Tudtam, hogy éjszaka dolgoznom szükséges, este fél 10 körül „rám jött” hogy sütnöm kellene valamit reggelire. Reggeli kiflit nem szoktam sütni, a környéken lehet kapni ropogós csavart kiflit, nem messze bécsi kiflit, reggel a férjem mindig vesz néhányat. Mégis kiflit voltam süthetnék, meglepetésből a családnak.
Mivel nem volt receptem ezért benéztem néhány népszerű oldalra, egyszerű sós kifli receptet kerestem. Egy megbízhatónak vélt receptre ráböktem.
Összeállítottam a tésztát a recept szerint, és nagyon nem olyan volt, amilyennek elképzeltem. Elég sok kelt tésztával van dolgom, vannak meglehetősen sikeres saját ihletésű receptjeim is, így a kezdeti csalódás után a tettek mezejére léptem. Adtam még folyadékot a tésztához, és amikor ettől sem lett „simulékony” a tészta, akkor belegyúrtam 5 dkg hideg vajat is. Egészen szimpatikussá vált a tészta. Ekkorra a következő összetevőket tartalmazta:
50 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej (1 dl-ben megfuttattam az élesztőt egy tk pocukorral)
1 dl langyos víz
0,5 dl olaj
2 teáskanál só
2 teáskanál porcukor
5 dkg hideg vaj
Mivel nem volt receptem ezért benéztem néhány népszerű oldalra, egyszerű sós kifli receptet kerestem. Egy megbízhatónak vélt receptre ráböktem.
Összeállítottam a tésztát a recept szerint, és nagyon nem olyan volt, amilyennek elképzeltem. Elég sok kelt tésztával van dolgom, vannak meglehetősen sikeres saját ihletésű receptjeim is, így a kezdeti csalódás után a tettek mezejére léptem. Adtam még folyadékot a tésztához, és amikor ettől sem lett „simulékony” a tészta, akkor belegyúrtam 5 dkg hideg vajat is. Egészen szimpatikussá vált a tészta. Ekkorra a következő összetevőket tartalmazta:
50 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej (1 dl-ben megfuttattam az élesztőt egy tk pocukorral)
1 dl langyos víz
0,5 dl olaj
2 teáskanál só
2 teáskanál porcukor
5 dkg hideg vaj
Olajos felületen megdagasztottam 10, majd 20, majd 30 perc múlva (én mindig így szoktam dagasztani, mert több könnyű dagasztás jót tesz a kelt tésztának) az utolsó dagasztás után pihentettem 30 percig a tésztát. Három részre osztottam a tésztát és cipót formáztam belőle. Liszttel megszórtam, letakartam és 10 percig pihenni hagytam.
Vékonyra kinyújtottam egyenként a cipókat, és négy részre vágtam. A csúcsos végét megnyújtottam még egy kicsit, hogy minél csúcsosabb legyen, majd feltekertem a szélesebb végétől kezdve.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam le 6-6 kiflit, az egyik tepsi kiflit finomra reszelt sajttal szórtam meg. 30 percig pihentettem letakarva a tepsin a kifliket.
Vékonyra kinyújtottam egyenként a cipókat, és négy részre vágtam. A csúcsos végét megnyújtottam még egy kicsit, hogy minél csúcsosabb legyen, majd feltekertem a szélesebb végétől kezdve.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam le 6-6 kiflit, az egyik tepsi kiflit finomra reszelt sajttal szórtam meg. 30 percig pihentettem letakarva a tepsin a kifliket.
200 C fokra előmelegített sütőbe tettem a kifliket, a sütő aljába félig vízzel megtöltött fém tálat tettem. Körülbelül 20 percig sütöttem a kifliket, amíg szép barnára nem sültek.
Rácson hagytam hűlni, majd kosárba tettem, kockás ruhával lefedtem, és az étkező asztal közepére tettem. Hajnalban nyugovóra tértem orromban a frissen sült vajas kifli összehasonlíthatatlan illatával és a boldog izgalommal, hogy korán reggel mennyire örül majd neki a családom. Örültek neki.
Rácson hagytam hűlni, majd kosárba tettem, kockás ruhával lefedtem, és az étkező asztal közepére tettem. Hajnalban nyugovóra tértem orromban a frissen sült vajas kifli összehasonlíthatatlan illatával és a boldog izgalommal, hogy korán reggel mennyire örül majd neki a családom. Örültek neki.
Csodaszépek lettek!
VálaszTörlésA legszebb az egészben az a körítés és odaadás, ami kísérte ezt az éjszakai sütést:)))
VálaszTörlésSzépségesek lettek!Biztosan nagyon örültek neki reggel!:-)
VálaszTörlésAzt el is hiszem hogy örültek, milyen szép kifliket készítettél és még azt tartod magadról hogy "nem vagy mesterszakács"?
VálaszTörlés