Oldalak

2013. november 30., szombat

Lazac saláta egy kicsit másképp - karcsúsítás élvezettel!





Látszik, hogy több színes és ízletes receptet is bemutattam mostanában füstölt lazacból. A Metroban kiváló ír lazac kapható, én meg rákaptam. J


Önmagában nem tűnik diétásnak a füstölt lazac, pedig az. Kis mennyiségben is kiválóan laktat, és szénhidrátszegény környezetben is kiválóan tálalható. Nagyszerű példa rá ez a lazacsaláta egy kicsit másképp.

Hozzávalók 2 adaghoz:

4 vékony szelet füstölt lazac
2 keményre főzött tanyasi tojás cikkekre vágva
két marék rukola
néhány vastagabb szelet uborka csíkokra vágva
2 vékony citrom karika negyed cikkekre vágva

Tipp: ízlés szerint néhány kapribogyóval és néhány karika zöldhagymával kiegészíthető.

A lazac szeletek kétharmadából kapros mascarpone krémmel töltött lazacringlit készítettem, a többi lazacot felcsíkoztam, majd a többi hozzávalóval együtt elrendeztem salátás tányéron. 
Azonnal tálaltam és villámgyorsan be is faltam! J




Bazsalikomos-aszalt paradicsomos penne parmezános mascarpone mártásban - csirkemellel




Bevallom, nem vagyok nagy tésztás. A családnak viszont minden héten sort kerítek egy tészta napra.

Ez a recept simán megállja a helyét csirkemell nélkül is, viszont én kosztolok egy pofi focistát, aki történetesen 11 éves és nagy szüksége van vasra, fehérjére és a többi, amit a húsból merítünk természetes úton. Nagy húsevő lévén nekem pedig kifejezetten így kerek egy tésztaétel, ha van benne hús is. J

Szeretem az olasz ételeket, hiszen minél kevesebb és minél jobb alapanyag van benne, annál finomabb. No és rettentően időtakarékosak!

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 dkg csirkemell filé vékony csíkokra vágva
10 dkg aszalt paradicsom lecsöpögtetve, összevágva
nagy csokor friss bazsalikom levelei durvára vágva
25 dkg mascarpone
10 dkg parmezán finomra reszelve
1 dl száraz fehérbor
40 dkg penne
frissen őrölt vegyes bors és Maldon só
2 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 evőkanál finomra vágott édes olasz hagyma

Egy evőkanál olívaolajon megpirítottam a csirkemell csíkokat, majd szűrőlapáttal kivettem és melegen tartottam. Pótoltam a zsiradékot egy evőkanál olívaolajjal és megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát és az összevágott aszalt paradicsomot. Úgy 1 perc múlva felöntöttem a fehérborral. amit erős tűzön el is főztem az alapból, majd hozzáadtam a mascarponét és sóztam, borsoztam. Közepes tűzön összefőztem. Végül hozzáadtam a parmezánt és a bazsalikomot és már csak addig főztem, hogy a sajt elolvadjon benne.

Közben kifőztem a pennét egy evőkanál sóval ízesített 4 liter vízben, leszűrtem, de két merőkanál levet félre tettem a főzőlevéből. Afrissen kifőtt pennét a mártáshoz adtam és alaposan átkevertem. Annyi főzőlevet adtam hozzá, hogy selymes és krémes legyen. Azonnal tálaltam.

Igazán jól sikerült ebéd volt, a vendég kisfiú, aki nálunk ebédelt, kétszer is kért belőle … J


2013. november 29., péntek

Kapros-mascarponés lazacpástétommal töltött tojások





Egyszerűen nagyszerű! A kapros mascarpone-krémmel töltött lazacringli annyira elbűvölt, hogy ismétlésért kiáltott. Ismétlés helyett egy másik formáció készült.



Jelen esetben a mascarponét elkevertem finomra vágott édes olasz hagymával, füstölt lazaccal és kaporral, csipet sóval, pár csepp citromlével és frissen őrölt borssal. 

Félbevágott, keményre főzött tanyasi tojásokra halmoztam és kaporrügyekkel díszítettem.

Herendi tojásos tálamon annyira nyálfakasztóan mutat, hogy hetekig vártam a szerkesztéssel, hogy más is kerüljön végre az asztalra … J



Mediterrán vacsora - caprese, bruschetta, sült paprika és aszalt paradicsomkrém, Pármai sonka







Mostanában gyakran kerül nálunk terítékre, gondoltam bemutatom. Minden nap főzök ebédre meleg ételt, így vacsorára „hideget” eszünk. Néhány hete állt össze ez a kínálat egy vacsorára véletlenszerűen, annyira bejött a családnak, hogy minden héten megismételjük.

Bivaly mozzarella és paradicsom caprese olívaolajjal hígított bazsalikom pesztóval és Pármai sonkaboglyákkal.


A bivalymozzarella golyót és a paradicsomot felkarikáztam, elrendeztem a tálaló tányéron, rukola ágyon és meglocsoltam olívaolajjal hígított bazsalikom pesztóval. Hajszálvékonyra szeletelt Pármai sonkát halmoztam mellé.


Fokhagymás-bazsalikomos paradicsom salsa – bruschettához.

A fokhagymát apróra vágtam, a paradicsomot felkockáztam. Elkevertem friss bazsalikommal és meglocsoltam olívaolajjal. Frissen őrölt borssal fűszereztem. Csak fogyasztáskor szabad sózni!


Bazsalikomos-mascarponés aszalt paradicsomkrém.


Már néhányszor bemutattam teljesen saját ötletemből adódó receptemet. Legutóbb itt:



Sült paprikakrém.


A kápia paprikákat megmostam és 200 C fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg el nem kezdett feketedni. Rögtön nylonzacskóba tettem és fél órán át hagytam a zacskóban izzadni. Ez után könnyedén lehúztam a héját, kivettem a magházat és az ereket és összevágtam. Édes olasz hagymát dinszteltem olívaolajban, majd átnyomott fokhagymát adtam hozzá és tovább dinszteltem. Az összevágott paprikához adtam, sóztam, borsoztam, turmixoltam. Alaposan behűtve tálaltam.





 A magvas-olívás stanglit nem én sütöttem, de annyira megszerettük, hogy mindennapos vendég nálunk. A Cortesiben vásárolom, most, hogy diétázom felment a kenyérsütés alól! J




Karcsúsító lazac falatok – hétköznapra, ünnepnapra







Pofonegyszerű recept, nagyszerű, színes és egészséges alapanyagokból akár diétázók számára is!
Jó példa arra, hogy szénhidrátszegényen is lehet ínyenc módra étkezni. Ez esetben az ízek telítenek, néhány falat kapros mascarpone- krémmel töltött, főtt tojás-uborka ágyra ültetett füstölt lazacringli nagyszerű és könnyű vacsorafogás.

Kapros-mascarpone krém:

Finomra vágott édes olasz hagymát és kaprot kevertem el csipet sóval a natúr mascarponéban.

Töltött-füstölt lazacringli:

A füstölt lazacszeleteket 30 mm széles csíkokra vágtam és gyűrűt formáztam belőle, majd megtöltöttem a kapros mascarpone krémmel.
Kígyóuborkát és keményre főzött tojást sréhen szeleteltem, majd kicsit eltolva egymásra fektettem és ráültettem egy-egy lazacringlit.


Vékonyra szelt negyed citromcikkel és kaporrügyekkel díszítettem. Csodás – ízletes, színes és könnyű – vacsora volt. Az ünnepi előételtálról sem hiányozhat.

Ünnepi töltött dagadó – libamájjal, vegyes gombával, fürjtojással, citrusos pácban, lisztmentesen










Újabban töltött dagadó függő lettem, mondhatni hetente töltök egyet. Kiváló étel a diétához, hiszen nem igényel magas szénhidrát tartalmú köretet. Jelen esetben a vele sült, töltelékkel töltött almával tálaltam melegen, hidegen pedig krumpli mentes francia salátával, vagy egyszerűen friss zöldségekkel is felséges.

Szerencsém volt, hogy korán reggel mentem a piacra, ugyanis friss pecsenye libamájat kínált az egyik kedvenc hentes, mely még nem volt kiválogatva, így hízott májhoz hasonló minőségű pecsenye libamájat kaptam. Itt kaptam a több mint csinos dagadót is, úgyhogy ezután az irányt egyből az emeleti gombászhoz – Tolnai István mestergombászhoz - vettem. Azt mondta, hogy az időjárásnak köszönhetően akár szilveszterig is lesz nála frissen szedett erdei gomba.

Immár olyan nagyszerűnek ígérkezett a töltelék, hogy vettem egy tálca fürjtojást is, hogy ünnepivé varázsoljam az egyébként hétköznapinak indult töltött dagadót.
Szívből ajánlom az ünnepekre, hiszen fejedelmi fogás volt!

Ahogyan meséltem róla legutóbb, újabban alacsonyabb hőfokon, kicsit tovább sütöm a dagadót, így omlós, porhanyós és zamatos. Mégis előfordul, hogy kicsit szálas a hártyás oldala felől.
A napokban készítettem egy egyszerű, de annál nagyszerűbb tanyasi sült csirkét cserépben. Hirtelen ötlettől vezérelve készítettem egy fűszeres-citrusos pácot, amiben előpácoltam a csirkét. Olyan fantasztikusan ízletes és porhanyós lett a csirke, hogy úgy döntöttem, hogy kipróbálom a dagadón is. Sajnos a cserépben sült csirkét nem örökítettem meg, de mindenképpen bemutatom hamarosan, hiszen több mint finom lett.

Fűszeres-citrusos páclé:

1 nagyobb narancs leve
½ citrom leve
½  dl mogyoróolaj (olívaolaj vagy napraforgóolaj)
1 teáskanál füstös spanyol paprika (pimienton de la vera dulce)
1 ½ teáskanál tengeri só
¼ teáskanál fehérbors
½ teáskanál finom fokhagymapor

A citrusleveket elkevertem az olajjal és a fűszerekkel és kívül-belül bebalzsamoztam vele a dagadót. Nem tettem be a hűtőbe, hiszen csak addig pácoltam, amíg elkészítettem a tölteléket, úgy egy órányit. A sütni való húsokat sohasem szabad hidegen, közvetlenül a hűtőből elővéve a zsiradékba, vagy sütőbe dobni, mindig hagyni kell szobahőmérsékletre melegedni.

A töltött dagadóhoz:

1,5 kg dagadó
4 gerezd fokhagyma
2 savanykás alma
1 dl száraz fehérbor (most tokaji furmint)
frissen őrölt vegyes bors

A töltelékhez:

20 dkg libamáj
30 dkg vargánya és fehér csiperke vegyesen
½ fej olasz édes hagyma (vöröshagymából vagy póréhagymából egy-egy átlagos nagyságú darab)
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss kakukkfű
1 ág rozmaring
1 csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
12 db keményre főzött fürjtojás
2 nyers tyúktojás szétválasztva
frissen őrölt szerecsendió és vegyes bors
1 teáskanál morzsolt majoránna
frissen őrölt Maldon só


Megtisztítottam a gombákat és a májat és rusztikusra daraboltam a hagymával egyetemben, tehát nem túl kicsire és nem is túl nagyra. A vajban megdinszteltem először a kakukkfű csokrot, majd hozzáadtam a hagymát és üvegesre sütöttem. Elkevertem az átnyomott fokhagymával, majd rádobtam a gombát és addig sütöttem, míg zsírjára nem pirult. Nagyon frissek és bimbósak voltak a gombák így nem eresztettek túl sok levet. Hozzáadtam a májat is, és úgy 1 percig sütöttem, míg ki nem világosodott. Ekkor sóztam és fűszereztem, hozzáadtam az összevágott rozmaring leveleket és petrezselyemzöldet.




 Hagytam hűlni a tölteléket, majd elkevertem a tojássárgájával, a felvert tojásfehérjével és hozzáadtam a főtt fürjtojásokat. Beletöltöttem a pácolt dagadóba (frissen őrölt borssal frissítettem a fűszerezésen) és bevarrtam a végét.


Cserépedénybe helyeztem, meglocsoltam a lecsorgó páclével és 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre. Visszavettem a hőt 150 C fokra, mellé öntöttem a fehérbort és fóliával betakarva 1,5 órán át sütöttem. 


Közben az almákat megfeleztem, magházát kidobtam és karalábévájóval mélyítettem rajta. Beletöltöttem a maradék tölteléket és a dagadó mellé rendeztem a fokhagyma gerezdekkel és az alma forgáccsal. Visszafedtem és további 45 percig pároltam 150 C fokon.



Ezt követően 200 C fokon 15 perc alatt arany barnára sütöttem a dagadót. A dagadót 30 percig deszkán pihentettem fólia alatt, az almákat pedig a még meleg sütőben melegen tartottam.




Alig vártam, hogy megszegjem a dagadót és találkozzanak a felséges ízek a számban: a vargánya karaktere, a csiperke kedvessége, a libamáj zamata és a fűszerek összhangja a savanykás, sült almával. Isteni kombináció!

Hidegen is nagyszerűen szerepelt a töltött dagadó, mit mondjak, nem visel meg, hogy szénhidrátszegény diétán vagyok … :)

Melegen:




Hidegen: