00Kedves Stefan. Azert emesztheto konnyebben a kovas...Kedves Stefan. Azert emesztheto konnyebben a kovaszos kenyer, mert a kovaszkeszites gyakorlatilag fermentalas, es a fermentalt etelek sok sok egeszseges bakteriumot taralmaznak ami nagyon jo a belfloranak. Minden fermentalt etelnagyon egeszseges. Gondolj csak a savanyu kaposztara?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-79732073037154930852014-11-07T21:58:09.440+01:002014-11-07T21:58:09.440+01:00Mit jelent, az, h. etetni a kovászt?
Mit jelent, az, h. etetni a kovászt?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-31144594047747601642014-08-04T01:13:01.348+02:002014-08-04T01:13:01.348+02:00Hello, Amikor a kovasz dolgozik tejsav keletkezik....Hello, Amikor a kovasz dolgozik tejsav keletkezik. Sav az nehezen emesztheto. Hogy van akkor az, hogy az elesztohoz kepest a kovaszos kenyer konnyebben emesztheto?! Ami tuti igaz, de miert?Udv, "nemvagyok kemikus"Stefanhttps://www.blogger.com/profile/03331619977289779456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-18660465937467036942014-07-29T13:13:01.396+02:002014-07-29T13:13:01.396+02:00Szia.
Nagyon jó ,és teljes amit irtál. Kérdezni s...Szia. <br />Nagyon jó ,és teljes amit irtál. Kérdezni szeretném , hogy a joghurt helyett lehet e házi tehéntejből készült aludt tejet használni ? KöszönömAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15743952283776872936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-45344230700433552972014-07-29T13:07:09.134+02:002014-07-29T13:07:09.134+02:00Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15743952283776872936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-3091447217798017332013-08-28T10:04:16.134+02:002013-08-28T10:04:16.134+02:00Kedves Alexa Christi! Mivel nem ehetek élesztős do...Kedves Alexa Christi! Mivel nem ehetek élesztős dolgokat, és az eddig vásárolt kenyeret unom, ráakadtunk az oldalra.. így megszületett a kis kovászunk..kérdésem, problémám a következő volna: befőttes üvegben készült, és akárhányszor lecsavarom a tetejét azonnal acetonos szag csap meg, ami 2-3 másodperc után elillan, vagyis csak a befőttesüveg levegője acetonos, nem maga a kovász. Olvastam, hogy a kovász termel alkoholt, ennek a gőze lehet, hogy összegyűlik a lezárt üvegben.. a kovász amúgy nem büdös, nem alkoholos, és savanykás. Mi a véleményed, használható, normális ez így? Köszönettel, L.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-8713381777673340922013-07-06T18:35:58.027+02:002013-07-06T18:35:58.027+02:00Kedves Christi!
Ma 7. napos a kovászom, minden nap...Kedves Christi!<br />Ma 7. napos a kovászom, minden nap etetem, itatom :-) . Imádom,de nagyon sajnálom leönteni mindig a háromnegyedét. Legszívesebben elajándékoznám, de sajnos kevesen állnának neki kenyeret sütni. <br />Két nap múlva nekiállok a sütésnek, alig várom!<br />Üdv: TimiTimihttps://www.blogger.com/profile/07356009516606062575noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-90047619622404546202013-05-12T13:33:54.236+02:002013-05-12T13:33:54.236+02:00Nekem is ugyan ez a problémám, hogy a kenyér megnő...Nekem is ugyan ez a problémám, hogy a kenyér megnő szépen a belseje is szép lyukacsos, de még is tömör marad. Mit nem csinálok jól?<br />Üdv:MáriaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17184462558825716320noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-38655861416190924232013-04-08T21:37:24.522+02:002013-04-08T21:37:24.522+02:00Nekem valahogy túl tömör marad a kenyér.... Megdag...Nekem valahogy túl tömör marad a kenyér.... Megdagad kétszeresére, de élesztővel sokkal lazább szerkezetűt sikerült alkotnom. Van valami tipped?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-19435101248285689842013-02-03T18:24:45.740+01:002013-02-03T18:24:45.740+01:00...a kovászom először 1 majd később 2 hét után is ......a kovászom először 1 majd később 2 hét után is működött hűtőben tárolva ill.onnan kivéve!<br />Köszönöm hogy visszaadtad gyermekkori élményeim , ízeim és már nem kell pirítanom a kenyeret hogy a héját is megtudjam enni mert bizony a bolti kenyér héja gumis.szgedehttps://www.blogger.com/profile/00353745561407706036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-34495621184170628582013-02-03T18:19:02.562+01:002013-02-03T18:19:02.562+01:00Kedves Christi!
Megcsináltam és működik de a türe...Kedves Christi!<br /> Megcsináltam és működik de a türelmetlenségem miatt én már a negyedik napon sütöttem a kovászból. Elsőosztályú lett a kovász is a kenyér is.szgedehttps://www.blogger.com/profile/00353745561407706036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-77723024992465284792013-01-18T18:50:10.113+01:002013-01-18T18:50:10.113+01:00Kedves Christi!
Függő lettem, nincs nap, hogy ne n...Kedves Christi!<br />Függő lettem, nincs nap, hogy ne néznék be hozzád!<br />Gratulálok a bloghoz, a fotókhoz és hálásan köszönöm, hogy megtanítottál kovászt készíteni.<br />Már az első próbálkozás tökéletesre sikerült -és a gyökérkenyerek is, amiket a leírásod alapján készítettem.<br />Igazad van, ezek után nem megy le a torkomon a bolti változat, most kelnek ismét a kenyérkéim. Dagasztani sajnos még nem tudok, mert mire felnőtt lett a kovászom, addigra sínbe került a kezem, de a hajtogatás így is hibátlanul megy!Sok sikert a Kiskifli-hez, ha Debrecenben járok, feltétlenül benézek Hozzád! Egy kérdés: péksüteményt készítettél már kovásszal? Üdv: Csilla<br />Csillanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-65476819826093098672012-12-19T20:22:25.507+01:002012-12-19T20:22:25.507+01:00Nagyon szépen köszönöm, tényleg nem tudom, hogy ne...Nagyon szépen köszönöm, tényleg nem tudom, hogy nem leltem rá. KÖSZÖNÖM!<br />IlcsiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-37632927654025042372012-12-19T18:36:33.981+01:002012-12-19T18:36:33.981+01:00Itt találod, Ilcsi:
http://nemvagyokmesterszakacs...Itt találod, Ilcsi:<br /><br />http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2011/01/kovasz-elete-1-resz.html<br /><br />Ha kérdésed van, szívesen válaszolok! Alexa Christihttps://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-60728365545156460582012-12-19T17:45:46.169+01:002012-12-19T17:45:46.169+01:00A kovász receptjére lenne szükségem,hogy egyáltal...A kovász receptjére lenne szükségem,hogy egyáltalán mi kell bele, de azt tényleg nem találom. IlcsiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-1827924623185302742012-12-19T15:18:14.847+01:002012-12-19T15:18:14.847+01:00Kedves Névtelen!
Sajnos nem tudom, hogy mi nem e...Kedves Névtelen! <br /><br />Sajnos nem tudom, hogy mi nem egyértelmű, mert sok százan nevelnek már kovászt ez alapján az útmutatás alapján ... <br /><br />Ez egy összefoglaló bejegyzés, melyben összegeztem az eddigi tapasztalataimat és instrukcióimat. Eddig összesen 5 részben írtam a kovász nevelésről, ezek teljes szövegét még egyszer nem illesztettem be ide, hanem az 1.,2.,3.,4.,5., részekre utaló szöveg alá tettem a linket, ahonnan az egyes bejegyzésekhez el lehet jutni.<br />Nem ez maradt ki? <br /><br />Bízom benne, hogy csak ennyi a "félreértés"! :)Alexa Christihttps://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.com