Két fejlődő és egy jól kifejlett szervezetet etetek nap, mint nap, így gyakran kerülnek tápláló ételek az asztalra. Ráadásul összhangban kell maradnom a gyerekek ebéd menüjével is, hogy változatos ételeket tudjak eléjük varázsolni hétköznap vacsorára és a hétvégi menüben. Két nap egy héten a kisfiam különösen éhesen tér haza, amikor dupla fociedzése van, a lányomnak éppen ezeken a napokon van hosszú napja a gimnáziumban, ilyenkor mindig külön odafigyelek, hogy kedvenc, tápláló ételt kínáljak nekik.
A rakott krumpli nagy családi kedvenc, szerintem ugyanúgy mégsem készítettem még el soha. Végül is a változatosság gyönyörködtet. A rakott krumpliban az a jó, hogyha tojás és krumpli van itthon, no és valami tejfölféle, akkor a többi hozzávaló már szabadon választott.
Most csak 4 adagot készítettem, úgyhogy szerények a mennyiségek.
70 dkg sárga krumpli héjában
6 főtt tojás
12 dkg puha mangalicakolbász
4 dl tejföl
1 dl tejszín
10 dkg lágy kecskesajt (lehet natúr krémsajt is)
7 dkg vaj
8 dkg gouda sajt
egy evőkanál apróra vágott snidling
só, bors
A krumplit héjában megfőztem, még forrón lehúztam róla és kivajazott cseréptálba leraktam vékony karikára vágva a felét. Soronként enyhén sóztam, borsoztam.
A tejfölt kikevertem a kecskesajttal, majd a tejszínnel, a maradék olvasztott vajjal, majd sóztam, borsoztam és elkevertem a snidlinggel.
A krém egynegyedét a krumplira kanalaztam. A kemény tojásokat finom reszelőn ráreszeltem a krémes krumplira. Erre újabb krém réteg következett. Ez után a karikára vágott mangalica kolbászt raktam le egy rétegben. Ismét krém következett. Befedtem a maradék krumplival és a maradék krémmel. Durvára reszelt gouda sajttal és nagyon apró kockára vágott húsos mangalica szalonnával szórtam meg a tetejét. 180 C fokon 40 percig sült a sütőben, az utolsó 5 percben a tetejét egy kicsit meggrilleztem.
A rakott krumpli nagy családi kedvenc, szerintem ugyanúgy mégsem készítettem még el soha. Végül is a változatosság gyönyörködtet. A rakott krumpliban az a jó, hogyha tojás és krumpli van itthon, no és valami tejfölféle, akkor a többi hozzávaló már szabadon választott.
Most csak 4 adagot készítettem, úgyhogy szerények a mennyiségek.
70 dkg sárga krumpli héjában
6 főtt tojás
12 dkg puha mangalicakolbász
4 dl tejföl
1 dl tejszín
10 dkg lágy kecskesajt (lehet natúr krémsajt is)
7 dkg vaj
8 dkg gouda sajt
egy evőkanál apróra vágott snidling
só, bors
A krumplit héjában megfőztem, még forrón lehúztam róla és kivajazott cseréptálba leraktam vékony karikára vágva a felét. Soronként enyhén sóztam, borsoztam.
A tejfölt kikevertem a kecskesajttal, majd a tejszínnel, a maradék olvasztott vajjal, majd sóztam, borsoztam és elkevertem a snidlinggel.
A krém egynegyedét a krumplira kanalaztam. A kemény tojásokat finom reszelőn ráreszeltem a krémes krumplira. Erre újabb krém réteg következett. Ez után a karikára vágott mangalica kolbászt raktam le egy rétegben. Ismét krém következett. Befedtem a maradék krumplival és a maradék krémmel. Durvára reszelt gouda sajttal és nagyon apró kockára vágott húsos mangalica szalonnával szórtam meg a tetejét. 180 C fokon 40 percig sült a sütőben, az utolsó 5 percben a tetejét egy kicsit meggrilleztem.
mmmmm... és a forró rakottra hideg tejfölt csurgatni... mmmmm
VálaszTörlés:-)
Eeeeeez igen! Eeeeeez rakott krumpli a javából!
VálaszTörlésHa már a kecskesajtnál tartunk: http://www.oroszlanos.hu/index.php/hu/aktualis-rendezvenyeink/118-slow-food-borvacsora-balla-enik-sajtjaival.html
(Tudom, ez nem a reklám helye, de Balla Enikő kecskesajtjai frenetikusak!, és az Oroszlános konyhafőnöke sem főz rosszul!... :))
Pájslitfridolinom: De, ez itt a reklám helye! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy linkelted, én is szívesen megkóstolnám a sajtokat is és "a" mesterszakács alkotta ételeket is! :)
Egyébként is készülök a közeljövőben az Oroszlánosba...:)
Le petit chèvre... :-)
VálaszTörlésInnen is mennyeinek tűnik :-)
Ez igazán mennyei lehetett, az illatát szinte érzem! Nagyon guszta!
VálaszTörlés