A lucskos káposztához, a tárkonyos-selymes malacragu leveshez és ehhez az ételhez egyszerre vásároltam be. Az egész malaclapockából egy jó félkilós színhús darab ment a ragulevesbe, a bőrös részek (persze bőven színhús is) a lucskos káposztába. Két nagy fej káposztát vettem, egy édeset és egy savanyút. Az édes káposzta egy az egyben ment a lucskos káposztába a savanyú káposztából pedig csak egy kevés, úgy 30 dkg. Körülbelül egy kilónyi savanyú káposztám maradt, olyan 50 mm-
Jól előkészíthető, aránylag kevés törődést igénylő, olcsó étel ez, és szerintem rettentően finom.
Előző nap már befűszereztem a szép, 1,5 kg-os darab oldalast. Bedörzsöltem durva szemű fokhagyma granulátummal (lehet természetesen friss fokhagyma is átnyomva, de én szeretem a granulátumot, mert nem ég meg, amikor a húst felpirítom) frissen őrölt szárított gyömbérrel és durvára őrölt színes borssal.
Másnap készítettem egy egyszerű pácot, 1 evőkanál mézből, két evőkanál olvasztott libazsírból, egy evőkanál finom tengeri sóból, amibe két apró, szárított macskapöcse paprikát morzsoltam el a magjai nélkül. Ezzel a páccal csak fél órával sütés előtt kentem be a húst.
10 dkg kisujjnyi csíkokra vágott kolozsvári szalonnát és két fej lilahagymát libazsíron közepesen megsütöttem, és hozzáadtam az 1 kg szélesebb csíkokra vágott, kicsit kiáztatott savanyú káposztát. Borssal fűszereztem. Néhány percig együtt sütöttem, majd cseréptálba tettem.
Az oldalast 200 C fokra előmelegített sütőben mindkét oldalán 15-20 percig felpirítottam, majd a káposzta ágyra fektettem és lefedve, 160 C fokon körülbelül 1,5 órán át pároltam, amíg a káposzta és az oldalas is megfelelően megpuhult.
Ezt követően már csak a felszínén pirítottam meg az oldalas, újra 200 C fokra emelve a hőt a sütőben.
Kivettem a cseréptálat a sütőből és lefedve pihentettem, amíg a másik köretet is elkészítettem.
Míg párolódott a cserépben az étel, addig hámozott krumplit 4-6 felé vágva, fóliába csomagolva megsütöttem a sütő aljában, úgy 40-50 perc alatt. Kicsomagoltam, sóztam, borsoztam, megszórtam morzsolt kakukkfűvel, egyenként baconba csomagoltam és 180 C fokon megpirítottam.
Az oldalast, a hagymás-szalonnás káposztát és a baconos krumplit együtt tálaltam.
Aki szereti a hasonló ételeket, azt szerintem nem kell győzködni arról, hogy mennyire finom ez az étel. Igazi őszi-téli, különlegesnek mondható fogás.
Húúúú, de jól néz ki!! Szinte érzem a sülthús illatát...
VálaszTörlésTündi: ... nem tagadom, voltak illatok! :) Jól kikenekedtünk belőle, annyi szent! ... :))
VálaszTörlésPróbáld ki ezt a receptet, mert nincs vele túl sok macera, és királyi a lakoma!
Elaléltam a látványától
VálaszTörlésNa én kérek ebből! Fantasztikus!
VálaszTörlésElőbb-utóbb el fogom készíteni, mint még pár dolgot az oldaladról!
VálaszTörlésTetszik nagyon a blogod ;)
"sokkal inkább kedvelem fejben megvásárolni" :))
VálaszTörlés...hmmmmmm!, ez semmmmmi!... én gyakorta fejben főzök is! - és a végeredményt tekintve, még sohasem ért csalódás!... :DDD
Tündi: Örülök, hogy tetszik! Isten hozott nálam! :))
VálaszTörlésSpájzcetli: :D
... először azt sem tudtam, hogy hol írhattam ezt ... helyesen fejesen? Csiszolatlan stílusom az is marad, ritkán adódik lehetőségem, egynél többször visszaolvasni egy posztot, mielőtt élesítem.
Így legalább jól szórakozunk! :))
Ez egy igazán nekem való kaja!
VálaszTörlésRáadásul nekem is van egy 16 éves Rebekám és Hajdú-Biharban élünk!!!
Zsazsi!
VálaszTörlésAkkor nem véletlen, hogy egymásra találtunk! A családom a tésztaételeket preferálja jobban, én pedig ezekért az ételekért adok hálát annak, hogy megtanultam főzni! :))
Főzd csak meg, mert nem fogsz csalódni benne! :)
alig várom, hogy friss hús érkezzen a henteshez, és azonnal el is készítem ezt az ételt! fantasztikus lehet! nagyon jó a blogod, köszönet érte! Ma este a tojássalátát próbálom ki, amit az általad leírt házi majonézzől készítek! annyira örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot ezen a hatalmas világhálón! :)
VálaszTörlésköszönöm! Andi
:D Látom, mások is tudják értékelni a vizuális élményt!!!!! Recept elmentve! Köszi!
VálaszTörlés