Oldalak

2012. július 18., szerda

Nyári menüajánlat- habkönnyű főzelékek minden mennyiségben!



Nyári menüajánlat rovatom szépen kezd szaporodni, érdemes benézni korábbi válogatásaimba is, itt.
Mi mással folytatnám a sorozatot, mint a nyár slágerével, habkönnyű főzelékekkel.
Figyelem! A főzelék nem attól főzelék, hogy úszik a rántásban vagy a lisztes habarásban! Magasabb zöldséghányaddal és minimális vagy zéró liszt alkalmazásával ízletes, egészséges főzelékek készíthetőek. A spenótfőzelék pedig csakis édes lehet! ;)


Pórés-besameles sóskafőzelék tojásos feltét variációkkal: fürj tükörtojással, sajtos omlettel, spanyol tortilla-val






Édes-krémes spenótfőzelék ropogós fasírtgolyóval







Tejszínes-kapros tökfőzelék (lisztmentesen) borjúpörkölttel







Tavaszi zöldborsópüré (zöldborsó főzelék) tanyasi tükörtojással – szelektíven, lisztmentesen







Tökfőzelék - gyorsan, egyszerűen, kaprosan, tejfelesen





2012. július 17., kedd

Nyári menüajánlat – egyszerű, ínycsiklandó fogások a karcsúsítás jegyében 2. rész




Olvasóktól, ismerősöktől, de még vendéglősöktől is hallom, hogy néha megerőltető napról napra megtervezni a szezonális menüajánlatot a családnak, a vendégeknek. Bárki kifogyhat az ötletekből, illetve nem árt néha frissíteni is a repertoárt.
Ünnepi receptválogatásaim fantasztikus érdeklődésnek örvendenek, e két szempontot alapul véve úgy döntöttem, hogy indítok egy nyári menüajánlat rovatot, melyet igyekszem a legváltozatosabb szempontok szerint összeállítani.
Legutóbb ínycsiklandó, mégis karcsúsító ételeket kötöttem csokorba a szelektív étkezés jegyében majd igazi nyári, főfogásként is beillő színes salátákat.Természetesen több témakört is érinteni fogok, úgyhogy tessék csak hátradőlni, én szállítom a nyári menüsort! :)


Kentucky csirkecombok és amerikai káposztasaláta (coleslaw) – egyszerűen, egészségesen!








Ropogósra „vasalt” fűszeres csirkecombfilé grillsajtos zöldségnyárssal – karcsúsítás élvezettel!








Magyaros csirkenyárs jégsalátaágyon– karcsúsítás élvezettel!








Kentucky csirkeszárnyak – fűszeres és ropogós








BBQ csirkeszárnyak másképp – a legfinomabb






Nyári menüajánlataimat itt gyűjtöm.

2012. július 16., hétfő

Kemencében sült kovászos kenyér – „végre valahára olyan kenyeret tudtam sütni, amire már régóta vágytam”




Éppen ma olvastam egy fórumon valakitől, hogy „a kovászt nem kell túlmisztifikálni”. Nem is, csak a természet alkotta folyamatokat megfigyelni és azt jól alkalmazni.
Amit én megfigyeltem, és ahogyan alkalmaztam, az nem csak nálam működik jól, hanem egyre többen számolnak be élményeikről, csodás, kovászos kenyereikről és osztják azt, hogy ez a módszer, aminek magam jártam a végére jobban működik, mint amit eddig próbáltak, amire eddig rátaláltak.
Amikor kisültek az első, ezzel a módszerrel készült kovászos kenyereim nem misztikumnak, hanem produktumnak értékeltem.
Gábor nem olyan régen talált rá a leírásaimra, de őszinte örömömre szolgál, hogy „hitt nekem” illetve bennem. Én nem sütök kemencében kenyeret, így Gábor még egy újabb sütési technikával is kiegészítette a kovászos kenyérsütésre vonatkozó palettát nálam.
Jelen bejegyzésem tárgya ugyanis Gábor hagyományos kemencében sült kovászos kenyere.
Kértem, hogy ossza meg velem a sütés részleteit, hogy azoknak is információval tudjak szolgálni, akik kemencében szeretnének kovászos kenyeret sütni. Várom tőle a részleteket és beszámolok róla.

Végül, de nem utolsó sorban pedig szeretném megosztani Gábor nekem írt levelét, melyet azért szeretnék közzétenni, hogy ne csak magam kell, hogy bizonygassam, hogy a természetes kovász nem misztikum, hanem produktum. Már, ha sikerrel és becsülettel a végére járunk!

„Kedves Alexa!

Ezúton szeretném megköszönni a segítségét! :)
Nagy sikerélmény volt mai nap, végre valahára olyan kenyeret tudtam sütni amire már régóta vágytam. Bár a kenyérke kicsit égettnek tűnik, az ízében nyoma sincsen, kicsit majd legközelebb jobban figyelek a hőfokra is, de a lényeg, hogy ez a kovász teljesen másképp működik mint amit eddig használtam!
Tagja vagyok egy kemencés fórumnak, ott majd fennen hirdetem a blogját mert szerintem ez a legalkalmasabb módszer a kenyér elkészítésére!

Továbbra is lelkesen bújom a bloggját! :)


Üdv:
Pető Gábor”


2012. július 15., vasárnap

Nyári menüajánlat – ízletes, színes salátavariációk főétkezésekre




Olvasóktól, ismerősöktől, de még vendéglősöktől is hallom, hogy néha megerőltető napról napra megtervezni a szezonális menüajánlatot a családnak, a vendégeknek. Bárki kifogyhat az ötletekből, illetve nem árt néha frissíteni is a repertoárt.
Ünnepi receptválogatásaim fantasztikus érdeklődésnek örvendenek, e két szempontot alapul véve úgy döntöttem, hogy indítok egy nyári menüajánlat rovatot, melyet igyekszem a legváltozatosabb szempontok szerint összeállítani.
Legutóbb rendkívül ínycsiklandó, mégis karcsúsító ételeket gyűjtöttem össze a szelektív étkezés jegyében.
Természetesen több témakört is érinteni fogok, úgyhogy tessék csak hátradőlni, én szállítom a nyári menüsort! :)



Omlós borjúbélszín és grillezett kecskesajt falatok mediterrán salátaágyon







Vajas tojáslepény koktélparadicsomos rukolasalátával, enyhén grillezett kecskesajttal, pirított fenyőmaggal







Tonhalsaláta







Nyári hidegtál: bazsalikomos tojáskrémmel töltött tojás és sonkatekercs franciasalátával







Klasszikus tonhalsaláta







Klasszikus hidegtál: házi franciasaláta, tojáskrémmel töltött sonkarolád és tojás





A Nyári menüajánlat fejezeteit itt gyűjtöm.