Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 14., kedd

Birsalmával, citrommal, fűszervajjal cserépben sült tanyasi csirke pirított színes zöldségekkel










A sült és töltött csirkét szeretem a Mastergood által forgalmazott tanyasi baromfiból. Többször kipróbáltam már, nem olcsó, de amikor jó áron megkapom, mint most is, szívesen veszek belőle. Jó az állaga, az íze, valamint ezekhez az ételekhez kifejezetten illeszkedik minden tulajdonsága.
Nem terveztem el előre, hogyan fogom készíteni, megint csak az itthoni készletek adta lehetőségek vezettek.
A múltkor vettem birsalmát, egy szép darabot eltettem, csak úgy. Tölteni nem akartam, mert töltve tyúkot készülök készíteni hamarosan, eszembe jutott, hogy egy rövid időre a TV Paprikára kapcsoltam a múltkoriban, ahol Jamie Oliver éppen fűszervajat gyömöszölt egy szép csirke bőre alá. Ugyebár a múltkori Kijevi jércemellhez készült fűszervajból több, mint a fele megmaradt, így a sült csirke alapja kezdett körvonalazódni.
Alaposan megtisztítottam a csirkét, és alaposan sóztam, borsoztam kívül is és belül is. A mellénél a bőre alá nyúltam, egészen a combok gödréig, hogy helyet csináljak a fűszervajnak.
Félbe vágtam a birsalmát és egy citromot, valamint egy fehér hagymát negyedeltem, ezeket a csirke hasüregébe gyömöszöltem ésszerű alakzatban. Szépen ki is töltötte.










Vajat melegítettem. A máztalan cserépedényt hideg vízbe áztattam fél órára, a csirkét a hasára fektettem benne, és lesz, ami lesz alapon betoltam a 220 fokra előmelegített sütőbe. Úgy gondoltam, hogy elég edzett már, hogy ne repedjen darabjaira.
20 percig pirítottam a mellén, majd 20 percig megfordítva a hátán. Közben az olvasztott vajjal locsolgattam.
Amikor mindkét oldala megpirult, akkor hagytam a hátán, csökkentettem a hőt 180 fokra, a csirke mellé pedig a maradék birsalmát, citromot, két negyedelt fehérhagymát, 5 gerezd fokhagymát, és egy csokor kakukkfüvet raktam. 30 percig pirítottam így a csirkét, közben az egyre szaporodó vajas pecsenyelével locsolgattam. Újra megfordítottam, de már 20-25 perc is elég volt, hogy meg is piruljon, és megfelelően átpuhuljon.
Ekkor leöntöttem az összes levet alóla, megint csak hátára fordítottam, és már csak a mell végső pirítás maradt hátra. A levet azért öntöttem le alóla, hogy már ne áztassa el a pirult bőrfelületet.
A kész, gyönyörűségesen megpirult csirkét rácsra helyeztem pihenni egy kicsit a szeleteléshez.














Már előzőleg hajszál vékonyra karikáztam a megtisztított sárgaburgonyát. A zöldségkörethez a gombát, a piros húsú paprikát közepesen vastagra szeleteltem. Előkészítettem a cukorborsót is. A leöntött pecsenyeléről a fölösleges zsiradékot lemertem.
A krumplit forró olajban nagyon ropogósra sütöttem, közben kevés, a szaftról lemert zsiradékon a zöldségeket hirtelen átpirítottam, csak végül sóztam, borsoztam.










A csirkét daraboltam, tálra helyeztem, a köretekkel és a mártással együtt azonnal, frissen feltálaltam.
A csirke porhanyós, mázas, ízletes lett, a mártás fűszeres és savanykás, a krumpli ropogós. A zöldségek a hirtelen eljárásnak köszönhetően roppanósak maradtak, és teljesen megőrizték eredeti íz világukat.
Nagyszerű vacsora készült ismételten a kezeim alatt, minden előzetes tervezés nélkül, erős felindulásból. Szeretem ezeket a spontán vacsorákat, ilyenkor valahogyan mindig jobban szabadjára engedem a fantáziámat.




9 megjegyzés:

  1. Ez megint olyan szép, hogy nem 8is tudom, mit írjak :-)
    Küldök inkább egy Appalache-i dalt - többet is :-)
    Csakki kell malozsázni.
    http://www.youtube.com/watch?v=EZeVtfQ7bpI
    kb. 16:20-tól indul egy szelíd Blues :-)
    Aztán, csak a nevetés kedvéért ugorjatok előre kb. 22:45-ig :-)))
    A pasast ma este "lőttem", egy filmsorozat végén láttam először - ami Új-Zéland híres vasútvonalairól szólt :-P Meg kellett néznem :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez se kutya!
    http://www.youtube.com/watch?v=xL9h0mdKbvc&feature=related
    Bemutat pár hangszert... is.

    VálaszTörlés
  3. Szép estét Mormogi Papa!
    Ebben a percben "tértem be", és már hallgatom is a felkínált blues dalokat...
    ...közben libatepertőt sütök...
    ...szereted?
    Ha készen lesz, kínálok hozzá kibédi lilahagymát, és csemege uborkát...no, és friss fehér kenyeret!...:-)))

    (Szegény Skandi holnap még jobban kiakad a mai csipegetés után...:-)))

    VálaszTörlés
  4. Nem véletlenül kapott talán 4 Grammy Award-ot :-)

    Az a másik egyén, akivel itt penget - ő meg hetet... meg egy életmű-díjat: "Grammy Lifetime Achievement Award"

    http://www.youtube.com/watch?v=4EJyvWjfePY&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=xpj8aTaISFs&feature=related

    VálaszTörlés
  5. Mormogi Papa: még az előző zenének sincsen vége...de szép sorjában meghallgatom:-)
    Hosszú az éjszaka, és jók a zenék!

    VálaszTörlés
  6. ez igen, finoooom :) és nagyon guszta is ;)

    VálaszTörlés
  7. NeVaMeSza - ezt hogyan csináltad? Az utolsó kommented mintha este megelőzte volna az én pár utolsómat :-)
    Hihetetlenül szerencsés voltam ebben: kora gyermekkoromtól kezdve igen változatos volt a zenei "étrendem".
    Hogy mégse lettem mindenevő, annak ugye ízlés- és minőségbeli okai vannak :-) Valahol a zenei ízlés hasonlít a kulinárishoz :-P Kell egy mérce!

    VálaszTörlés
  8. Mormogi Papa: írtam kommentet előbb is, és utóbb is...amikor bejelentkeztem akkor is, és egy kicsit később is...
    Nálam nem egyszerű a komment írás, mert van, hogy közben feltartanak, így mire közzé teszem, már több komment is "közbecsúszhat"....:-)))

    VálaszTörlés
  9. Mormogi Papa:...jól mondod!...a mérce mindig, mindenben nagyon fontos!...nyilván az enyéni, szubjektív értékítélünk kell, hogy adja a fő magasságát:-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails