Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 19., csütörtök

Szalonnás, füstölt tarjás, kukoricás, dupla sajtos pizza






Egy kicsit el vagyok maradva a legutóbb készült pizzák bemutatásával.

Havonta egyszer biztosan bedagasztok egy nagyobb mennyiségű pizza tésztát, ebből 4-5 darab 32 cm átmérőjű pizza, vagy 3 tepsi pizza lepény készül. Nem nagyon készítek kétszer ugyanolyan pizzát, már a feltételre értem, mert a pizza tésztám már jó ideje ugyanaz. 

Természetesen ekkora adagot nem eszünk meg egyszerre, a maradék pizza tésztát hűtőbe teszem és másnap már csak formázom, megrakom a feltétekkel és kisütöm. Jól jön egy kis időspórolás.
Gyakran készítek a másod vagy harmadnapos tésztából töltött pizzát, mert ilyenkor ropogósabbra sül a tészta.

Esküszöm magára a pizza tészta összetételére is, valamint a kelesztési, dagasztási technológiámra is. Készülök összeállítani egy nagy pizza posztot, ahol mindent bemutatok majd, amit eddig megtapasztaltam és kikísérleteztem a pizza tésztával, szószokkal, feltétekkel és a sütéssel kapcsolatban.

Meséltem már, hogy a kisfiam kukorica lázban „szenved”, csupa olyan ételt kell készítenem neki, amiben kukorica van. Ekkor készült a férjem, vegetáriánus, mexikói pizzája is.
A kisfiam pizzájára bacon és hagyma mindig kerül, ezek a fő kedvencek, úgyhogy össze is állt a jelen pizza kombináció.

A pizza tésztát és a paradicsomszószt korábbi receptjeim alapján készítettem el.

A formázott pizza tésztát megkentem a paradicsomszósszal, lefektettem rá a mozzarella és füstölt tarjaszeleteket, megraktam a vékonyra szeletelt lilahagymával, megszórtam a kukoricával. Megszórtam morzsolt oregánóval és megraktam kisebb darab, vékonyra szelt baconnal. Végül durvára reszelt parmigiano reggiano koronázta meg a feltéteket.









230 C fokra előmelegített sütőben, alsó bordamagasságon (vagy közvetlenül a sütő aljára helyezve) 12-15 percig sütöttem. Finom lett.

Mostanában újabb pizza formázási lehetőségre találtam rá, mellyel különböző formációban töltöm meg a pizza tészta szélét. Korábban körben lerakott mozzarella rudakkal, legutóbb mozzarella cikkekkel „falatkákban”töltöttem meg (cheesy bites). Igazán nagyon finom és nem utolsósorban mutatós megoldások ezek.
Nem hagytam fel a „kísérletezéssel”, hamarosan újabb pizza formációkkal jelentkezem. 



Pizza receptjeimet itt gyűjtöm. 

1 megjegyzés:

  1. Ezt akár most reggelire is megenném! Az biztos, hogy nincs lespórolva róla a feltét! Nagyon szép, gyönyörű, guszta - ha már pizzára lehet ilyen jelzőt akasztani. :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails