A conejo en salmorejo nem tipikusan andalúz étel, viszont a kanári szigeteken kialakult konyhát nagyban alakította az andalúz, a marokkói mellett. Ebben a tekintetben itt találtam kapcsolódást Andalúziával. A híres andalúz salmojero pusztán nevében jelenik meg az ételben, hiszen ez egy másik étel, de ezt is érdekesnek találtam összefüggésében. A fűszerezést a hagyományos alapokon túlmenően a magam ízléséhez alakítottam, éppúgy, mint az ételhez tradicionálisan tartozó burgonya köretet kiegészítettem a jelenleg már elérhető friss, roppanós tavaszi zöldségekkel. Az édes fehérhagyma és a piros húsú paprika használatát viszont megint csak a spanyol konyhára jellemző zöldségek közül merítettem.
A páchoz:
1 evőkanál aprított friss kakukkfű
1 evőkanál aprított friss rozmaring
1 evőkanál aprított friss oregánó
1 evőkanál aprított friss petrezselyem
8 dundi gerezd apróra vágott vagy átnyomott fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj (La Pedriza)
1 evőkanál muskotályos Tokaji borecet (andalúz sherry ecettel kiváltható)
1 evőkanál édes spanyol fűszerpaprika (pimenton dulce)
1 mokkáskanál cayenne bors
1 evőkanál durva szemű tengeri só
8 evőkanál száraz fehér bor (Barbadillo Castillo de San Diego)
Továbbá:
egy szűk marék bőrös, sózatlan mandula (kb. 3 dkg)
12 db újkrumpli
8-12 zöldspárga
egy nagyobb piros húsú paprika
két fej új fehérhagyma
8 cseresznye paradicsom
2-3 evőkanál olívaolaj
1-2 dl száraz fehérbor
A hozzávalókból páclevet készítek, melyben egy éjszakán keresztül szükséges a nyúlcombokat pácolni, hűtőben. Másnap leitatom a pácot a húsról és hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. Két evőkanál olívaolajon körben szép barnára sütöm őket. Cseréptálba rendezem. A visszamaradt zsiradékot felöntöm egy kis fehérborral (hogy a pörkök szépen feloldódjanak) hozzáadom az apróra vágott mandulát és a páclével együtt felforralom. A húsokra öntöm és beteszem a 170 C fokra előmelegített sütőbe. Gyakran locsolgatva, néhányszor megforgatva körülbelül egy órán át párolom a combokat. Ha nagyon megcsappanna a páclé, akkor kevés fehérborral öntöm fel. Amikor a hús megpuhult, akkor elkészítem a zöldségeket. Kevés olívaolajon, egy ág rozmaringgal nagy lángon minden oldalán megpirítom a félbevágott újkrumplit. Amikor nem csak megpirult, hanem elveszítette a nyersségét, akkor hozzáadom a csíkokra vágott piros húsú paprikát és a cikkekre vágott hagymát, és röviden együtt pirítom. Végül a zsenge zöld spárgát és kettőbe vágott paradicsomot is hozzáadom, de már csak átforgatom, nagyon röviden pirítom a ragut.
A cserépből kiszedem a nyúlcombokat egy tányérra, a visszamaradt páclében (a páclevet ebben a fázisban akár össze is lehet turmixolni, hogy homogén alapot kapjunk, házi konyhában szükségtelen) könnyedén, óvatosan átforgatom benne a zöldségeket, a nyúlcombokat visszahelyezem a cseréptálba. 10 perc alatt összemelegítem az ételt és azonnal tálalom.A pirított zöldségeket nem feltétlenül szükséges összekeverni, összemelegíteni a páclével. Étteremben valószínűleg külön tálalnák, hiszen látványra elegánsabb. Házi elkészítésnél viszont a zöldségek páclében történő átforgatása szerintem ízletesebb végeredményhez és egyszerű, de látványos tálaláshoz vezet. Ez esetben a cserépben lehet feladni az ételt és az asztalnál kitálalni. Étteremben akár külön adagokban, cserépben összemelegítve is feltálalható ez az étel, látványosan, házias külsőt közvetítve.
Kedves NeVaMeSz! Úgy látom, sikerült "belépned" és most egyenként kell visszatenni a rejtélyes körülmények között eltűnt posztokat :-(
VálaszTörlésA kommentek meg persze végleg eltűntek :-(((
Hát, nem könnyű.
Sok türelmet - még több olvasót!
Mormogi Papa: Jól látod...két poszt is eltűnt, újra kellett szerkesztenem...:(((
VálaszTörlésTürelem nem mindig van, olyankor csinálok! :)))
Az olvasókért mindent, azért már szép számmal vannak, és mindig bővül egy kicsit a kör...:)))
Ezért érdemes türelmesnek lenni...:)
Már tegnap is gyanakodtamj, mikor régebbi poszt szerepelt a friss helyén...
VálaszTörlésEz mára bizonyossággá lőn :-(
(Remélem, nincsen ebben... khm... ráció, oh Horatio :-)
Eredmény mikorra várható?
VálaszTörlésHobbiszakács: Holnap (17.-én kedden) délután 4 órakor...nagyon szeretném, ha a receptem ott lenne a "győztes" 13 recept között. :))
VálaszTörlésGratulálok a helyezésedhez! A nyulas receptért külön köszönet! Rendszeresen fogyasztunk nyulat és ez egy remek összeállításnak tűnik:)
VálaszTörlés