Oldalak

2011. április 16., szombat

Húsvéti menüajánlat: kakaós-mandulás kalácstorta






Aki gyakrabban olvas, már tudja, nem vagyok édesszájú. Inkább a kelt tésztából készült édességeket, desszerteket kedvelem, még ha ezekből sem eszem túl sokat. A családom már más tészta, rajongnak a finom süteményekért, édességekért.

Ezt a kalácstortát a múltkori kakaós-mandulás kelt csigák ihlették. Az a jó ebben a kalácstortában, hogy nem csak desszertként, hanem reggeli finomságként is nagyszerűen funkcionál, akár húsvétkor, a tejeskávé vagy a kakaó mellé. Sikerült puha, foszlós kalácstésztát gyúrnom, könnyű nem túl édes, nem túl tömény viszont nagyon is szemrevaló lett a végeredmény.

Még hasonló receptet nem láttam leírásban, mindig örülök, ha valami újszerűt tudok alkotni, ami különösen jól sikerül.


Hozzávalók 26 cm-es csatos tortaformához:

50 dkg átszitált finomliszt

15 dkg átszitált porcukor

1 dl langyos tejben 1 teáskanál porcukorral megfuttatott 2 dkg élesztő

3 dl langyos tej

8 dkg olvasztott, de nem meleg vaj

3 tojássárgája

csipet só


A kenéshez, szóráshoz:


10 dkg késsel durvára vágott mandula

kb. 3-4 evőkanál cukrozatlan, jó minőségű kakaópor

4 dkg barna kristálycukor

6 dkg olvasztott vaj a kenéshez


1 dl langyos, vaníliás, cukros tejszín


A hozzávalókból kelt tésztát állítottam össze. 10 perc pihentetés után alaposan megdagasztottam. Letakarva kb. 50 perc alatt duplájára kelesztettem. Lisztes felületen finoman kinyújtottam kb. 30x 40-es téglalapra. Megkentem vastagon olvasztott vajjal, több rétegben megszórtam a kakaóporral és a barnacukorral, majd a mandula 2/3-ával. A szélesebbik oldalánál óvatosan, precízen feltekertem és 12 darabra vágtam.

Vágási felületével fölfelé kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába helyeztem a csigákat. Mindegyik csigát a közepénél kissé kifelé nyomtam, hogy szépen megemelkedjenek. Végül megszórtam a maradék mandulával a torta tetejét és 30 percig letakarva kelesztettem. Ezt követően bemelegítettem a sütőt 180 C fokra és betettem sülni a kalácsot. 20 perc után meglocsoltam az édes, vaníliás tejszínnel és még 15 percig sütöttem.














Hagytam 15 percig hűlni, majd langyosan tálaltam fel. Nagyszerű desszert tartalmas leves után, de uzsonnára, reggelire sem utolsó. A kalácstorta előtt tanyasi csirkéből készítettem ragulevest, nem aratott kisebb sikert. Hamarosan a levest is bemutatom.

Húsvétra szívből ajánlom. Talán én is megismétlem. :)


Ajánlom megtekintésre egy másik csigatorta receptemet:



8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki egy a kakaós mandulás kalács. Én is már agyalok a húsvéti kalácsban, de túl sok a jó recept :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta a süteményed, a mandula helyett lehet apróra vágott dió is?

    VálaszTörlés
  3. Éva: Természetesen. Én szívesebben tartok itthon hántolt mandulát, mert szélesebb körűen tudom hasznosítani (panírba, sajtos ételekhez stb.), mondjuk úgy, mindig van itthon. Ez miatt van benne mandula. Szerintem minimum ugyanilyen finom dióval.
    Ha lesz itthon dió, akkor én is meg fogom sütni dióval is, mint a darázsfészket. Csakhogy a kakaót nem lehet nálunk elhagyni, mert a gyerekek meg vannak veszve érte...

    VálaszTörlés
  4. Ezt aztán jól kifundáltad :-)
    És még fel is tetted ide! Biztosan Duracell van benned :-)))
    Kóstolót kaphatnék?
    (de majd csak holnap, leteszem magam :-)

    VálaszTörlés
  5. Mormogi Papa: Szép álmokat Neked! Ha reggel súlyos gomorral ébrednél, akkor azt a kóstolónak tudd be, mert fénypostával küldtem most egy szép kövér csigatorta részt Neked! :))

    VálaszTörlés
  6. Valamilyen kalácsot én is sütök biztosan, de még nem született döntés milyet.:-)
    Finom lehet a Tied!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen :-)

    ...és még az ablak is egybe maradt :-)))
    (Szükség is volt rá: meg kellett mosni, hogy felkerülhessen az új - függöny. "Itt a tavasz! - jelenthessék" :-)

    VálaszTörlés
  8. Ez a kalács istenien néz ki! Nekem is dióm van itthon, azzal sütném meg.

    VálaszTörlés