tag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post6097842862251483115..comments2024-03-28T19:01:35.924+01:00Comments on Nem vagyok mesterszakács: Hortobágyi palacsinta - az "igazi"Alexa Christihttp://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-74455995376098633492012-01-18T16:22:49.625+01:002012-01-18T16:22:49.625+01:00Igen, tudom, ezért is töröltem a hozzászólást, mer...Igen, tudom, ezért is töröltem a hozzászólást, mert valahogy nem vettem a poént (pedig ez nem jellemző rám). Imádom a receptjeidet, mert nem flancos (sznob) ételeket készítesz, hanem bárkinek bármikor elkészíthetőeket... sokat kipróbáltam már, és mindig sikerem volt:)Csongihttps://www.blogger.com/profile/17367635483398826179noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-25503489548691683302012-01-17T21:41:12.135+01:002012-01-17T21:41:12.135+01:00Csongi: Én nagyon büszke vagyok arra, hogy vidéki ...Csongi: Én nagyon büszke vagyok arra, hogy vidéki lány vagyok, ezért engedtem meg magamnak ezt a (pozitív) "humort". Azt hiszem ez az oldalról halmozottan lejön. Valamint, mert már "ismerjük" egymást.<br /><br />Nem gondoltam, hogy rosszul sül el, sőt.Alexa Christihttps://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-74243315763038136592012-01-17T21:32:34.966+01:002012-01-17T21:32:34.966+01:00Bocs a törlésért... eltévedt a humorérzékem és miv...Bocs a törlésért... eltévedt a humorérzékem és mivel van önkritikám inkább töröltem amit írtam :)Csongihttps://www.blogger.com/profile/17367635483398826179noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-49667371707400462972012-01-17T21:31:35.636+01:002012-01-17T21:31:35.636+01:00Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.Csongihttps://www.blogger.com/profile/17367635483398826179noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-76295916793670501392012-01-17T20:46:22.994+01:002012-01-17T20:46:22.994+01:00Bocsi a humorért, de magas labda: a barátnőd mégse...Bocsi a humorért, de magas labda: a barátnőd mégsem elég vidéki! :))<br />Ezt mély öniróniával írtam! :))Alexa Christihttps://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-91239993428778444772012-01-17T20:44:43.118+01:002012-01-17T20:44:43.118+01:00Nézz bele ebbe a cikkbe, bár az egyik paprikással ...Nézz bele ebbe a cikkbe, bár az egyik paprikással töltött palacsintámnál kifejtettem, hogy az étel degradálásval nem értek egyet.<br />Viszont itt is a tejfölös szafttal leöntött hortobágyit említik, rántott változatról szó sincsen ... :))<br /><br />http://index.hu/kultur/eletmod/2011/03/10/tiz_etel_amit_soha_ne_rendelj_magyar_etteremben/Alexa Christihttps://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-71125648983177719642012-01-17T16:34:53.583+01:002012-01-17T16:34:53.583+01:00Bocs, az itt Győrt jelent :)Bocs, az itt Győrt jelent :)Csongihttps://www.blogger.com/profile/17367635483398826179noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-55582299107893174122012-01-17T16:34:29.390+01:002012-01-17T16:34:29.390+01:00A barátnőm Balmazújvárosról származik és mégis nek...A barátnőm Balmazújvárosról származik és mégis nekik a rántott verzió az igazi, azt mondja mikor itt a szaftos verziót tették elé az étteremben, azt hitte félreértették :)Csongihttps://www.blogger.com/profile/17367635483398826179noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-66372956495663128042011-01-11T13:34:59.545+01:002011-01-11T13:34:59.545+01:00Most. hogy mondod… :-)))
Volt régebben egy újság,...Most. hogy mondod… :-)))<br /><br />Volt régebben egy újság, a "Képes Nyelvmester". NEM gasztronómiával foglalkozott. Nem is asztronómiai áron…Mormogi Papahttp://iusmurmurandi.blog.hu/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-3882179147869684682011-01-11T10:39:13.685+01:002011-01-11T10:39:13.685+01:00Mormogi Papa: Jó páros vagyunk mi ketten!
A két n...Mormogi Papa: Jó páros vagyunk mi ketten! <br />A két nyelvmester:)...én a nyelvezet bimbóira, Te az értelmére koncentrálsz, így együtt, ketten, értelmet adunk az étkezésnek...:)))<br />Közös szakácskönyv?...:)<br />Mielőtt Beus megharagszik, természetesen a közös szakácskönyv CSN történései nélkül elképzelhetetlen...:)Alexa Christihttps://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-45351030353471461822011-01-11T09:46:11.053+01:002011-01-11T09:46:11.053+01:00Az nem is véletlen a szó etimológiáját ismerve...
...Az nem is véletlen a szó etimológiáját ismerve...<br />Wikidézet:<br />A „palacsinta” a román plăcintă (‘lepény, lángos’) átvétele, annak pedig a latin placenta (lepény, kalács) a végső forrása.<br />Mindenesetre az osztrákok már tőlünk vették át a szót - saját bevallásuk szerint :-)<br />Palatschinken (vom lat. placenta, rumän. placinta und ung. palacsinta...Mormogi Papahttp://iusmurmurandi.blog.hu/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-61347664727987650062011-01-10T23:21:49.147+01:002011-01-10T23:21:49.147+01:00Mormogi, az a plácintá majdnem placenta... :)))Mormogi, az a plácintá majdnem placenta... :)))Beanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-23770278215776904612011-01-10T22:38:50.714+01:002011-01-10T22:38:50.714+01:00A híres breton palacsinta (krampouezh breton nyelv...A híres breton palacsinta (krampouezh breton nyelven) akkor "komplett", ha mindhárom összetevő megvan benne: a reszelt sajt, a sonka és a tojás.<br />Persze a sós változat :-P<br />De itt meg is állok a palacsintalankodásokkal.<br />Ja, a "plăcintă cu brindzu" se kutya! (Csak tudnám, hogyan írják :-S<br />Itt 22 országbéli nevét adják meg - a magyart is:<br />http://en.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApeMormogi Papahttp://iusmurmurandi.blog.hu/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-13831686469704052382011-01-10T22:27:57.176+01:002011-01-10T22:27:57.176+01:00Béke legyen Veletek! Tudom, unalmas vagyok már, pe...Béke legyen Veletek! Tudom, unalmas vagyok már, pedig a régi Gallok idejében... Csak vicceltem, félig.<br />Röviden: a Hatszögletűben két különféle "palacsinta" van: az édes (la crêpe - nőnemű) és a sós (le sarrasin - hímnemű. Tán nem véletlen :-)<br />Az utóbbit azonos nevű (tehát ott feltehetően mór származású, a sarrasin ugyanis szaracént is jelent) a "fekete búzával" amiről a szótáram nem sokat tud, a Wiki szerint viszont azonos a hajdinával...<br />http://fr.wikipedia.org/wiki/Sarrasin_%28plante%29 <br />http://fr.wikipedia.org/wiki/Crepe <br />http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajdina <br />A hajdinához csak vizet és sót adnak. (A Wiki több néven is ismeri - országrészek szerint. Ami jópofa: a legutoljára kisütött palacsintát "macskapalacsintának" is hívják, mivel gyakran aprócska, mert nem maradt elég sütnivaló :-)))Mormogi Papahttp://iusmurmurandi.blog.hu/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-66197737717058783222011-01-10T16:44:33.040+01:002011-01-10T16:44:33.040+01:00Nem nehéz kiegyeznem, mert, ha íz, akkor semmiképp...Nem nehéz kiegyeznem, mert, ha íz, akkor semmiképp sem édes, igaz, sós sem, inkább valami kellemes, pikáns, savanykás valami. Úgy általában, nem kizárólag a palacsintára értendően.<br /><br />Örülök, hogy egy csöpp Thaiföld költözik olykor az asztalunkra, ha eddig nem tudatosan, eztán mindenképp. Amit még szeretek az az étcsoki-körte kombináció. <br />El tudom képzelni a csokoládé és konyakosmeggy variációját palacsintába álmodva :)Beahttp://csajszinene.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-55301540902393995432011-01-10T16:35:33.982+01:002011-01-10T16:35:33.982+01:00Thaiföldön lehet kapni az utcán a legfinomabb édes...Thaiföldön lehet kapni az utcán a legfinomabb édes palacsintát (a lányom szerint:)...a csokis-banános a kedvence pálmavajjal!...:)<br />Nem úgy van az! A sós palacsinta külön kategória az élelmezésben, mármint az enyémben!<br />A Leroy-ban Pesten istenieket lehet kapni, és a Korona Passage-ban 15 éve csak azt ettünk a férjemmel...<br />Egyezzünk ki döntetleneben!...:)))))<br />Külföldön is számtalan helyen és formában készítik a sós palacsintát:)Alexa Christihttps://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-49719636149274037892011-01-10T16:25:23.612+01:002011-01-10T16:25:23.612+01:00Amúgy meg a sós palacsintákra úgy tekintek, mint a...Amúgy meg a sós palacsintákra úgy tekintek, mint az édesek nagylelkű ajánlatára. A palacsinta lényegétől teljesen idegen sósként való hasznosítása - így képzelem, mi több, ez a meggyőződésem. Bármilyen kedves-selymes töltelék és mártás is kényeztesse, egyszerűen nem erre született. Arra találódott ki, hogy Nutellával finoman, inkább kissé bőséggel mint szegényesen megkenve, banánkarikákkal megörvendeztetve legyen feltekerve és nevében diétás ételként felszolgálva. Háromszor. Egymás után, gyorsan.Beahttp://csajszinene.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-87337220979005284552011-01-10T12:40:23.031+01:002011-01-10T12:40:23.031+01:00Igen, ez egészen biztosan így van!
Az a nagyszer...Igen, ez egészen biztosan így van! <br /><br />Az a nagyszerű, hogy amit szeretünk csinálni, abban sohasem merülünk ki...el nem tudom képzelni, hogy egy nap arra ébredek, hogy nem tudom mit főzzek, vagy nincs új étel ötletem...<br /><br />Mondjuk én az ételek iránti különleges vonzalmamat mindig párhuzamba hozom az életem többi részével...számomra ez a tevékenység önkifejezési mód...ezek nem csak ételek, hanem az én gondolataim, az én érzékenységem, az én szenvedélyem, bánatom, vagy gyönyörűségem...vagy akár a mélységes csalódásom...már, amit kifejezek velük...:)Alexa Christihttps://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-57739804552836923802011-01-10T12:27:50.527+01:002011-01-10T12:27:50.527+01:00Mindig párhuzamot vonok a főzés (ed) és az írás (a...Mindig párhuzamot vonok a főzés (ed) és az írás (aim) között és meg kell állapítanom, hogy párhuzamosságok, mi több, egyezések vannak. Szeretsz Te is egy témát többféleképp feldolgozni, ahogy én is. Kinek ez jön be, kinek az, mindenképp öröm, ha a Te ételedet megeszik, az írásaimat olvassák.<br />Talán ez a közös pont, ami miatt azonnal szimpatikusak lettünk egymásnak. Így gondolod Te is?Beahttp://csajszinene.blogspot.com/noreply@blogger.com