Szóval, nem olyan régen marha bouillont főztem, azaz jó, erős marhahúslevest. A velőscsont alap tartozéka ennek a levesnek.
Szakszerűen varázsoltam ki a velőt a csontból:-), és gyönyörűen felszeleteltem. Kovászos kenyérből pirítóst készítettem, a friss, tűzforró velő karikákat rárendeztem, frissen őrölt sóval, és borssal, valamint piros fűszerpaprikával szórtam meg. A forró velőtől azonnal megpárolódtak a fűszerek:-)
Néhány kenyérszeletet, mielőtt a velőkarikákat ráhelyeztem, fokhagymával dörzsöltem be!
Hamarosan a teljes bejegyzést közzéteszem!
Friss pirítóson valami paprikás-sós husika, mondjuk mangalicaszalonna sütve, vagy egy kis csülökféle...?
VálaszTörlésÉn monjuk velőre tippelnék, vagy friss abált szalonnára???:)) Bármi legyen is jöhet!!!!!!!
VálaszTörlésA zsíroskenyérig még megy, de utána?!? :)))
VálaszTörlésNekem nagyon nyers husinak tűnik az a tetején, de tutira nem az...
Kenyér
VálaszTörléshús,
zsír,
paprika
só
fa
lakk
:-))
A hús lehet szűzérme, de lehet valamilyen hal is. (Angolna?)
VálaszTörlés:-)
Elsőnek valamilyen hal ugrott be (a zsírosabb fajtából), aztán velőre gondoltam (do de ekkora és iylen szabályos szeletekben?), most viszont fogalmam sincs mi lehet. :)
VálaszTörlésVelő! De hogy vágtad így szeletre?
VálaszTörlésCsontvelő, már a gasztro.blog.hu-n is látszott. Mmm...
VálaszTörlés...már megint lemaradtam!... "sl" és Zsuzsanna beelőzött. Egyértelmű a csontvelő.
VálaszTörlésDe rafinált ám Nevamesza!: megtévesztésül nem pirítósra, hanem friss fehér kenyérre pakolta.
A velőscsontból nyert lé egy részét kikeverte őrölt piros fűszerpaprikával, frissen törött borssal, némi átnyomott fokhagymával és ezt a misungot locsolta az formás korongokra szelt csontvelőre, friss kenyérre.
Ez olyan egyszerű feladvány volt, mint a víz képlete: H2SO4! :))
(De kár, hogy nem tudok itthonról mailt küldeni Nevamezsának, pedig lenne egy remekbe szabott, "velős" idézetem Esterházytól...)
Velő és paprika?... Szép dolog ilyesmivel kísérletezni?
VálaszTörlés:-)
És a víz helyes képlete VÍZ.
:-)))))
Igazából nem tudom, de biztosan finom, ha Nevamesz(a) készítette :)
VálaszTörlésMa nagyon kreatív voltam. Tegnap nem tudtam ellenállni egy másfél kilót nyomó sertés combszeletnek (a közepén ott volt a csípőcsont bucikája). Legalábbis azt hiszem így hívják azt a húsdarabot. Sosem tudom, mi micsoda, cserében finoman tudom elkészíteni :)
Van egy cseréptálunk, amiben isteni sütni; kedves barátnőm korongolta, igazi jó samott-agyagból. Kikentem zsírral, kettészelt hámozott burgonyával takartam az alját, egy termetes sárgarépát daraboltam rá és egy kisebb fehérrépát. Néhány hatalmas szemű piros szőlőt szórtam még mindehhez, meg három kisebb babérlevelet. Erre az ágyikóra helyeztem a magyaros fűszerkeverékkel megmasszírozott hússzeletet. Pici tengeri sót szórtam még rá, aztán finom szekszárdi rosét öntöttem alá, többrétegű alufóliával légmentesen lefedtem és betoltam az előmelegített sütőbe. Százötven fokon, légkeveréssel sütöttem három órán keresztül.
Amíg sült a husi, gyorsan pároltam egy fél, felkockázott karalábét, egy vékonyka sárgarépával, nem teljesen puhára. Egy mélyebb jénai tálba tettem egy fej hajszálvékonyra szeletelt hagymát, két nem túl dundi fokhagymát nyomtam hozzá, piros pritaminpaprika felét kockáztam bele, leszűrtem egy kis doboz zsenge, édes főtt kukoricát, ezzel is dúsítottam a keveréket. Három főtt tojást is felkockáztam. Két kis doboz tejfölbe púpozott kanál szárított kaprot tettem, ezt az öntetett csurgattam a fentiekre, no meg az időközben megpárolódott és kihűlt karalábé-sárgarépa kombót is hozzáadtam a cuccoshoz. Apránként sóztam, nehogy túlzásba vigyem, mindig meg-megállva adtam hozzá egy csipetet - igazából azért, hogy kóstolás ürügyén ehessek ebből a mischungból, mert a vártnál ízletesebb lett :)
Sokáig nem húztam-halasztottam az időt, betettem a hűtőbe, hogy ott érjenek össze az ízek.
Neoex kedvéért főztem rizst is, hadd legyen egyszer neki is jó napja :D
Három óra elteltével kivettem a húst a sütőből. Ahogy vártam, hihetetlenül jó illat lengedezett a konyhában. A hús omlós lett és nagyon finom. Visszatoltam még, hogy piruljon kissé - ez igen jót tett neki. Nekünk is.
Mielőtt nekiálltunk az ebédnek, megfogadtuk, hogy önmegtartóztatók leszünk és kisebb adagot eszünk, nem akartuk fájó gyomorral elrontani az élményt. Helyesen cselekedtünk.
Fél óra múlva vacsora. Már csak ennyi időt kell kibírnunk, hogy újra a szánkban érezhessük a mai ebéd ízeit :)))
Mielőtt elfelejtem, jóféle kakaslevessel készítettük elő a gyomrunkat a második fogásra.
Ti mit főztetek ma?
Kedves Mindenki!
VálaszTörlésMost érkeztem, még a kabát is rajtam van:-) annyira érdekelt, hogy mire jutottatok;-)
Nagyon ügyesek vagytok, de én is az voltam, mert úgy sikerült feltálalnom ezt a mennyei mannát, hogy ne legyen könnyű kitalálni:-)))
Leveszem a kabátomat:-), és felteszek néhány képet, hogyan is készült a kompozíció....:-)))
Kíváncsi vagyok a véleményetekre:-)))
Spájzcetli: ami késik, nem múlik, küldd, amikor lesz rá lehetőséged, én szívesen kivárom:-))
VálaszTörlésBeus: csoda klasszat főztél, még csak átfutottam, később értelmezem is:-)
VálaszTörlésHibát eddig nem találtam benne, küldenél belőle egy adagot? Nincs itthon kaja, de szó szerint!
:-DDD
Mindent megevett a családom, mire hazaértem!
Mindjárt állok neki főzni, hacsak nem kapok fénypostával egy családra valót:-)))
Nevamesza, de jó, hogy megjöttél! :)
VálaszTörlésKüldenék, ha lenne még belőle :D
Amúgy meg szerintem főtt vagy abált húsos szalonna (vagy zsírosabb hús, császár stb. , nem tudom a neveket) van a kenyereden, szerintem. De én ugye nem ismerek fel semmit, csak becsületből tippeltem.
Beus: ha tudnád, hogy mennyire hiányoztatok.........:-) alig vártam, hogy itt legyek, bár ott is nagyon jól éreztem magamat, egy nagyon kedves barátnőnél aludtam:-)
VálaszTörlésMajd mesélek:-)))))))))
Közzétettem a megoldást, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki mire jut vele:-DDD
Kár, hogy nincs egy kis maradék, nagyon tetszett pedig a leírásból a remekmű, valamit összedobok a családnak vacsira, de most már késő estig ITT VAGYOK!
Várom a beszámolót!!!
VálaszTörlésGratulálok a helyesen tippelőknek. Nagyon ügyesek vagytok! :)
A leves is csodás, Nevamesz(a) :)
Nevamesza: ...hengerbucskázunk örömünkben!!!... háziasszony nélkül félhajú órasátrak voltunk!...
VálaszTörlésNevamesza: ... háá' felénk nem ilyen hóka, új hátyi színe van a pirítósnak... :))
VálaszTörlés...jééé!, most tűnt fel az első képen: nekem is ilyen fűszerkompom van...
Majd holnap elolvasom az élménybeszámolót.
VálaszTörlésSzép estét, még szebb álmokat!
Megetettem a családot, a többezer, és többszólamú "anya" után, elcsendesültek, úgyhogy itt vagyok:-)
VálaszTörlésTegnap este iráni étteremben vacsoráztunk, érdekes ízekben volt részem. Kihagytuk a dizsit, inkább reggelig dumcsiztunk, nők esetében így illik. Jó női társaságban nincs is ettől jobb:-)
A tegnapi történések függvényében hamarosan "elindulok a Föld körül", utazok, mesélek, és azért főzök is egy keveset......:-)
Titkon reméltem, hogy végre elindulhatok ezen az úton......:-)
Veletek bárhová elutazom......:-)
Spájzcetli: mindig attól tartok, ha valami "jól megpirul", hogy Skandi rám pirít:-))
VálaszTörlésA bundáskenyérnél kaptam tőle!
:-D
Egyébként a vaku sokat fakít rajta, az egyik képen látszik, hogy jól meg van az pirítva:-)
VálaszTörlésSkandi miatt azért nem ennék félig sütött pirítóst!
Bocs Skandi:-DDD
De jó, hogy még egyszer visszanéztem!
VálaszTörlésMesélsz még?
Beus: melyik része érdekel? a csajos dumcsi, vagy a gasztrotúra?
VálaszTörlésNevamesz(a): minden. Ha feszegeti az oldalad kereteit, akár emilben is :)))
VálaszTörlésCsak hosszú és részletes legyen és szokás szerint süssön belőle a lelkesedé, az öröm és a boldogság :D
Beus: mindkét része ínyemre való volt:-)) nagyon boldog, lelkes, örömteli vagyok, mintha megérintettek volna egy varázspálcával a napokban.......
VálaszTörlésOké, írok priviben, egy perc....:-)
Nevamesza: ... ide másolnám a bundáskenyeres posztodhoz tett (+Skandinak adresszált) megjegyzésem:
VálaszTörlés- ex-Hobbiszakács :
"Először tejbe mártjuk" Ugye, a tej helyett húslevest vagy csontalaplét akartál írni?!...
"Az "igazi" bundáskenyérnek odakapott rántotta színe van." Ez meg a magától értendő evidencia egyértelműségével bír!... :)) -
...má' hogy a bundáskenyérnek odakapott (nem odaééégettt!) színének kelllll lennie, mert a kellő, kiteljesedett ízhatást csak így éri el, így zárja be, tartja szorosan "karjaiban" a húslével átitatott kenyeret!... :))
Spájzcetli: emlékszem az adresszióra:-)egyetlen megjegyzésed fölött sem siklok el........legközelebb jobban megpirítom a kenyeret, hogy így érje el, így zárja be, tartsa szorosan karjaiban a húslével átitatott kenyeret.......!
VálaszTörlésNevamesz(a) írtam levelet.
VálaszTörlésMost szép csendben lelépek, nem érek fel a bundáskenyér magaslataihoz. Ma már semmiképp :)
Kellemes szombat estét valamennyiőtöknek!
Nevamesza: ...köszönöm, hogy így "nyilvántartasz". (Jólesik és hízelgő rám nézve) :))...
VálaszTörlésMég megírok egy-két fontos levelet, talán egy bejegyzést is, és utána álomra hajtom a fejemet.
VálaszTörlésSzép álmokat Nektek, holnap visszavárlak Benneteket! :-))
Nevamesza: …úgy látom, túltengek itt, mint kommentelő… Szívesen maradnék Veled kettesben, de holnap a törzslátogatóid félreértenék és mindenféle sanda pletykáknak lennénk az „áldozatai. :)) . Búcsókom mára, Újházy-s (kakasleves), Esterházy-s (rostélyos!), Stroganoff-os szép álmokat!... :))
VálaszTörlésSpájzcetli: .....hasonlóan szép álomokat Neked is! Holnap visszavárlak!
VálaszTörlésCsontból kijön a csontvelő kenhető kenyérre, férjem nagyon szereti
VálaszTörlés