A karácsonyi menü előkészületeiről a Készülődik a karácsonyi menü: hagyományos halászlé harcsa filével, mandulás bundában sült harcsaderék, pulykasteak Belga gazda módra bejegyzésemben beszámoltam. Magáról a vacsoráról nem készítettem felvételeket, hiszen a Szenteste hangulatába, a karácsonyi estebédet körüllengő nagyszerű légkörben nem volt rá lehetőségem sem, illetve megmondom őszintén igényem sem. Viszont szívesen írok egy rövid beszámolót az ételekhez, és a folyamatokról készült képekhez.
Azt azért hozzáteszem, hogy nem volt kis feladat számomra az idei karácsonyi vacsora elkészítése, ugyanis nagyon beteg lettem. A kisfiamtól kaptam el a kórságot, ami nálam arcüreg gyulladást eredményezett. Úgyhogy minden erőmre szükség volt a megvalósításhoz.
Hagyományosnak mondható halászlevet készítettem alaplével. Az alapléhez összesen 2 kg ponty, harcsa, amur fejet, gerincet, és farok rész felőli haldarabokat használtam, 25 dkg kockára vágott hagymával, 2 kisebb zöldpaprikával, egy nagyobb paradicsommal, melyeket ugyancsak felvágtam, és egy evőkanál sóval körülbelül egy órán át főztem közepes tűzön. Először csak a halat főztem fel hideg vízben, első habját leszedtem, mint a húslevesnek, és utána sóztam, zöldségeltem be.
Hagytam hűlni, leszűrtem, a csontról leszedtem a szín halhúst és kevés bőrt, ezt átpaszíroztam, és erre öntöttem vissza a levet. 2 dkg szegedi édes, és 0,5 dkg mikepércsi erős fűszerpaprikát tettem bele, majd alaposan összeforraltam. Csíkra vágott, előre besózott harcsafilét főztem tálalás előtt bele.
A majdnem két kilogrammos, gyönyörű, filézett harcsából szeleteltem a legszebb részeket a mandulás bundában sült harcsához. Szárazon pirítottam meg a hántolt mandulát, majd durvára vágtam, és a frissen őrölt kiflimorzsához kevertem. Liszt, felvert tojás, mandulás morzsa sorrendben paníroztam a sózott, borsozott, vastagabb harcsa szeleteket.
A másik főfogás pulykamell filé volt Belga gazda módra. A fűszerezett pulykamell szeleteket vaj és olaj keverékén hirtelen sütöttem meg, majd vékonyra karikázott paradicsom, zöldpaprika és póréhagyma szeletekkel raktam meg. És ennél a résznél óriási hibát követtem el, ugyanis betegségem, és sietségem hevében elvétettem baconnal befedni a zöldségeket. Háromféle sajt keverékével raktam meg (gouda, ementáli, füstölt mozarella) és a sütőben sütöttem készre.
Köretként házilag készített majonézből tartármártást, előfőzött, ropogósra sütött kockaburgonyát, és gőzben párolt brokkolit kínáltam a főfogások mellé.
Nyámi... Ha betegen ilyenre vagy képes, akkor egészségesen...?
VálaszTörlés:-)
Kellemes ünnepi levezetést, gyógyulást és további mestermunkákat kívánok :-)
Skandikamera:...ez most aranyos helyzet, mármint, hogy éppen ( egy időben) keresztbe kommentelünk egymásnál!...:)
VálaszTörlésVan, amikor kifejezetten előnyös az efféle összhang!
:)
...nagyon lassan javulgatok, de túlélem!...:)
További szép karácsonyt kívánok Neked is!