Oldalak

2013. december 24., kedd

A mi karácsonyunk. Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!


A mai nap számomra nem szól izzasztó konyhai megpróbáltatásokról. Idővel rájöttem, hogy a szeretet ünnepét nem az teszi meghittebbé, ha hosszú, bonyolult és kalóriadús a menüsor.

Már égnek a narancs illatú mécsesek, kezdjük a mézeskalácsház készítését. Ez lesz az ünnepi asztaldísz.

Ebédre tatárbifszteket keverek, amit sok-sok zöldséggel kínálok. Szenteste a menü hortobágyi halászlé és a halat nem kedvelő családtagoknak mediterrán előételtál, a főétel pedig bélszínsteak szalonnás ceruzababbal és vajas, csöves csemegekukoricával, cheddaros krumplipürével és tejszínes-kakukkfüves mártással. A desszert anyósom  bejglikölteményei.

Bár szikrázóan süt a nap és hideg sincsen, mégis igyekszem karácsonyi hangulatot varázsolni szeretteim köré, amely talán nem is a havas tájtól, a gazdag ünnepi ételektől vagy ajándékok sokaságától lesz meghitt, hanem az egymás iránt érzett szeretettől.

Kívánok mindenkinek szeretetteljes, boldog karácsonyi ünnepeket!

2013. december 20., péntek

5. 000. 000. oldalletöltés – karácsonyi ajándék olvasóimtól. Köszönöm!


Szebb karácsonyi ajándéka gasztrobloggernek nem lehet, minthogy keresik, szeretik receptjeit és rendszeresen olvassák. Szinte minden nap kapok elismerő leveleket, az eddigi legmeghatóbb gondolat az volt, amikor egy fiatalasszony azt írta nekem, hogy általam megváltozott az életük.

Könnybe lábadt szemmel – köszönöm, Andi!


A táplálkozás nagyon fontos dolog az életünkben, de a boldog, szélsőségektől mentes reggeli, ebéd és vacsoraasztal miliője még ettől is fontosabb, hiszen ez esetben nem csak testünket, hanem lelkünket is tápláljuk kiegyensúlyozott, boldog családi körben.
Jómagam pusztán azokat az ételeket mutatom be, melyek nálunk az asztalra kerülnek, így a tény, hogy minden különösebb csindadratta, közszereplések, cégeknek történő háziasszonykodás és egyéb reflektorfény nélkül ilyen nagyon sokan rátalálnak az oldalra és rendszeresen olvassák számomra mindenfajta anyagi ellenszolgáltatásnál többet ér, még ha gyakran fel is teszik a kérdést, hogy mi ebből a hasznom.

Elmondanám, hogy ügyes háziasszonyi képességeim 2011 júliusa óta, mióta elkezdtem megosztani ebédlőasztalunk történéseit és titkait óriási fejlődésen ment keresztül. Letisztultabb, még gyakorlottabb, még ügyesebb, még kreatívabb szakácsnő vált belőlem, amihez a biztatást és a motivációt éppen az olvasóim érdeklődése adta.
Szinte hihetetlen számomra, hogy múlt karácsonykor a kétmilliomodik oldalletöltést ünnepeltem, és azóta hárommillióval nőtt ez a szám úgy, hogy fél éven keresztül szinte alig tettem közzé új bejegyzést, hiszen egy másik gasztro-projekttel voltam elfoglalva.


Száz szónak is egy a vége, köszönöm, köszönöm, köszönöm a szeretetet, a biztatást és az érdeklődést, hiszen ez inspirál arra, hogy ezt a fajta munkát hosszú távon és kitartóan tovább végezzem és még, még, még tovább fejlődjek és adjam át azt a tudást és élményt, melyet az ételek megkomponálása, elkészítése és átadása folyamán magaménak tudhatok.


Szívből köszönöm!


Ropogós lazac steak vajas-fokhagymás bébi spenóttal 15 perc alatt





Néhány éve kinőttem abból, hogy vérrel, verítékkel készüljek napokig a karácsonyi menüsorra. Igaz, nem lazacsteak lesz szenteste a főétel, hiszen sajnos a család egyik fele nem tud megbarátkozni a halételekkel. Bélszín kerül terítékre, mely ugyancsak arról híres, hogyha perceknél tovább készül, akkor az csak hátrányára válik.

Azoknak kínálom ezt a ropogós lazacsteaket, akik biztos sikerre vágynak az ünnepi főfogásnál, de csak annyit akarnak vele vesződni, hogy a sminkjük se kenődjön el! J

A 15 percben a hozzávalók előkészítése is benne foglaltatik, úgyhogy igazán szupergyors fogás, ahol a minőségi alapanyagoké és nem az energiaráfordításé a főszerep.

Hozzávalók 2 adaghoz:

50 dkg konyhakész bőrös lazacfilé
1 evőkanál olívaolaj
3 dkg vaj
Maldon sópehely
frissen őrölt színes bors

30 dkg bébi spenót
4 nagy gerezd fokhagyma 4-4 cikkre vágva
3 dkg vaj
Maldon só
frissen őrölt zöldbors

A bébi spenótot nem szükséges blansírozni párolás előtt. A vajat felolvasztottam közepes hőfokon és hozzáadtam a fokhagymát. Ezen a hőfokon nem sül, hanem inkább párolódik a fokhagyma. Úgy egy perc múlva hozzáadtam a bébi spenótot és addig pároltam, míg teljesen össze nem esett. Fedő alatt melegen tartottam addig a néhány percig, amíg elkészült a lazac.

A lazacfilét kétfelé vágtam és bőrével felfelé az ujjaimmal henger alakot formáltam belőle és beirdaltam a filé feléig. A bőrös felét sóztam, borsoztam.

Vaj olívaolaj keverékén, közepes hőfokon a bőrével lefelé kezdtem el sütni. 4-5 percig, majd sóztam borsoztam és lapáttal átfordítottam.




A bőrével lefelé mindössze 2 percig sütöttem, majd visszafordítottam még egy percre a bőrére és a vajas-fokhagymás bébi spenótágyon azonnal tálaltam.

Itt a vége, fuss el véle: a lazac bőre ropogott, mint a pörc, a húsa pedig omlós, ízletes volt a vajtól. A vajas-fokhagymás bébi spenót tökéletes kísérője ennek a nemes halból készült ételnek.


Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyi Készülődést Kívánok Mindenkinek! 




Etetni bolondulásig – karácsonyi könyvajánló


Az utóbbi időben nagyszerűbbnél nagyszerűbb szakácskönyvek kerültek a kezeim közé a T. bálint Könyvkiadó jóvoltából. Ez az a kiadó, mely a magyar háziasszonyok számára a legnagyszerűbb és leghasználhatóbb szakácskönyvek kiadását tűzte zászlajára.

Karácsonyi ajándékom pedig Lucinda Scala Quinn „Etetnibolondulásig” című szakácskönyve, mely a korábbiaktól is jobban elvarázsolt! Bízom abban, hogy nem nagyképűség részemről azt mondani, mintha csak én írtam volna.
Egyszerűségében nagyszerű házias ételek hétköznapi alapanyagokból, fortélyok, tippek, szenvedélyes előadásmódban egy, a hétköznapokban négy férfi éhségét csillapító mesterszakácsnő (üzletasszony, műsorvezető, konyhafőnök) tollából.

Minden étel, minden mondat szívemből szól, a receptgyűjteményben szereplő ételek jórészét nap, mint nap készítem családom számára. Ennek tükrében állíthatom, hogy minden olvasóm és rajongóm tetszésére válik ez a szakácskönyv, hiszen a szerző és ételei hihetetlenül közel állnak ételfilozófiámhoz és temperamentumomhoz.
Szeretném megemlíteni, ami különösen ínyemre van a könyvben, hogy jó néhány kedvenc spanyol ételem is helyet kapott a gyűjteményben!

Nagyszerű karácsonyi ajándék ez a könyv, de mivel az év 365 napból áll, bármely alkalomra kiváló ajándék, vagy egyszerűen az igazán használható szakácskönyvtárunk egy jeles darabja lehet a T. bálint Könyvkiadó gondozásában.


Szívesen ajánlom mindenki figyelmébe további kedvenceimet a kiadótól, melyeket szívesen ütök fel egy-egy ötlet, vagy fortély kedvéért nap, mint nap:

Neil Perry – Jól enni, jól lenni

Jól enni, jól lenni





Rachel Allen – A család kedvencei

Csőben sült sajtos penne – majdnem sajtos makaróni by Rachel Allen



Michel Roux – Tészta varázs



2013. december 5., csütörtök

Amerikai fasírt (meatloaf) - azaz a rendhagyó egyben sült fasírt története




Igazából nem amerikai fasírtot akartam készíteni, de végül ez jött ki belőle. Mindig a hirtelen ötlettől vezérlet vagy a véletlen közrejátszásával készült ételek sikerülnek a legjobban.

Minden nap főzök, így nemigen jut időm mostanában a nagy „rákészülésre”. Változatos és tápláló ételeket igyekszem főzni, melyeket hajlandó a 11 éves kisfiam és a válogatós férjem is megenni, én ugyanis mindenevő vagyok.
A legutóbbi fasírt annyira a fogára való volt a kisfiamnak, hogy felbuzdultam fasírt téren. Nem vagyok hajlandó rutinból főzni, mert az unalmas, gondoltam nagyon hasonlóan, mégis másképpen készítem el a fasírtgolyókat.


Az ötlet az volt, hogy most nem csak tejben áztatom a zsemléket, hanem ahogyan töltelékekbe szoktam, előtte megpirítom vajban és felöntöm tejszín-tej keverékével még melegen, amit teljesen magába szív a zsemle, így rendkívül ízletes masszát kapok, ami emeli az íz élményt az ételben.

Hozzávalók 40 db fasírtgolyó helyett egy egyben sült fasírthoz:

2 csavart kifli vagy császárzsemle felkarikázva vagy felkockázva
3 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl zsíros tej (2,8 vagy 3,6)
frissen reszelt szerecsendió
1 teáskanál só

80 dkg darált sertésdagadó            

1 fej lilahagyma finomra vágva
3 nagy gerezd fokhagyma
1 csokor friss kakukkfű
1 ág friss rozmaring levelei összevágva
3 dkg vaj

1 nagy tanyasi tojás
1 teáskanál só (ízlés szerint)
frissen őrölt színes bors

1 evőkanál BBQ szósz (én Jack Daniel’s szószt használtam)
1 evőkanál ketchup
8 vékonyra szelt bacon

Ahogyan már említettem, a kifli karikákat vajban megpirítottam és felöntöttem még melegen a tejszín-tej szerecsendióval és sóval összeforralt keverékével. Lefedve hagytam, hogy teljes egészében beszívja, majd összeturmixoltam.
Közben a vajban megdinszteltem a lilahagymát és a fokhagymát, de először a kakukkfű csokrot tettem a serpenyőbe. Végül hozzáadtam a rozmaringot és lehúztam a tűzről, hogy kihűljön.

Összeállítottam a fasírt masszát még előző este, hogy összeérjenek az ízek: a darált húst, a kifli masszát, a dinsztelt hagymát, a tojást és sóval, borssal fűszereztem.
No, és ekkor olyan éhes lettem, hogy megformáztam néhány fasírtgolyót és kisütöttem. Ekkor közepes sokk ért, ugyanis a tejszínes kiflimasszától a külseje megégett, a belseje pedig nem sült meg a fasírtgolyóknak, de az íze, az valami felséges lett!

Volt rá egy éjszakám, hogy kitaláljam mi lesz a fasírttal, ugyanis a családom a legeslegelső egyben sült fasírt próbálkozásomnál - úgy egy évtizede – örökre elvettette velem ezt a fajta fasírt konstrukciót! Azóta nálunk csakis golyó alakban készülhet fasírt.

Egy este leforgása alatt kiműveltem magam fasírt ügyben a világhálón, hiszen miden nemzetnek megvan a maga fasírt konstrukciója. Végül az amerikai fasírt, a meatloaf lett a befutó.


Másnap, fél órával sütés előtt a fasírt masszát alufóliával bélelt tepsire egyengettem úgy, hogy minél tömörebb legyen. Megkentem alaposan a kétféle szósz keverékével és leleményesen befedtem a tetejét baconnel úgy, hogy a bacon végeket a fasírt alá nyomkodtam, mert nem akartam teljes egészében betekerni vele. 





180 C fokra előmelegített sütőben 40 percig, a bacon teljes pirulásáig sütöttem. Kiemeltem a tepsiből és fél órán át deszkán hagytam pihenni. Ez fontos, hogy lehessen szépen szeletelni.

Ekkora már teljes egészében megnyugodtam … J


A meatloaf jött, látott, győzött, szerintem a hagyományos egyben sült fasírthoz képest sokkalta izgalmasabb, finomabb. 




Francia krumplipürét kicsit hígabbra készítettem, hogy a cheddar sajt ne fogja meg az állagát és stílusosan a fasírtot cheddaros krumplipürével tálaltam fel. Persze csemege uborka is került az asztalra.


Ez hát a rendhagyó egyben sült fasírtom története.



2013. november 30., szombat

Lazac saláta egy kicsit másképp - karcsúsítás élvezettel!





Látszik, hogy több színes és ízletes receptet is bemutattam mostanában füstölt lazacból. A Metroban kiváló ír lazac kapható, én meg rákaptam. J


Önmagában nem tűnik diétásnak a füstölt lazac, pedig az. Kis mennyiségben is kiválóan laktat, és szénhidrátszegény környezetben is kiválóan tálalható. Nagyszerű példa rá ez a lazacsaláta egy kicsit másképp.

Hozzávalók 2 adaghoz:

4 vékony szelet füstölt lazac
2 keményre főzött tanyasi tojás cikkekre vágva
két marék rukola
néhány vastagabb szelet uborka csíkokra vágva
2 vékony citrom karika negyed cikkekre vágva

Tipp: ízlés szerint néhány kapribogyóval és néhány karika zöldhagymával kiegészíthető.

A lazac szeletek kétharmadából kapros mascarpone krémmel töltött lazacringlit készítettem, a többi lazacot felcsíkoztam, majd a többi hozzávalóval együtt elrendeztem salátás tányéron. 
Azonnal tálaltam és villámgyorsan be is faltam! J




Bazsalikomos-aszalt paradicsomos penne parmezános mascarpone mártásban - csirkemellel




Bevallom, nem vagyok nagy tésztás. A családnak viszont minden héten sort kerítek egy tészta napra.

Ez a recept simán megállja a helyét csirkemell nélkül is, viszont én kosztolok egy pofi focistát, aki történetesen 11 éves és nagy szüksége van vasra, fehérjére és a többi, amit a húsból merítünk természetes úton. Nagy húsevő lévén nekem pedig kifejezetten így kerek egy tésztaétel, ha van benne hús is. J

Szeretem az olasz ételeket, hiszen minél kevesebb és minél jobb alapanyag van benne, annál finomabb. No és rettentően időtakarékosak!

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 dkg csirkemell filé vékony csíkokra vágva
10 dkg aszalt paradicsom lecsöpögtetve, összevágva
nagy csokor friss bazsalikom levelei durvára vágva
25 dkg mascarpone
10 dkg parmezán finomra reszelve
1 dl száraz fehérbor
40 dkg penne
frissen őrölt vegyes bors és Maldon só
2 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 evőkanál finomra vágott édes olasz hagyma

Egy evőkanál olívaolajon megpirítottam a csirkemell csíkokat, majd szűrőlapáttal kivettem és melegen tartottam. Pótoltam a zsiradékot egy evőkanál olívaolajjal és megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát és az összevágott aszalt paradicsomot. Úgy 1 perc múlva felöntöttem a fehérborral. amit erős tűzön el is főztem az alapból, majd hozzáadtam a mascarponét és sóztam, borsoztam. Közepes tűzön összefőztem. Végül hozzáadtam a parmezánt és a bazsalikomot és már csak addig főztem, hogy a sajt elolvadjon benne.

Közben kifőztem a pennét egy evőkanál sóval ízesített 4 liter vízben, leszűrtem, de két merőkanál levet félre tettem a főzőlevéből. Afrissen kifőtt pennét a mártáshoz adtam és alaposan átkevertem. Annyi főzőlevet adtam hozzá, hogy selymes és krémes legyen. Azonnal tálaltam.

Igazán jól sikerült ebéd volt, a vendég kisfiú, aki nálunk ebédelt, kétszer is kért belőle … J


2013. november 29., péntek

Kapros-mascarponés lazacpástétommal töltött tojások





Egyszerűen nagyszerű! A kapros mascarpone-krémmel töltött lazacringli annyira elbűvölt, hogy ismétlésért kiáltott. Ismétlés helyett egy másik formáció készült.



Jelen esetben a mascarponét elkevertem finomra vágott édes olasz hagymával, füstölt lazaccal és kaporral, csipet sóval, pár csepp citromlével és frissen őrölt borssal. 

Félbevágott, keményre főzött tanyasi tojásokra halmoztam és kaporrügyekkel díszítettem.

Herendi tojásos tálamon annyira nyálfakasztóan mutat, hogy hetekig vártam a szerkesztéssel, hogy más is kerüljön végre az asztalra … J



Mediterrán vacsora - caprese, bruschetta, sült paprika és aszalt paradicsomkrém, Pármai sonka







Mostanában gyakran kerül nálunk terítékre, gondoltam bemutatom. Minden nap főzök ebédre meleg ételt, így vacsorára „hideget” eszünk. Néhány hete állt össze ez a kínálat egy vacsorára véletlenszerűen, annyira bejött a családnak, hogy minden héten megismételjük.

Bivaly mozzarella és paradicsom caprese olívaolajjal hígított bazsalikom pesztóval és Pármai sonkaboglyákkal.


A bivalymozzarella golyót és a paradicsomot felkarikáztam, elrendeztem a tálaló tányéron, rukola ágyon és meglocsoltam olívaolajjal hígított bazsalikom pesztóval. Hajszálvékonyra szeletelt Pármai sonkát halmoztam mellé.


Fokhagymás-bazsalikomos paradicsom salsa – bruschettához.

A fokhagymát apróra vágtam, a paradicsomot felkockáztam. Elkevertem friss bazsalikommal és meglocsoltam olívaolajjal. Frissen őrölt borssal fűszereztem. Csak fogyasztáskor szabad sózni!


Bazsalikomos-mascarponés aszalt paradicsomkrém.


Már néhányszor bemutattam teljesen saját ötletemből adódó receptemet. Legutóbb itt:



Sült paprikakrém.


A kápia paprikákat megmostam és 200 C fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg el nem kezdett feketedni. Rögtön nylonzacskóba tettem és fél órán át hagytam a zacskóban izzadni. Ez után könnyedén lehúztam a héját, kivettem a magházat és az ereket és összevágtam. Édes olasz hagymát dinszteltem olívaolajban, majd átnyomott fokhagymát adtam hozzá és tovább dinszteltem. Az összevágott paprikához adtam, sóztam, borsoztam, turmixoltam. Alaposan behűtve tálaltam.





 A magvas-olívás stanglit nem én sütöttem, de annyira megszerettük, hogy mindennapos vendég nálunk. A Cortesiben vásárolom, most, hogy diétázom felment a kenyérsütés alól! J