A vágott hamburgerzsemléket már bemutattam, kicsit beújítottam a korábbi hamburgerzsemléimhez képest. Célom volt, hogy a bélszínburgert kicsit kiemeljem az eddigi hamburgereim közül. Annál is inkább, mert ez ünnepi fogás volt.
Vágott hamburgerzsemle
A húspogácsán nem újítottam sokat a korábbiakhoz képest,
szerintem kár túlspilázni, a lényeg az, hogy elég ízletes legyen. Gondoljunk
csak a gyorséttermek olcsó ajánlataiban szereplő húspogácsák ízére, érdemes
egyszer szósz és zsömle nélkül is megkóstolni. Szerintem kiábrándító.
Visszatérve a bélszínburgerre, az oknál fogva került be az
ünnepi menübe, mivel egy egész bélszínt akartam okosan felhasználni az ünnepek
alatti főétkezésekhez.
Készült belőle 4 adag tatárbifsztek:
Tatárbifsztek – szilveszteri menüajánlat
A törzséből 6 db kétujjnyi steaket szeleteltem, a farkát
pedig a bélszínburgerhez használtam fel. Finomra daráltam és ízesítettem.
Hozzávalók 4 húspogácsához:
45 dkg bélszín finomra darálva
1 fehérhagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma átnyomva
½ evőkanál aprított
rozmaring levél
1 evőkanál darált pirospaprika
1 evőkanál dijoni mustár
¼ teáskanál frissen
őrölt bors
1 teáskanál só
Olajjal meglocsoltam őket, majd kontaktgrillen néhány perc alatt átsütöttem. Elég addig, amíg a grillrács helye meglátszik a húspogácsán, de a bélszín maradjon szaftos és csak éppen átsült.
A zsemléket még a húspogácsák előtt kettévágva megpirítottam
a kontaktgrillen.
Most nagyon egyszerű feltétek kerültek a bélszínburgerbe:
jégsaláta, csemegeuborka, lilahagyma, cheddar sajt és ropogósra sült bacon. Az
ünnepi hamburgerbe Jack Daniel’s szósz is került.
Ennyi a karácsonyi bélszínburger története, örülök neki,
hogy csupa rendhagyó étellel készültem az ünnepre. A zsemléken kívül minden pikk-pakk
elkészült és minden fogás fejedelmi volt.
Szilveszterkor pótoltuk a hagyományos ételek jelenlétét. Készült
többek között lencseleves és húsos káposzta. Ezt követően könnyű, olaszos
ételekre hangoltam a családi menüt, ezek közül az ételek közül hamarosan
bemutatok néhány igen jól sikerültet.