A napokban, a svéd sárgaborsó levesből tudatosan akkora adagot készítettem, hogy a maradékból sárgaborsó főzeléket is feltálalhassak.
Szeretek előre gondolkodni, hogy egyrészt mindig mindent az utolsó cseppig felhasználjak, másrészt magamnak kedvezzek azzal, hogy egyszeri időbefektetéssel többféle ételt is kínálhassak a családomnak.
A sárgaborsó leves, az másnapra még jobban besűrűsödött, miután újra felfőztem, két evőkanál magyar, édes mustárral ízesítettem, és egyszerűen selymes pürévé pépesítettem.
A sárgaborsó leves, az másnapra még jobban besűrűsödött, miután újra felfőztem, két evőkanál magyar, édes mustárral ízesítettem, és egyszerűen selymes pürévé pépesítettem.
Újra visszatettem a hűtőbe, hogy az ízek, a mustárral összeérjenek, és másnap vacsorára, egy egyszerű, praktikus, ugyanakkor attraktív feltéttel tálalhassam fel.
Az a nagyszerű a füstölt alaplével és száraz hüvelyesekből készült ételekben, hogy egy-két nap múlva talán még finomabbak, úgy, mint a többször melegített töltöttkáposzta.
Az alap ételnek ezt a tulajdonságát is, tudatosan kihasználtam.
A hagyományos, sertés virslibe középen mélyedést vágtam, és egy vastagabb, beleillő gouda sajtszeletet gyömöszöltem a vágásba. Vékony szelet bacon-el nem túl szorosan, de határozottan körbetekertem, és betettem grill programra a sütőbe.
A sárgaborsó pürét újra felmelegítettem, és a sajtos, húsos szalonnás, sült virslit, egy-egy adag püré közepébe ültettem.
Egyszerű, attraktív, ugyanakkor különlegesen finom vacsorát készítettem néhány perces előkészülettel. Ezek az aprónak tűnő, időtakarékos megoldások mindig elégedettséggel töltenek el.
A svéd sárgaborsó leves projekt még egy elemét is hasonló sikerrel hasznosítottam újra, erről legközelebb számolok be.
A svéd sárgaborsó leves projekt még egy elemét is hasonló sikerrel hasznosítottam újra, erről legközelebb számolok be.
Így ahogy van jöhet :)
VálaszTörlés"Az otthoni főzőcskézés egyik pszichodramatikus ismérve, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk annyit főzni, hogy az pont elfogyjon, mindig kell lenni maradéknak. Ezt kívánja a jó érzés. Mert ha minden elfogy az asztalról, soha nem lehetünk benne biztosak, hogy tényleg eleget főztünk, bármilyen hiteles és stílusos is a szabadkozás, hogy aszongya: "ha egy falattal többet eszem, szétdurranok, és lehet az ebédlőt újra festeni", vagy "úgy jóllaktam, mint egy disznó", marad bennünk egy kis rossz érzés, hátha vagy mégse. A maradék tehát rendkívül fontos a bőségérzet szempontjából, a szakács biztos lehet, hogy éhen nem maradt senki, illetve a maradék panorámaképe méltán emlékezteti a leszálló vérnyomástól lassan pislogó vendéget/családtagot, hogy egyáltalán mit is evett.
VálaszTörlésA maradék mennyisége persze más jelzéseket is hordozhat. Teszem azt, ha éppen csak csíptek az ételből, akkor bizonnyal feltehetjük, hogy szakácsművészetünk durrdefektet kapott, valamit nagyon elMancikáztunk." ... :))
(Podmaniczky Szilárd)
Spájzcetli: Podmaniczky Szilárd tud valamit a szakácsban dúló kételyekről:-)))
VálaszTörlésJobban én sem fogalmazhattam volna meg:-)
A paprikás csirke maradékából már akkor bekalkuláltam a következő fogást, amikor a fagyasztóból elővettem a kapirgálóst!
:-)
Szeretem a virslit mustárral persze.
VálaszTörlésUdvariatlan nyelvtannáci-e vagyok, ha azt mondom: ez a "bacon-el" csípi a szemem?!
PiperPerabo: nem vagy udvariatlan, hanem igazad van. Máris javítottam. Sőt köszönöm a figyelmzetetést.
VálaszTörlésValószínűleg korábban is így használtam, valami rossz beidegződéstől vezérelve, amint lehetőségem lesz rá, javítom mindenhol.
Mustárral, és ecetes tormával.....:-) amikor magában eszem.
Nagyon finom sajttal és baconnel, amikor főzelékhez, feltétként!
Podmaniczky-re pontosan azt reagálom, mint Nevamesz(a). Látszik, hogy nemcsak fogyasztott, de főzött is, legalább egyszer :)
VálaszTörlésA pörkölt utózöngéje lehet egy kis remegős-kocsonyás anyag, ami némi pirítós kenyérrel elfogyasztva jól esik éhgyomorra. Akárcsak a maradék halászlé.
Bea: a pirítóst először dörzsöld be egy kis fokhagymával......de jó, ha most megkívánom, akkor kéznél van minden:-)))
VálaszTörlésJa, és utána kínáld meg Neoexet is, ha még akarsz vele aznap csókolózni:-D
Örülök, hogy "megérkeztél", kíváncsi voltam a Te reakciódra a megfejtéssel kapcsolatban!
Spájzcetli kb. úgy dolgozott a megoldáson, mint én szoktam Skandinál: először közel járok, majd amikor minden részletet megfigyelek, akkor kicsit távolabb kerülök tőle, mert túlbonyolítom:-)
Elég nehéz feladvány volt, bár a korábban közzétett gyökér kép miatt benne volt a pakliban, hogy azonnal megfejtitek.
Hogy vagy? Milyen napod volt?
Nevamesz(a),
VálaszTörlésköszönöm kérdésedet, nagyon jó, munkás napom volt. Leendő munkahelyemről is hívtak, csütörtökön aláírjuk a szerződést és bemutatnak a szűkebb kollegális körnek. Kérdezték, hogy várom-e a munkába állást, mondtam, hogy nagyon. Örültek neki.
Írtam is egy keveset, előre, a januári-februári magazinba.
Kaptam pár levelet, köztük egy aranyos barátnőmét, aki szintén nem tud megülni a popóján, úgyhogy most angolt tanul és élvezi :)
Beugrott a rendszergazda (ezen mindig nevetek, mert a vírusgazda, gazdatest stb. jut eszembe)
Fruzsi és párja is itt volt; szeretem hallgatni, ahogy mesél, ma a meg nem értett vásárlóról sztendáppolt (hogy édes anyanyelvünket is ápoljuk egy bézbólütővel), jót nevettem rajta. Holnap jön egy interjúalany, az ő története a Palettába kerül, csütörtökön délelőtt a fodrász jön házhoz.
Ha volt egy kis luftom, akkor gyorsan kézbe vettem a gyöngyöket, sikerült is huszonkét csillagot megfűznöm. Mosás is volt, ami kész tortúra, kellett nekünk szipiszupi, túlérzékeny mosógép. Egyébként nem tudom, mi van, amit már írtam, hogy áramkimaradásunk is volt, nos, a televíziónk ma azt bírta produkálni, hogy szépen kivilágoskékesedett szép csíkokkal. A hang nem ment el, csatornát is lehetett váltani, aztán nagyjából öt perc múlva fokozatosan visszatért a kép, hogy másfél óra múlva ugyanez megismétlődjék. Azóta ez van.
Aztán pénteken még papírügyek, szombaton takarítás, vasárnap leendő nászéknál ebéd. S eztán keddig kicsit szomorkodás, mert ugye temető és ez az első halottak napi megemlékezés, amikor már mindkét szülőmet csak ott "láthatom"...
Szóval jó nap volt :)
Szeretem a rejtvényeket; klasszikusokat elég sokat írtam, de a fotós feladványokat is kedvelem, úgyhogy csak rakjál fel minél többet. Skandinál is olyan jó elmélázni. Nem baj, ha nem találom ki, szeretek tanulni.
És a Te napod milyen volt?
Beus: most láttam, hogy írtál, én bejegyzést szerkesztettem:-) mostmár lefekszem, mert holnap időben kell kelnem.
VálaszTörlésDe holnap mesélek!
Örülök, hogy jó napod volt, a mosógépet meg regulázd meg:-))