Nálunk a család az édes-ropogós káposztasalátát szereti. A fűszerekből a vízzel páclevet főzök , és átszűröm, mielőtt a káposztára kerül - mert nem szeretik, ha kömény vagy más fűszerek felbukkannak a salátában.A legegyszerűbb változat nálunk a nyerő, a lényeg, hogy legyen ízes, édes és ropogós.
Ha valaki fűszeresebben szeretné, akkor egy babérlevelet és
egy csipet csombort (borsikafű) is tehet a pácléhez.
4 evőkanál ecet
5 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál só
1 evőkanál egész kömény
2 teáskanál egész feketebors
1 fej vöröshagyma (kereszt alakban félig bevágva)
A szükséges páclé mennyiségét meg lehet saccolni az edény méretéből, amibe a káposzta kerül.
A pácléhez a vizet felforralom a hozzávalókkal. Csökkentem a
hőt és 20 percig gyöngyözve főzöm.
Szűrön keresztül ráöntöm a forró páclevet a finomra vágott
káposztára (annyit, hogy ellepje) és hagyom kihűlni.
Lehet készíteni műanyag vödörben, melyet le lehet zárni, vagy átszedni tiszta befőttes üvegekbe.
Lehet készíteni műanyag vödörben, melyet le lehet zárni, vagy átszedni tiszta befőttes üvegekbe.
Hűtőben körülbelül 1 hétig eltartható. Nálunk gyorsan elfogy!
Magyaros sültekhez, pecsenyékhez elsőrangú!
Szia! Köszi a receptet. Nagyon ízlik. Tegnap elkészítettem - annyit hibáztam, hogy tényleg "finomra" reszeltem. Legközelebb ilyen szép hosszúakra szeletelem, mint a Tied, mert az én apróságomat nehéz lesz a gyrosba gyömöszölni :)
VálaszTörlésSzerinted eltehetem ezzel a recepttel a káposztasalátát télire - befőzőautomatával? Köszönöm! Hajni
Láttam már én is receptekben, hogy finomra reszelik a káposztát - úgy, mint a KFC-ben a káposzta salátát - de én finomra gyalulva szeretem, mert így szép szálas marad.
TörlésJó minőségű zöldséggyaluval (mandolinnal) lehet ezt elérni, ezek nem olcsók, de 10-15 évig is bírják! :)
Szerintem a tartósítás szabályainak megfelelően ezt a salátát is el lehet tenni télire. Anyósom ebben a profi, sajnos ebben nem nagyon tudok tanácsot adni, mert én nem teszek el savanyút télre, hanem anyósom készleteiből garázdálkodunk! :)
Én a friss salátákban vagyok inkább otthon.
Köszi! Hajni
VálaszTörléslilakápibol is ellehet késziteni?
VálaszTörlésSzerintem igen. Lila káposztából inkább ilyet szoktam:
Törléshttp://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2011/12/szilveszteri-menuajanlat-parolt.html
Hát én most csináltam meg, amennyire egyszerű, annyira nagyszerű. Köszi!
VálaszTörlésKöszi, nagyon jól hangzik! Az ecet 10 százalékos legyen?
VálaszTörlés