Oldalak

2013. január 13., vasárnap

Jack Daniel's BBQ hamburger bélszínből




A vágott hamburgerzsemléket már bemutattam, kicsit beújítottam a korábbi hamburgerzsemléimhez képest. Célom volt, hogy a bélszínburgert kicsit kiemeljem az eddigi hamburgereim közül. Annál is inkább, mert ez ünnepi fogás volt.

Vágott hamburgerzsemle




A húspogácsán nem újítottam sokat a korábbiakhoz képest, szerintem kár túlspilázni, a lényeg az, hogy elég ízletes legyen. Gondoljunk csak a gyorséttermek olcsó ajánlataiban szereplő húspogácsák ízére, érdemes egyszer szósz és zsömle nélkül is megkóstolni. Szerintem kiábrándító.
Visszatérve a bélszínburgerre, az oknál fogva került be az ünnepi menübe, mivel egy egész bélszínt akartam okosan felhasználni az ünnepek alatti főétkezésekhez.

Készült belőle 4 adag tatárbifsztek:

Tatárbifsztek – szilveszteri menüajánlat


A tatárbifszteket a bélszín fejéből készítettem.




A törzséből 6 db kétujjnyi steaket szeleteltem, a farkát pedig a bélszínburgerhez használtam fel. Finomra daráltam és ízesítettem.

Hozzávalók 4 húspogácsához:

45 dkg bélszín finomra darálva
1 fehérhagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma átnyomva
½  evőkanál aprított rozmaring levél
1 evőkanál darált pirospaprika
1 evőkanál dijoni mustár
¼  teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál só

4 húspogácsát készítettem belőle, fóliába csomagoltam és lehűtöttem néhány órára. 


Olajjal meglocsoltam őket, majd kontaktgrillen néhány perc alatt átsütöttem. Elég addig, amíg a grillrács helye meglátszik a húspogácsán, de a bélszín maradjon szaftos és csak éppen átsült.
A zsemléket még a húspogácsák előtt kettévágva megpirítottam a kontaktgrillen.

Most nagyon egyszerű feltétek kerültek a bélszínburgerbe: jégsaláta, csemegeuborka, lilahagyma, cheddar sajt és ropogósra sült bacon. Az ünnepi hamburgerbe Jack Daniel’s szósz is került.

Ennyi a karácsonyi bélszínburger története, örülök neki, hogy csupa rendhagyó étellel készültem az ünnepre. A zsemléken kívül minden pikk-pakk elkészült és minden fogás fejedelmi volt.
Szilveszterkor pótoltuk a hagyományos ételek jelenlétét. Készült többek között lencseleves és húsos káposzta. Ezt követően könnyű, olaszos ételekre hangoltam a családi menüt, ezek közül az ételek közül hamarosan bemutatok néhány igen jól sikerültet. 


2013. január 12., szombat

Debrecenbe kéne menni, jó kenyeret kéne enni! – természetes kovásszal és hagyományos eljárással készült kenyerek és péksütemények péksége nyílt Debrecenben!











Régen vártam már a pillanatot, hogy ezt a bejelentést megtegyem. 
Nem hogy Debrecenben, de az egész országban szükség volna jó kenyérre. Mivel ez a mozgalom már a fővárosban egyre több helyen révbe ér, gondoltam erőfeszítéseket teszek arra, hogy Debrecen legyen a következő állomás, ahol valóban igazi kenyeret lehet kapni, ebben az igazi kenyér ínséges időszakban.
Nem csoda hát, ha a házi pékségek, a házi kenyeret sütő háziasszonyok száma igencsak megszaporodott az elmúlt egy-két évben. Közéjük tartozom jómagam is, természetes kovász és hagyományos kenyérsütési technológiám fergeteges érdeklődésre tart számot. Innen merítettem erőt, elszántságot és bátorságot, hogy olyan helyet teremtsek, ahová nap, mint nap betérve szert tehet bárki, egy kiló igazi kenyérre.

A magam bőrén tapasztalom, hogy a családom számára mennyire természetessé vált, hogy igazi kenyeret teszek minden nap az asztalra, ugyanakkor mennyire „megsínylik”, amikor 8-10 órára kivonom magam a forgalomból, mert kenyeret sütök. Lehet ezt tagadni, de ez többi háziasszonytársamnál is így működik, bármilyen szenvedélyesen is szeretünk kenyeret sütni.

Sok pékség portálján, vagy többféle kenyér címkéjén olvashatjuk azt, hogy hagyományos eljárással és kovásszal készült kenyeret kínálnak. De mi az a kovász és mi számít hagyományos eljárásnak? Sajnos ezt nemhogy a vásárlók többsége, de maguk a pékek többsége sem tudja. Egyszerűen használják ezeket a kifejezéseket, mert ebben a rohanó világban a vásárlók lelkének gyakran az is elég a lelkiismeretük megnyugtatására, hogy mi áll egy címkén, ha az jól hangzik.
Akiket érdekel ez a téma, ami nagyjából azt is jelenti, hogy valakit az érdekel, hogy nap, mint nap milyen minőségű kenyér kerül a szervezetébe, illetve annak milyen az íz élménye, nálam számtalan bejegyzést talál természetes kovász és hagyományos kenyérsütés témában. Ha valaki egyszer megízleli az igazi kenyér ízét, azonnal kialakul a jó kenyér iránti igénye, ezt tapasztalatból állíthatom.
Úgyhogy én most meghívok mindenkit egy kóstolóra!

Olyan kenyérválasztékot válogattam össze pékségünkbe, mely minden igényes kenyérfogyasztó igényét kielégíti. A hagyományos magyar kenyérfajtákon túlmenően francia és mediterrán típusú kenyérválasztékot, mely elérhetővé teszi azt, hogy a külföldi utazásaink alkalmával szerzett kenyérélményeinket napról napra a reggeli, ebéd, vacsoraasztalra varázsolja.


100% rozslisztből és teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerekből is széles körben válogathatnak ez után a debreceni lakosok és Debrecen környékén élők.

Az igazi ínyencek pedig ez után minden nap vásárolhatnak egy-egy eredeti francia baguettet vagy mediterrán ciabattát, melyből nem csak egyfélét, de párizsi vagy mediterrán pékségeket meghazudtoló választékot kínálunk.





Napjainkra Debrecen igazi világvárossá nőtte ki magát: az Egyetemváros révén sokszínű etnikumú diákok, a Debrecenben létesült üzemek révén számtalan külföldi nemzetiségű, itt munkát vállaló élvezi vendégszeretetünket, illetve mára már nap, mint nap szállnak fel és le a debreceni repülőtérről a repülőgépek, melyek napi kapcsolatba hoznak minket Európával és a világgal.

Úgyhogy Debrecen megérdemelt már egy olyan helyi pékséget, ahol minden itt élő, nemzetiségétől függetlenül megtalálja a mindennapi étkezéséhez szükséges minőségi kenyérválasztékot.




A kenyérválasztékon túlmenően is számtalan minőségi finomság kerül ebben az óvárosi péküzletben a polcokra és a csemegepultba. De erről legközelebb mesélek.

A kenyérválasztékot követő minőségi magyar és nemzetközi alapanyagok valamint kis bisztrónkban, kávézónkban magyar és nemzetközi reggeli és uzsonnaételek, szendvicsek, eredeti francia finompéksütemények (hagyományos croissant és bécsi stílusú vajas sütemények) és elsőrangú kávé kerül vendégeink asztalára, ha betérnek hozzánk.





Mert számítunk minden betérőre!

Friss hírek facebook oldalunkon valamint saját facebook oldalaimon.
Hamarosan aktiváljuk weboldalunkat is, melyen teljes termékpalettánkról, valamint szolgáltatásainkról is olvashatnak az érdeklődők.

Kérem, hogy ajánljátok ismerőseiteknek is!

Kiskifli francia-magyar pékség, szendvics és ételbár, fűszer-csemege üzlet

 4028 Debrecen Péterfia u. 61. (az egykori kiegészítő parancsnoksággal szemben)

MEGNYITOTTUNK! 






Kapcsolódó írásaim:

10 + 4 legjobb kovászos kenyér – hol terem a jó kenyér?


Bécsi stílusú sütemények – viennoiseries: croissant, csokoládés párna, fahéjas csiga, csokoládés fonat és társai


Tökéletes szendvics


Szendvicsparádé: 10 + 14 legjobb szendvics - reggelire, ebédre, vacsorára



2013. január 10., csütörtök

Vágott hamburger zsemle



Nem is tudom, hol kezdjem, hiszen nálam mindennek története van.

Lehet meglepődni, mert ezek a csodás hamburgerzsemlék a karácsonyi időszakban készültek, karácsony másnapján sütöttem és töltöttem meg őket.

Utaltam rá korábban, hogy rendhagyó menüsorral készültem karácsonykor, marhahús volt a főszereplő, annak is legnemesebb része. Egy kétkilós marhabélszínt osztottam be három főétkezésre. Az egyik fogást, a tatárbifszteket már bemutattam:

Tatárbifsztek – szilveszteri menüajánlat



Szenteste pedig egy nagyszerű steakvacsora koronázta meg az ünnepet. Erről nem készültek képek, de lehet, hogy mégis bemutatom, ha érkezem rá.

Ezek a csodás, mondhatni rendhagyó hamburgerzsemlék a karácsonyi bélszínburgerhez készültek.
Szeretem a változatosságot, így ihletet kerestem, hogyan tehetném rendhagyóvá az ünnepi hamburgeremet. Végül Ildikónál találtam formai ihletet, nála láttam ezekhez hasonló, vágott zsemléket.
Természetesen maga a zsemle saját receptem szerint készült, hiszen ebben mondhatom, hogy nem szorulok „segítségre”, ha kicsit be akarok újítani. Sikerült is, hiszen a vágott hamburgerzsemlék nem csak látványban, de ízben is hoztak pluszt, ehhez az ünnepi, prémium hamburger ebédhez.

Hozzávalók 4 nagy zsemléhez:

32 dkg kenyérliszt BL 80
1 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl tejföl (zsíros, lecsöpögtetve)
4 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj (a dagasztáshoz)

Az élesztőt megfuttattam langyos tejben a porcukorral. Összeállítottam a tésztát az összes hozzávalóval, de csak 10 perc pihentetés után dagasztottam meg.
50 percig pihent az olajjal megcsorgatott, alaposan megdagasztott tészta lefedve.
4 részre vágtam, megformáztam, és sütőpapírral bélelt tepsin 40 percig pihentettem a megformázott zsömléket.
Közben 200 C fokra felmelegítettem a sütőt és a zsömléket bemetszettem. Megszórtam maldon sópehellyel és szezámmaggal a vágások mellett. 






Gőzös sütőbe toltam (melegítéskor cseréptálakban vizet helyeztem el a sütőben) a hideg vízzel megspriccelt zsömléket. Úgy 20 percig sültek, majd 30 percig hűltek.


Szépek, igazán szemrevalóak és nagyon finomak lettek! Hamarosan a töltésükről is beszámolok. Igazán ünnepi hamburgerek kerekedtek belőle! 





2013. január 6., vasárnap

Szendvicsparádé: 10 + 14 legjobb szendvics - reggelire, ebédre, vacsorára


A karácsonyi és szilveszteri nagy trakták után úgy gondoltam, hogy „összedobok” pár szendvicset, hiszen ki tud ilyenkor sültekre, vagy káposztás ételekre gondolni már?
Szerintem nem vagyok egyedül, aki ilyenkor inkább könnyű tésztaételekkel és sovány húsételekkel, illetve friss, ízletes szendvicsekkel kényezteti magát az óévbúcsúztatás után.

Nem olyan régen írtam a számomra tökéletes szendvicsről, hadd kezdjem ezzel a sort, majd ennek üzenetének tükrében folytatom a szendvicsparádét.

Csakis három összetevő szükséges egy jó szendvicshez: jó alapanyag, jó alapanyag, jó alapanyag! „Igazi” kenyér vagy péksütemény, minőségi felvágottak és sajtok, friss, változatos zöldségfélék. Mindössze ennyi a titka.

Jó étvágyat a szendvicsekhez, és még egyszer boldog újévet kívánok! :)

  

Tökéletes szendvics






Őszi óriásszendvics – olívabogyós, kovászos gyökérkenyéren






Ízorgia egyszerűen: érlelt sonka, meleg alma-brie kanapé gyökérkenyéren






Harapnivaló: fügés- császárszalonnás zsömle brie- vel






Békebeli kovászos fehér kenyér – mediterrán szendvicskrémek, mézes-mentás limonádé






Szendvicsvarázs: a klasszikusok






Színes, klasszikus szendvicsek svájci gyökérkenyéren






Csak egy 5 perces szendvics






Ínyenc melegszendvics egyszerűen – grillezett brie és világos csiperke tökmagos gyökérkenyéren






Angol muffin reggelire: pármai sonkával és mozzarellával, gombás omlettel és baconnal






Fürjtojásos, chorizos falatkák füstös fűszerpaprikával






Mediterrán előétel - uzsonna - vacsora: tapas és bruschetta frissen sült parasztkenyérrel






Rendhagyó bruschetta dagasztás nélküli rúdkenyérrel






Ínyenc útravaló: parmezános - oregánós panini rukkolával és rántott borjúkarajjal






10 legjobb halas szendvics és szendvicskrém – kályhában sült pisztránggal, füstölt lazaccal, tonhallal, sprotnival