Nem, nem hagytam fel a pizza készítéssel, csak sorra nem szerkesztettem meg a bejegyzéseket az elmúlt időben készült pizzákról.
Néhány hetes Spanyolországi tartózkodásom alatt 7 tepsi pizzát sütöttem ebédre vagy vacsorára, valamint hazaérkezésemet követően készült töltött és pizza csiga, valamint a napokban néhány klasszikusnak nevezhető verzió is.
Úgy döntöttem, hogy most nekiugrok az elmaradt pizza receptek bemutatásának, hiszen ez a sok-sok pizza azt jelenti, hogy ez igenis egy változatosan és frissen elkészíthető népszerű, hétköznapi ételféle. Nálunk a pizza rendelés nekem szól:)
Egy újdonsággal kezdem, ezzel a fokhagymás- friss oregánós tésztával. Sokaktól hallom, hogy tesznek egy kis morzsolt oregánót a tésztába is, én eddig ezt elhagytam, hiszen kerül a feltétekre. Most viszont jött egy ötlet, hogy megbolondítom a tésztát egy kis ezzel-azzal. Nagy meglepetésemre, nyár végére az oregánóm is kihajtott, így frissen is belekerült néhány mostanában készült ételembe. A zöldfűszer ugyebár jól is mutat az ételben, így az oregánó bekerült a receptbe.
Említettem, hogy kétféle ízesített olívaolajat rendszeresen tartok itthon. Én magam készítem őket, olyan 2-3 dl-es kiszerelésben. A fokhagymás olívaolajhoz lereszelek 3-4 nagyobb gerezd fokhagymát és felöntöm 2-
A sima olívaolaj helyett a tésztába most fokhagymás olívaolajat tettem. Ment bele a fokhagyma reszelt húsából is, rendesen.
4-5 db
25 dkg kenyérliszt BL 80
35 dkg finomliszt BL 55
2 dkg friss élesztő
1 evőkanál porcukor
1,5 dkg (körülbelül 2 teáskanál teáskanál) finom tengeri só
7 dkg fokhagymás olívaolaj
Egy csokor friss oregánó levelei összevágva
A vízben elkeverem és feloldom az élesztőt és a porcukrot. Nem futtatom meg, hanem azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, de még nem dagasztom, csak összeállítom a tésztát. Kelesztő tálban 10 percig lefedve hagyom pihenni.
Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.
A tészta egyre ruganyosabb, egyre bársonyosabb lesz, illetve a dagasztások folyamán egyre jobban engedelmeskedik. Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni a munkalaphoz.
Legközelebb 20 percig pihentetem, ugyanúgy dagasztom, mint az előzőekben. Utána 30 percig pihentetem, és könnyedén dagasztom. Utoljára is 30 percet pihen a tészta, ekkor készen áll a formázásra, vagy kiporciózom, fóliába csomagolom és megy pihenni a hűtőbe felhasználásig. 3 napig fel tudom használni a frissen gyúrt pizza tésztát, ha csak simán a hűtőben pihen. Fagyasztani is lehet.
Most 5 részre osztottam a tésztát és cipókat formáztam belőle.
Háromféle töltelékkel készült pizza csiga belőle, és töltött pizza is. Be fogom mutatni őket, szép sorjában.
Korábbi pizza receptjeim itt sorakoznak.
Nagyon jó keverék
VálaszTörlés