Gyakran előfordul velem, hogy „hirtelen” abból kell főznöm, ami a hűtőben/spájzban éppen a rendelkezésemre áll.
Bajnokság volt Trisztánnak, ahová mind elkísértük, illetve
szabadtéri programokat terveztünk az elmúlt hosszú hétvége alkalmával, de egy
nap mégis maradt, amikor jobbnak láttuk itthon maradni.
Szeretem néha kiüríteni a hűtőt, egyrészt, hogy legközelebb
alapból feltölthessem, másrészt, hogy ne az irányítson leggyakrabban a
főzésben, hogy ezt is fel kellene már használni, meg azt is. A hosszú hétvége előtt szándékosan kihagytam a bevásárlást.
Most lehet azon
mosolyogni, hogy milyen pazar ebédet sikerült rittyentenem a „semmiből”, pedig
ez majdnem igaz.
Jobban szeretek friss húsból főzni, de természetesen mindig
tartok egy-két adag, különböző húsfélét a fagyasztóban „rosszabb” napokra.
Ezeket is záros határidőn belül felhasználom, mert nem tesz jót a húsoknak a
hosszas fagyasztás. A napokban vettem jó áron szűzpecsenyét, mintha csak éreztem
volna, hogy hamarosan nagy hasznát veszem. Nem csak rendkívül nemes ez a
húsféle, de roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A gyorson van a fő
hangsúly, hiszen a szűzpecsenyét nem érdemes túlsütni, akkor lesz szaftos, omlós és
rendkívül ízletes.
Körülnéztem a spájzban és a hűtőben, és hamarosan összeállt
a menü a fejemben.
Először a csőben sült sajtos pennét készítettem el, hiszen
ezt kétszer kell sütni, gondoltam a köztes időben előkészítem az olaszos
szűzpecsenyét és végül frissen, forrón és egyszerre tálalom őket.
Rachel Allen nem régen megjelent szakácskönyvéből merítettem
az ihletet a csőben sült sajtos pennéhez:
Csőben sült
sajtos penne – majdnem sajtos makaróni by Rachel Allen
A szűzpecsenyét az alábbiak szerint készítettem el.
Hozzávalók 4 (ebéd) adaghoz:
1 nagyobb szűzpecsenye, jelen esetben majdnem 50 dkg-os
20 dkg mozzarella, két 10 dkg-os golyó
10 kisebb bazsalikomlevél, vagy 5 nagyobb
só, frissen őrölt bors
vaj és olívaolaj a sütéshez
A megtisztított egész szűzpecsenyét vaj-olívaolaj keverékén
vastagaljú serpenyőben néhány perc alatt körbesütöttem. Csak közvetlenül sütés
előtt sóztam, borsoztam. Megfelelően felforrósított serpenyőben érdemes ezt a
műveletet elvégezni, és körbeforgatva oldalanként 1-2 percig sütni. Miután kérget sütöttem a szűzpecsenyére tányérra
emeltem, és lazán fóliával befedve15 percig pihentettem, mielőtt felszeleteltem.
A pihentetés nagyon fontos, hiszen különben a szeleteléskor
kifolyik a hús értékes szaftja, leve, zamata.
Rézsútosan megvágva 5 részre daraboltam. A visszamaradt
zsiradék egy részét a tepsire öntöttem, erre rendeztem el a csodásan rózsaszín szűzérméket.
Friss bazsalikom leveleket fektettem rájuk, majd befedtem a fél mozzarella
golyókkal. A hús két végéhez egy fél golyót még kétfelé vágtam. A maradék
zsiradékkal még meglocsoltam a rakott hússzeleteket.
Grill programon csak addig sütöttem, míg a mozzarella
megfolyt és enyhén pirulni kezdett a teteje. Nem érdemes túlsütni, hogy a
szűzérmék ne süljenek teljesen át, a közepük maradjon enyhén rózsaszín. Szerintem
így a legfinomabb. Nem átsütve, de nem is „véresen”.
Az egész családnak nagyon ízlett az olaszos szűzpecsenye a
csőben sült sajtos pennével. Említettem már, hogy különösen kedvelem a „hirtelen
felindulásból” készült ételeimet.
Szia! A napokban találtam rá a blogodra, és nem győzök csodálkozni, meg olvasni. Annyira örülök Neked! :) Nálam nagyobb pizza, tészta, olasz kaja rajongóval még nemigen találkoztam :)
VálaszTörlésEnnyi pizzát.... jajj nekem :) Évek óta van egy jól bevált pizzatésztám, de szerintem le fogom cserélni a tiedre :) Érdekes, hogy eddig eszembe se jutott, hogy halas pizzát készítsek, pedig tonhalas, lazacos lasagnet rendszeresen sütök. Itt az ideje pizzafeltétként is kipróbálni!
A pizza-dogot most teszteltem, igaz, hogy még az én pizzatésztámból, (ugyanis nem volt minden hozzávaló a tiedhez), és nagy sikert arattam vele páromnál, akinek már elege volt a pizzából :) Köszi az ötletért!
További jó sütést, főzést kívánok! :)
Isten hozott Angi!
Törlés... még így is mindig vannak talonban tartott pizza variációk is, mert nem akarok minden héten pizzát posztolni! :))
Örülök, hogy siker nálatok is a pizza dog, mindig jönnek új ötletek!
Ha kipróbáltad a pizza tésztámat feltétlenül számolj be!
Addig is köszönöm az elismerő szavakat és nézz be gyakran hozzám! :)
Nagyon szépen sült meg ez a szűzpecsenye...
VálaszTörlésIgen, lassan kezdek rájönni, hogyan találjam el az arany középutat ... :)
TörlésA hirtelen felindulás így, ebéd előtt izgatással ér fel :-)
VálaszTörlésEzt is szívesen venném a virtuális ablakomba fény.post… :-)))
... küldemény úton! ;)
TörléscSÚCS EZ A FÉNYPOSTA, MERT ELŐRE TUDOM, HOGY NEM CSAPOD EL VELE A GYOMRODAT ... :))
Megőrülök ettől a komment ablaktól, összevissza látom a megírt kommentemet, így nem veszem észre, ha nagybetűvel írok, még azt sem ... :(((
TörlésHát igen, ez az előnye megvan :-P
TörlésRáadásul nem hűl ki út közben :-)))
S főként és utoljára: így lekiismeret-furdalás nélkül lehet élvezni a szűzeket :-D
:D ... nem csoda, ha az utóbbi nekem már nem jutott egyből az eszembe! :P
Törlés