Van egy komoly problémám a rakott krumplival. Mégpedig az, hogy nem bírom abbahagyni az evését.
Biztosan mindenkinek van olyan étel, amiből
mindig túleszi magát. Én a rakott krumplival vagyok így.
Igaz, én szinte soha nem az úgymond hagyományos verziót
készítem, nekem az túl darabos és túlszáraz. Nálam a rakott krumpliban
tomboljanak az ízek és legyen nagyon szaftos és krémes. Persze ne ússzon a
nyers krumpliból kifővő híg lében, ezért mindig szigorúan héjában előfőzöm a
krumplit.
Számtalan rakott krumpli verziót bemutattam már:
Heti
menüajánlat: ezerarcú rakott krumpli – mindig kicsit másképp
No és még ezen a válogatáson felül is több recept bujkál itt
az oldalon.
Most ismét az a helyzet állt elő, hogy volt itthon ez is meg
az is, rögtön bevillant, hogy rakott krumpli lesz belőle, hiszen mostanában
kerültem. Csakis azért, mert mindig elhessegetem, hiszen jól tudom, megint
túleszem magamat belőle. Most vállaltam a kockázatot.
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
8 közepes sárgakrumpli héjában főzve
8 keményre főzött tojás
10 dkg jó házikolbász
1 fej fehérhagyma
8-10 bazsalikom levél
8 dkg vaj
20 dkg mozzarella – 2 golyó
só bors
Cserépedényt vastagon kivajaztam, a maradék vaj felében
megdinszteltem az apróra vágott hagymát. Hozzáadtam a kisebb kockákra vágott
kolbászt és addig sütöttem csak, hogy meginduljon a zsírja. Elkevertem benne a
csíkra vágott bazsalikomleveleket és még fél percig sütöttem. Félretettem.
A maradék vajat megolvasztottam. A tejfölt a tejszínnel
kikevertem és kellemesen sósra ízesítettem. Már csak rétegeznem kellett a
hozzávalókat.
Vékony karikára vágtam a krumpli felét és leraktam a
cserépben. Sóztam, borsoztam, megcsorgattam a vaj, majd a krém felével. A krémre
a tojás felét finomra reszeltem, majd beterítettem a hagymás-kolbászos raguval.
Az egyik mozzarella golyó felét vékonyra szeleteltem és befedtem vele. A
maradék tojást is finomra reszeltem, erre a maradék krumplit fektettem vékonyan
szeletelve, majd sóztam, borsoztam, meglocsoltam a maradék vajjal és befedtem a
maradék krémmel.
A másik, vékonyra szelt mozzarella golyó szeletekkel
terítettem be az immár összekészített rakott krumplit.
Nem ez az első alkalom, hogy bazsalikomos hagymás raguval
készítem a rakott krumplit, érdemes kipróbálni, mert valami nagyon finom. A jó
kolbásztól nagyszerűen ízes, a tejföl-tejszín keveréktől pedig csodásan krémes
lesz.
Érdemes ez a verzió is a kipróbálásra, de vigyázat! Nem lehet
abbahagyni az evését! ... :)