Oldalak

2014. február 28., péntek

Kifli reggelire – békebeli vajas kifli éjszakai kelesztéssel







Örök dilemma, hogyan legyen friss, házi kifli a reggeli asztalon, ha nem akarunk a kakassal, vagy a pékekkel együtt kelni.
Már régen készültem arra, hogy kipróbáljam, vajon éjszakai kelesztéssel lehet-e igazi békebeli, ropogós kiflit sütni. Kicsit átírtam a már jól bevált tejes kifli receptemet és nekivágtam az éjszakai kelesztésű kifliknek:


Visszavettem az élesztőből és tejes helyett vajas-joghurtos kifli tésztát készítettem.

Hozzávalók 4 db 12 dkg-os kiflihez:

30 dkg finomliszt – most Nagyi titka süteménylisztet használtam kelt tésztákhoz
1,5 dl víz
1 dkg élesztő
3 dkg vaj
½ -1 dl görög joghurt
1 teáskanál só

1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
2 dkg vaj a kenéshez

Nem futtattam meg az élesztőt, csak elkevertem a vízzel. Az összes hozzávalóból összeállítottam a tésztát, megcsorgattam az olajjal és lefedtem. 10 perc múlva könnyedén, selymesre dagasztottam a tésztát és lefedve 50-60 percig kelesztettem.
4 részre vágtam a tésztát, egyenként vékonyra, oválisra kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, ahogyan a leveles pogácsát szoktam és feltekertem. Kifli formára hajlítottam és sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket.
Letakartam duplán konyharuhával, hogy a nedvessége ne illanjon el, folpackkal alaposan lezártam a tepsit és betettem a hűtőbe.
Reggel, mielőtt elindultam a Kisfiammal az iskolába kivettem a tepsit a hűtőből és bekapcsoltam 200 C fokra a sütőt, hogy rendesen előmelegítsem. A sütő aljába két cseréptálban vizet tettem.

Körülbelül 30-40 perc múlva megspricceltem alaposan a kifliket és a fedeles tepsim tetejét hideg vízzel, lefedtem és betoltam a sütőbe. 15 percig lefedve, további 8-10 percig fedő nélkül sütöttem.


Rácson hagytam hűlni, de már alig vártam, hogy megkóstoljam! 






Kívül ropogott, belül pedig könnyű, leveles lett a kifli, éppen, mint gyerekkoromban! J

Én vajas kiflit reggeliztem, a férjem magában, tejeskávéval. A Kisfiam, amikor hazajött az iskolából azt kérte, hadd egyen egy fél sonkás szendvicset a friss kifliből ebéd előtt, mert annyira megkívánta.


Osztatlan siker? Igen! Békebeli vajas kifli éjszakai kelesztéssel … J




Házi KFC menü: csirkeszárnyak és csirkemell csíkok fűszeres-ropogós bundában amerikai káposztasalátával






Szerintem nagyon kevesen vannak, akik nem szeretik a rántott csirkét. Ez az eljárás eltér a hagyományostól, a csirke még szaftosabb, a bundája még ropogósabb, a fűszerezés pedig szabadon választott, lehet csípős, lehet cajun, lehet fajita, vagy Kentucky módra! J

Másfél éve készítettem először így csirkeszárnyakat, már akkor megállapítottuk, hogy fergeteges:

KFC - Korean Fried Chicken, azaz extra ropogós csirkeszárnyak


A napokban Pretzelburgehez készült csirkemell steak így, és mindent vitt! Még szép, hogy hamarosan terítékre került egy komplett ebéd formájában.

Pikáns Pretzelburger


Pretzelburger – a klasszikus



Majdnem 1 kg csirkeszárnyat és 40 dkg csirkemellet készítettem. A csirkeszárnyak hegyét eltettem máskorra, és még kétfelé daraboltam őket. A csirkemellet vékony csíkokra vágtam.
Most fajita fűszerezést kaptak, de egyszerűen chilipor, fokhagymapor, édes fűszerpaprika, bors fűszerkeverékkel is fűszerezhetünk, ha nincs kedvünk valami bonyolultabb fűszerkeveréket bekeverni. Ezzel az egyszerű keverékkel nem lehet mellényúlni. J

Elkészítettem az első panírt:

¼ csésze (4 evőkanál) kukoricakeményítő
½ teáskanál sütőpor
2 teáskanál finom só

Alaposan összekevertem és megforgattam benne a csirkerészeket. 1 órára hűtőbe tettem lefedve.

Közvetlenül sütés előtt előkészítettem a második panírt:

½ csésze (8 evőkanál) kukoricakeményítő                
½ teáskanál sütőpor
½ csésze (8 evőkanál) víz


Alaposan összekevertem és megforgattam benne a csirkerészeket és forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütöttem.




Közben elkészítettem a káposztasalátát:

36 dkg vegyes, gyalult káposzta és répa keverék
1 fej édes hagyma vagy lilahagyma
4 evőkanál nádcukor
4 evőkanál fehér borecet
2 evőkanál olaj
2 dl házi majonéz


A cukrot, olajat, borecetet alaposan elkevertem, majd hozzáadtam az finomra vágott hagymát. Elkevertem és 5 percig hagytam, hogy összebarátkozzanak. Hozzáadtam a káposzta-répa keveréket és alaposan átforgattam. Végül elkevertem a majonézzel, alaposan összekevertem és 1 órára hűtőbe tettem, hogy összeérjen a saláta. 


A fiúk kaptak egy kis házi sült krumplit is hozzá, de egyre kisebb mennyiséget készítek, mert nem hiába találták ki a Kentucky rántott csirkét amerikai káposztasalátával, hiszen zseniális köztük az összhang! J




Marcipánkrémes-csokoládés „bécsi” sütemények – viennoiseries




Egész Európában, különös tekintettel Franciaországra minden valamirevaló pékség kínál bécsi süteményeket. Franciaországból ered, és számomra még mindig nem világos, hogy miért bécsi sütemények, de szerintem most nem is ez a lényeg. 

Ezek a könnyű, ropogós, mutatós finom péksütemények (itt a finom nem az ízre, hanem a típusra utal) többféle tésztából készíthetőek: croissant tésztából, dán vajas tésztából és vajas leveles tésztából.

Elhatároztam, hogy kétféle vajas tésztát tesztelek, hogy melyik az, amelyik jobban „kézre esik”, jobban viselkedik, széleskörűen felhasználható, hogy legyen egy kedvenc vajas tésztám, ha elő akarom kapni.
A vajas leveles tésztával kezdtem, ezt már bemutattam. Annak ellenére, hogy mennyi csodálatos végtermék készíthető belőle, igazán nem ördöngösség elkészíteni. 3-4 napig hűtőben, 3-4 hétig fagyasztóban is rendelkezésünkre áll:


Ergo, nekem is a hűtőben csücsült a leveles tésztám, már csak ki kellett találnom, hogy milyen süteményt akarok először kipróbálni.

Először is eldöntöttem, hogy nem egyszerű vaníliás créme pátissiére-t főzök, hanem a gyerkőceim kedvenc ízesítését is belecsempészem, úgyhogy marcipános krémet főztem:

250 ml 3,6%-os tej
22,5 g kukoricaliszt
32,5 g porcukor
1 bourbon vaníliarúd
3 tojássárgája
10 dkg marcipán
25 g szobahőmérsékletű vaj

A tejet a kukoricaliszttel és 30 g porcukorral elkevertem, hozzáadtam a félbevágott, kikapart vaníliarudat és folyamatos kevergetés mellett felforraltam. A tojássárgáját alaposan kikevertem a maradék cukorral és hozzáadtam a forró tejet, folyamatos keverés mellett. Visszaöntöttem a lábasba és felforraltam. Hozzáadtam a kisebb kockákra vágott marcipánt és folyamatos keverés mellett felolvasztottam a krémben.


Lehúztam a tűzről, hideg vízfürdőbe tettem a lábast. Amikor 60 C fokra hűlt hozzáadtam a vajkockákat és fényesre kevertem a krémet. Kivettem a vaníliarudakat és félretettem. 


Elhatároztam, hogy cukormázat is főzök a süteményekhez, hogy még szebbek, még ízletesebbek legyenek:

100 g porcukor
5 evőkanál frissen facsart narancslé
1 evőkanál Cointreau
1 dl cukorszirup

Először elkevertem a porcukrot és a narancslevet és lassú tűzön felolvasztottam a cukrot. Hozzáadtam a cukorszirupot, hogy hígítsam, felfőztem és lehúztam a tűzről. Elkevertem benne a Cointreau-t és félretettem. Felhasználás előtt újramelegítettem.

Kinyújtottam 30 dkg leveles tésztát, hogy olyan 3 mm magas legyen és a felső rész 2-3 cm-nyi területén kívül lekentem a marcipánkrémmel. Megszórtam sűrűn étcsokoládé drazséval, majd a felőlem eső részétől feltekertem. 3 cm-es szeleteket vágtam belőle és a vágott felületével felfelé, miután a tészta végét a csiga alá nyomkodtam sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem. 9 db csiga lett belőle.

Folpackkal lefedve betettem 30 percre a hűtőbe.


30 perc múlva kivettem a hűtőből, a sütőt 180 C fokra felmelegítettem és betoltam a tepsit a sütőbe. 20 percig sütöttem, majd még forrón megkentem a cukormázzal.








A tepsin hagytam kihűlni. Közben már készítettem is elő a következő süteményeket, de erről majd, legközelebb mesélek. J


2014. február 27., csütörtök

Pikáns Pretzelburger





Egy ideje rájöttem arra, hogy a hétköznapi rutinra úgy tettem szert, hogy nálunk minden családtagnak személyre kell szabnom szinte minden egyes ételt. Eleinte hagytam magam, most meg már nincs mit tenni … J

Ritkaság számba megy, ha mindenből egyformát készíthetek, főleg a fiúk rigolyásak, nekik kizárólag csakis azt tehetek az ételeikbe, amit szívesen megesznek. Ez pedig igencsak korlátozott.

Azért elég gazdag ez a Pretzelburger, ami a férjem ízléséhez lett fazonírozva. Neki a mákos szórással készült Pretzel zsemlét kaptam ki a kosárból:



Egy hatalmas – 15 dkg-os – extra ropogós Kentucky csirkemell pöffeszkedik benne:

Az igazi KFC panír - csirkemell extra ropogós bundában (lisztmentesen)



Most egy erősebb mézes-mustáros szószt készítettem: 1 rész dijoni mustár, 1 rész akácméz, 3 rész házi majonéz. Ez lehet evőkanál, csésze, attól függ, hogy mennyi szószt akarunk készíteni.

A vágási oldalon pirított zsemlére kentem a szószt, majd befedtem jégsalátával. Erre paradicsomkarikákat fektettem. Erre széltében szelt ecetes uborka és jalapeno szeletek következtek. Erre jött a cheddar sajt, a gigantikus csirkemell, majd a ropogós bacon. Végül rátettem a kalapját.


Talán ez lett a legmutatósabb az összes Pretzelburger közül. Az biztos, hogy a férjem nem panaszkodott! J



A Kisfiam Pretzelburgerét itt mutattam be:

Pretzelburger – a klasszikus



Croque Madame Extreme – gombával, szardellával, fürjtojással







Sokaknak nem ez az összetétel az első gondolata, ha Croque Madame-t készítenek. Pedig a külcsín és az íz összhang is zseniális!
Minden nagy mű előtt kell egy piszkozat, szól a fáma a teremtés kapcsán. Ez most duplán igaz, mert a Croque Monsieur tökéletesítésének érzem a Croque Madame-t. J


Ez a melegszendvics is mediterrán parasztkenyeremből készült:

Mediterrán parasztkenyér – dagasztás nélkül


Szerintem sokkal finomabb és izgalmasabb, mintha toast kenyérből készítenénk. 
Nem tudom, honnan jött ez az összeállítás, de már tudom, hogy nagyon jó passzban voltam! J

Hozzávalók 1 nagy szendvicshez:

2 szelet parasztkenyér pirítva          
2 dkg vaj
4 barna csiperke szeletelve
½ fej lilahagyma szeletelve
petrezselyemlevél nagyobbra tépkedve
Himalája só, frissen őrölt bors
3 szardella filé
3 evőkanál besamelmártás
5 dkg finomra reszelt gruyére sajt
3 fürjtükörtojás

A kenyérszeleteket megpirítottam és az egyik szeletet megkentem besamellel. Megszórtam a sajt felével majd ráhalmoztam a gombaragut: vajban megdinszteltem a lilahagymát, majd megpirítottam benne a gombát, fűszereztem, végül petrezselyemlevéllel szórtam meg és lehúztam a tűzről. Ráfektettem a szardella filéket és befedtem a másik szelet kenyérrel. Rászórtam a maradék sajtot és betoltam a grillbe. Csak addig, hogy a sajt és a besamel megolvadjon.

Közben fürjtükörtojást készítettem, ezzel koronáztam meg a szendvicset.






Azonnal tálaltam.

Nem sokat tudok hozzáfűzni csak annyit, hogy extrém mutatós és finom volt! J