A rusztikus rúdkenyér, az extra szűz olívaolaj, a fokhagyma, a koktél paradicsom, a mini mozzarella golyók és a friss bazsalikom nagyszerű egységet képes alkotni, már csak a formáját kell megadni és az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb előétel vagy könnyű vacsora.
Jelen esetben előételként tálaltam fel, hogy legyen egy kis harapnivaló, amíg a tűz le nem ég annyira, hogy a szalonnasütést elkezdhessük.
Dagasztás nélküli (DNK) rúdkenyeret készítettem, a Lusta asszony péksége: dagasztás nélküli (DNK) kenyér és péksütemények bejegyzésemben leírtak szerint, jól gondolkodtam, mert ez a kenyérféle levegős, de sűrű, amolyan jó kis falusi kenyérféle.
Jelen esetben előételként tálaltam fel, hogy legyen egy kis harapnivaló, amíg a tűz le nem ég annyira, hogy a szalonnasütést elkezdhessük.
Dagasztás nélküli (DNK) rúdkenyeret készítettem, a Lusta asszony péksége: dagasztás nélküli (DNK) kenyér és péksütemények bejegyzésemben leírtak szerint, jól gondolkodtam, mert ez a kenyérféle levegős, de sűrű, amolyan jó kis falusi kenyérféle.
Felszeleteltem a rúdkenyereket, meglocsoltam kiváló minőségű extra szűz olívaolajjal, a legjobbal melyet itthon tartok. Betoltam a sütőbe és néhány perc alatt megkapattam kissé grill programon. Ez a megoldás azért jobb, mintha pirítanánk, hiszen csak a felszíne lesz ropogós a bruschettának, a kenyér belül puha marad. Bedörzsöltem a felszínén a ropogós, olívaolajjal meglocsolt kenyér szeletkéket friss fokhagymával majd szórtam rá egy kis halom vékonyra szeletelt friss bazsalikomot. A datolya paradicsomot kettévágtam, hátára fordítottam, ráillesztettem egy kis mozzarella golyót és koktélkarddal felszúrtam egy-egy kenyér szeletkére. Néhány paradicsomos mozzarellát csak egy kis rukkola fészekre ültettem. Arra a rukkolára, melyet már a saját kertemből szedtem.
Nagyszerű ropogtatni való volt szalonnasütés előtt, de akár egy könnyű vacsorával is felér. Az ilyen ételekre szoktam mondani, hogy szép is és finom is. Egyszerű és mégis mutatós is.
Nagyszerű ropogtatni való volt szalonnasütés előtt, de akár egy könnyű vacsorával is felér. Az ilyen ételekre szoktam mondani, hogy szép is és finom is. Egyszerű és mégis mutatós is.
Milyen guszta lett ez a kenyér, nem beszélve készen a rajta valókkal.
VálaszTörlésKaphatnék néhány szeletkét a... flekken előtt ? :-)
VálaszTörlésKedves Alexa !
VálaszTörlésRúdkenyeret szeretnék sütni bruscettanak, de nem élesztővel,hanem kovászosan.
Nem találtam ilyen receptet Nálad, de biztosan van valami ötleted :))). Már engem is csak Péknek hívnak a faluban. :)) Köszi Ági
Az élesztőt szeretném átcserélni kovászra az összes kenyérnél. Ilyet lehet,vagy csak képzelődöm ??? Ági
VálaszTörlésÁgi!
VálaszTörlésVan több ilyen kényér is nálam:
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/10/kovaszos-svajci-gyokerkenyer-pain.html
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/10/sult-sutotokos-kovaszos-svajci.html
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/08/olivabogyos-es-zoldfuszeres-zsalyas.html
Amikor kovászos kenyér receptet nézel nálam, ott mindnél az élesztő van kovászra lecserélve! :))
50 dkg kenyérliszt
20 dkg kovász
3-3,5 dl hideg víz
1,2 dkg só
... ez az alaprecept! :)
Szia Alexa !
VálaszTörlésMegnéztem a DNK receptedet,mert rúdkenyeret szeretnék sütni.
1,5 kg kenyérliszt (BL 80)
2 dkg friss élesztő (púpozott teáskanálnyi szárított élesztő is lehet, ami olyan 4 g)
1,2 l 36 C fokos víz (kézmeleg)
6 teáskanál só
Ezek szerint a 2 dkg friss élesztőt 60 dkg kovászra tudom átcserélni, mivel azt írtad,hogy 50 dkg kenyérliszthez 20 dkg kovász kell.Tehát akkor kb. 0.7 dkg friss élesztő 10 dkg kovásznak felel meg. Köszi Ági
Ági! A rúdkenyér ugyanaz mint gyökérkenyér csak nincs megcsavarva ...:)
VálaszTörlésFöntebb linkeltem 3 receptet kovászos kenyértésztához. Ha DNK kenyeret szeretnél kovásszal sütni, akkor válaszd azt a receptet és arányosan annyi alapanyagból készítsd, amennyi kenyeret szeretnél sütni.
Fölösleges átszámolni élesztős recepteket, mert ez nem teljes mértékben így működik ... :)
Ez a recept éppen az, amit keresel:
Pain paillasse- svájci gyökérkenyér dagasztás nélkül, természetes kovásszal
Üdv, AC
Bocsánat a címet másoltam ki a link helyett ... :)
VálaszTörléshttp://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/09/pain-paillasse-svajci-gyokerkenyer.html
Szia Alexa ! Ezt a 3 féle kovászos kenyeret már megsütöttem, csak azt hittem, hogy minden kenyeret lehet kovásszal sütni. :) Nem szeretem az élesztőt és ezért akartam átcserélni kovászra és azt gondoltam van valamilyen átváltási arány. :) Köszi Ági
VálaszTörlésÁgi! Azért nem tudok erre mit mondani neked, mert a kovász már vizet is tartalmaz, így kicsit bonyolultabb a számítás, mint egyszerűen a kovász és az élesztő mennyiségét szembeállítani egymással.
VálaszTörlésEgyszer kiszámolom és kipróbálom.
Ha el akarom hagyni az élesztőt, akkor a kovászos kenyértésztám alapreceptjéből indulok ki. Ezt szoktam különböző liszttel vagy különböző dúsítással (olajbogyó, szárított paradicsom, zöldfűszer, krumpli) elkészíteni. Ilyenkor az arányokat a tapasztalataim függvényében állítom be ... :)
Örülök, ilyen szenvedéllyel, nagy kedvvel sütsz kovászos kenyeret! :)
Kedves Alexa !
VálaszTörlésKöszönöm a gyors válaszaidat.Nagyon "szuper" vagy,ha a munkád, a családod, a háztartás és a recept írás mellett még van időd nekünk is érdemben válaszolni. :)
Én december közepe óta nem vettem kenyeret !!!! Az Uram nem is hajlandó már csak az itthon sütött kovászos kenyeret enni. Ha este bekészítem a gyökérkenyeret,akkor reggel Ő már elvégzi az első hajtogatást mire én felébredek . :))) Én csak szeretném megsütni az összes kenyeredet,de csak kovásszal és nem élesztővel,tehát várok,mert nekem a Te receptjeid a "tutik" és nem akarom,hogy a próbálkozásaim a kukába kerüljenek :)) Ági