tag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post3805241847113276952..comments2024-03-29T11:32:18.732+01:00Comments on Nem vagyok mesterszakács: Békebeli kovászos fehérkenyér – dagasztással, természetes kovásszal, cserépben sütveAlexa Christihttp://www.blogger.com/profile/09171287840826936249noreply@blogger.comBlogger65125tag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-73819114948554833832019-01-28T10:28:01.977+01:002019-01-28T10:28:01.977+01:00Vagy ha jobban belegondolok, az olajos felületen t...Vagy ha jobban belegondolok, az olajos felületen történő többszöri dagasztással valószínűleg túl sok olajat sikerült a tésztába beledolgozni. Lehet ez okozta a ragadós gumis állagot. Kipróbálom majd lisztes felületen.Ikarushttps://www.blogger.com/profile/15128709853489610782noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-61678818949311465452019-01-28T10:18:21.688+01:002019-01-28T10:18:21.688+01:00Hát kipróbáltam 12 napos kovásszal. Megkelt, de a ...Hát kipróbáltam 12 napos kovásszal. Megkelt, de a kenyér állaga olyan szalonnás, lett. Kicsit gumiszerű és a színe is sötétes, kicsit szürkés pedig fehér lisztből készült. Ez a kenyér így kuka lett. Lehet hogy a túl sok víz a ludas, ugyanis az 50 deka liszthez a 3 deci víz szerintem nagyon sok. A tészta folyt szét a saját súlyától annyira lágy volt. Legközelebb megpróbálom a vizet óvatosan adagolni.Ikarushttps://www.blogger.com/profile/15128709853489610782noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-44061170629883225482019-01-28T10:15:11.696+01:002019-01-28T10:15:11.696+01:00Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.Ikarushttps://www.blogger.com/profile/15128709853489610782noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-11793172606962362882016-04-08T12:49:05.586+02:002016-04-08T12:49:05.586+02:00Nagyon szuper, imádjuk .
Tamás Irországból.Nagyon szuper, imádjuk .<br />Tamás Irországból.Tamáshttp://www.cnc-factory.eunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-60305843094044406532016-04-08T12:46:33.933+02:002016-04-08T12:46:33.933+02:00Nyami !!!Nyami !!!Tamáshttp://www.cnc-factory.eunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-12503509667264976062016-03-14T20:52:33.502+01:002016-03-14T20:52:33.502+01:00Tényleg senkinek nem reped el a forró cserépedény,...Tényleg senkinek nem reped el a forró cserépedény, vagy jénai, ha belespricceli a vizet? sz.marikahttps://www.blogger.com/profile/15450381572208935805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-65116950885410140662015-11-22T18:52:35.875+01:002015-11-22T18:52:35.875+01:00Azt szeretném megkérdezni,hogy a felmelegített cse...Azt szeretném megkérdezni,hogy a felmelegített cserépedény nem pattan el a hidegvizes spricceléstől?sz.marikahttps://www.blogger.com/profile/15450381572208935805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-68594503835754804092015-10-20T19:56:27.737+02:002015-10-20T19:56:27.737+02:00Évi ! A kovász is olyan mint az élesztő, csak lass...Évi ! A kovász is olyan mint az élesztő, csak lassabb. Attól, hogy fele tésztát csinálsz nem fog gyorsabban kelni, esetleg csak minimálisan. A többi pedig a hőmérséklettől függ. Ha van tapasztalatod élesztővel, akkor simán fog menni ez is, de ha benyomod a tésztát és ruganyosan visszaugrik, akkor még keletlen, ha benne marad az ujjad, akkor túlkelt, ha pedig kiugrik, de csak félig, akkor elvileg pont jó :) Zolinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-16667746043029654342015-10-17T21:30:26.175+02:002015-10-17T21:30:26.175+02:00en is megkeszitettem 5 napos kovaszbol......de kor...en is megkeszitettem 5 napos kovaszbol......de korpas buzsacsiras lenmagos szezammagos valtozaban!!!! tokeletes lett ezutan soha nem terek vissza az elesztos kenyerhez!!!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01593519210851154615noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-2960897724146875462015-09-29T20:15:46.442+02:002015-09-29T20:15:46.442+02:00Szia!
Most találtam rá a blogodra és nagyon tetsz...Szia!<br /><br />Most találtam rá a blogodra és nagyon tetszik. Holnap szeretném megsütni a fenti kenyeret, kovászom van, már 3 napja érlelődik. Idáig az volt a bajom, hogy mindig tömörebb lettek a kovászos kenyereim a tied gyönyörű és élvezetes.<br /><br />A kérdésem én csak a mennyislég felét szeretném megsütni, mert egyszerre nekünk elég, így inkább többször sütök és az mindig friss. A gondol a kelesztési és sütési idővel van. Ha az általad megadott mennyislég felé tállítom össze kenyértésztának, akkor is a dagasztás közbeni pihenő idő és a kelesztési idők ugyan annyit, vagy mennyire kell csökkentenem, hogy ne legyen túl vagy alulkelesztve a kenyerem?<br /><br />Sajnos erre apróblémámra sehol nem kaptam még választ, mindenki egy kilós kenyereket süt.<br /><br />köszönöm ha segítesz, üdv ÉviÉvihttps://www.blogger.com/profile/17386673580103200789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-16256593909333230932015-01-22T18:55:51.623+01:002015-01-22T18:55:51.623+01:00Eleinte úgy próbálkoztam ahogy Alexa írta, vagy ko...Eleinte úgy próbálkoztam ahogy Alexa írta, vagy konyharuhával átborítottam, vagy kézzel, de úgy nem lehet szépen áttenni, esetleg vissza is esik a kelt tészta, de legalábbis nekem sem ment így jól ! Igaz mostanság kerek cipót sütök amit a kelesztőtálból úgy rakok ki, hogy ráterítek egy szilikonos sütőpapírt, ráteszek egy tepsit és átfordítom, majd bevágom és a papír széleit fogva beteszem az előmelegített sütőtálba. Hosszúkás kenyér esetén eleve kelesztheted a papíron én úgy csináltam, igaz ha lágyabb a tésztád, akkor inkább tálban keleszd, mert akkor terül ! :)Robinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-17760751986526470052015-01-21T21:54:15.700+01:002015-01-21T21:54:15.700+01:00Szia! Már több, mint egy éve mazsolázok a gyönyörû...Szia! Már több, mint egy éve mazsolázok a gyönyörû péksüteményeid és kenyereid között. Nevelem a kovászom, sütöm a kenyereimet. Egy technikai kérdésem lenne. Hogy teszed bele a forró sütôtálba a nyers, megkelt kenyértésztát? Nekem vagy aláhajlik nem egyenletes. Ezzel kapcsolatban szívesen olvasok tippeket! Nagyon köszönöm!<br />KingaPinkRosehttps://www.blogger.com/profile/10731590689219574252noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-23190473391716096162014-11-19T11:34:30.311+01:002014-11-19T11:34:30.311+01:00Mivel a hajtogatás óránként van írva, ebből követk...Mivel a hajtogatás óránként van írva, ebből következtetve a 10-20-30 percnél mindig több idő telik el és nem az elsőhöz van mérve, mert akkor azt írta volna, hogy négyszer 10 percenként szerintem !Gézanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-24258332688059695432014-11-17T10:22:55.748+01:002014-11-17T10:22:55.748+01:00Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy a dagasztásnál a...Szia!<br />Szeretném megkérdezni, hogy a dagasztásnál az idők (10-20-30) perc az az elsőhöz képest van mérve, tehát 10 percenként, vagy mindig egyre több idő telik el köztük?<br />Köszi: AndiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-11427821705796545902014-09-25T15:56:29.133+02:002014-09-25T15:56:29.133+02:00Nem tudom Alexa, hogy csinálja, de én kiteszem a k...Nem tudom Alexa, hogy csinálja, de én kiteszem a kenyeret a sütőedényből és megspriccelem vízzel, majd a sütőrácsra teszem kivéve azt is a sütőből, azon hagyom kihűlni. Spricceléshez szórófejes spricnit használok ami kapható bármely háztartási boltban. Jó kis cserepes lesz a végén mikor kihűl. A cserepesség függ attól is, mennyire sikerül megkeleszteni a kenyeret.Robinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-67449695276126610872014-09-22T07:24:54.933+02:002014-09-22T07:24:54.933+02:00Kedves Alexa!
Köszönöm a tanácsokat, minden szépe...Kedves Alexa!<br /><br />Köszönöm a tanácsokat, minden szépen sikerül. De miután nem vagyok gyakorlott szakember, néhány fogalmat jobban meg kellene értenem. Például hogy értsem a békebeli ropogós fehérkenyérnél, hogy sütés után a rácson kell hülni hagyni? Benn, az elzárt sütőben rácson, a mázas edényben? Vagy kint az asztalon, rácsra téve edényben vagy szabadon? Hiába, egy újszülöttnek minden kérdés újabbakat vet fel!<br />Szívesen vásárolnék a receptekből összeállított szakácskönyvből! Köszönöm és gratulálok. ( Szép Ernő mondta: a zseni többet tud, mint amennyit tanult!)Dávid Gyulanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-36580876622132277492014-09-17T16:06:59.282+02:002014-09-17T16:06:59.282+02:00Régóta kerestem a kovász receptjét (igaz én idős ...Régóta kerestem a kovász receptjét (igaz én idős néniknél próbálkoztam), a Te oldaladra véletlenül találtam. Ma elkészült életem első kovászos kenyere, ami nagyon nagy örömöt okozott nekem és a kislányomnak is. A képeidet elnézve, van még hová fejlődni. Egy biztos már most túlszárnyaltam a környékünkön fellelhető szinte összes kenyér minőségét.<br />Köszönöm szépen!!!Lianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-8336919921665335032014-09-09T11:42:15.700+02:002014-09-09T11:42:15.700+02:00Nálunk a háztartási és konyhafelszerelési boltban ...Nálunk a háztartási és konyhafelszerelési boltban árulnak, öntöttvas, mázas cserép, jénai, szóval minden félét. Biztos akad a környékeden is hasonló bolt !Robinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-34139720688529377152014-09-08T14:55:58.576+02:002014-09-08T14:55:58.576+02:00Hol lehet kapni ezt a mázas cserépedényt?Hol lehet kapni ezt a mázas cserépedényt?Katanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-71471446702455093412014-06-30T14:02:05.001+02:002014-06-30T14:02:05.001+02:00Kb. 1 hónapja kezdtem el kovászos kenyeret sütni. ...Kb. 1 hónapja kezdtem el kovászos kenyeret sütni. DE a te receptjeid alapján sikerült csak. Csodákat sütök azóta. Köszi! :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01839150495058228292noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-36302918614296561192014-04-18T21:20:07.316+02:002014-04-18T21:20:07.316+02:00Szia !
Én is géppel dagasztok, nem mindig kézzel é...Szia !<br />Én is géppel dagasztok, nem mindig kézzel és kb. 4-5percig szoktam. A lényeg, hogy egyenletes sima legyen a tészta.Robinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-31583097921477793542014-04-15T14:02:09.099+02:002014-04-15T14:02:09.099+02:00Kedves Alexa!
Az lenne a kérdésem, h egy-egy dagas...Kedves Alexa!<br />Az lenne a kérdésem, h egy-egy dagasztás alkalmával kb hány percig dagasztasz? Azért kellene tudnom, mert én nem tudom kézzel dagasztani, beteg a kezem, erre az erőkifejtésre nem alkalmas. Sütőgéppel dagasztom be, és szeretném tudni, h meddig járassam a lapátot.<br />Köszi előre is:<br />Rose :-)<br />PS: kel a kovászos kenyerem, és köszönet Robinak a kaukázusi ötletért!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04029133365624949496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-20713474850724853832014-03-04T04:43:59.089+01:002014-03-04T04:43:59.089+01:00jaj istenem ez olyan gyonyoruen hangzik szinte ere...jaj istenem ez olyan gyonyoruen hangzik szinte ereztem az izeket! Holnap reggel en is!!Elisabethhttps://www.blogger.com/profile/06409345830907592647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-88807689473955240452013-12-14T20:16:03.226+01:002013-12-14T20:16:03.226+01:00Plusz megjegyzés: 2 féle kovászom volt, az egyikbe...Plusz megjegyzés: 2 féle kovászom volt, az egyikbe alapból raktam joghurtot a másikba nem, az tisztán víz és liszt volt. 1 év után mivel folyton hűtőben voltak kicsit legyengültek. A joghurtos azért hozta a 80%-ot körülbelül, de most próbáltam nemrég sütni a simával és az csak 50%-os volt, feljött a kenyér, de kicsit lapos maradt tőle. Mindkettőt kitettem és meleg helyen, újra próbáltam felerősíteni őket. Joghurt alapú jól feljött a másik kicsit gyengélkedett még. Jött a nagy ötlet rakok bele kefirt, méghozzá kaukázusi kefirt ! Úgy megindult, hogy nem lehetett az üvegben tartani és eszeveszettül nagy és szuper kenyeret sütöttem vele. Szóval javaslok mindenkinek egy Kaukázusi kefires próbát, mert megéri, így tuti nem marad senkinek lapos a kenyere. Remélem segíthettem :) Robinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2066710555082203302.post-4788343345659079712013-12-06T12:25:34.662+01:002013-12-06T12:25:34.662+01:00Ismét visszatértem picit ! Most múlt el 1 éves a k...Ismét visszatértem picit ! Most múlt el 1 éves a kovászom :) Igaz a nyár folyamán mivel csak munka után értem rá, kénytelen voltam élesztővel megdobni a kenyérkéket, de úgy is sokkal finomabbak voltak mint a bolti és méretre pedig bőven hozták a bolti formát. Most újra ráérek tisztán kovásszal sütni és ismét kísérleteztem. Eddig ugye jénaiban sütöttem és ez most sem változott, de kipróbáltam az előmelegítést. :) Eddig a jénaiban kelt meg és úgy tettem be a forró sütőbe, előtte megspriccelve vízzel és légkeverésen sütöttem, szépen fel is jött, de nem lett olyan rusztikus és cserepes a héja. Most kipróbáltam az előre melegítem a jénait dolgot és jó lett, rusztikus lett, de hamar megégette a sütő és bár ropogott, de már kissé túl barna lett. Aztán maradtam a jénaiban kelesztem, befújom, majd berakom a forró sütőbe és ráteszem a légkeverést verziónál, de 10 perc után áttettem sima sütésre, amikor már átforrósodott a jénai, úgy sütöttem tovább és nem 260 fokon hanem 240-en 40 percig és utána 200fok 20-30 perc és lőn csoda, szuper ropogós, rusztikus kenyér lett a végeredmény ! Igaz az élesztős után most fura, hogy kisebb a méret, de finomabb, szép nagy lukacsos, igazi kenyér ami az asztalra kerül most majd egész télen. :)Robinoreply@blogger.com