So good! Az eredeti Kentucky csirke – KFC – nagy rajongója az egész család, ki szeretném hangsúlyozni, hogy nem versenyezni szeretnék ezzel a pompásan elkészített rántott csirkével, mindössze szívesen beépítem az onnan „ellesett” fortélyokat a hétköznapi menübe, itthon.
Hozzáteszem, hogy például Spanyolországban közel nem hozza a
KFC azt a színvonalat, ami Magyarországon megszokhattunk. Förtelmes az amerikai
káposztasaláta, a csirke tocsog az olajban, ezt már vagy 15 éve megtapasztaltam
és azóta sem látok változást. Nyáron is sikerült „belefutnunk” egy rosszul
sikerült KFC menübe Spanyolhonban.
Visszatérve, most csak csirkemellet akartam a KFC-hez
hasonlóan elkészíteni, ugyanis a család többi tagjának a kínálat e szegmense
a gyengéje. Én inkább bukok a csontos csirkerészekre: a szárny és a comb a
kedvencem. De most nekik kedveztem.
Az immár hagyományosnak számító házi Kentucky
fűszerkeverékemen is változtattam, ami most egyszerűsítést jelentett. Valamint
a technológiában is visszatértem egy korábbi fogáshoz, mégpedig ahhoz, hogy az
ízek elmélyítését tejben áztatással értem el. No, de én mindig mindent egy
kicsit másképpen készítek el. Ez már csak ilyen.
Kentucky fűszerkeverék:
1 evőkanál fokhagymapor
1 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál cayenne bors
2 teáskanál őrölt chili
1 teáskanál édes fűszerpaprika
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt majoránna
Ez egy alap mennyiség nálam, általában ennyit készítek el
egyszerre. Ebből 2 púpos evőkanálnyit elkevertem 2 csapott teáskanál sóval. Körülbelül
80 dkg csirkemellet fűszereztem vele.
A csirkemellet érdemes vékony és apró darabokra vágni, de
nem klasszikusan felcsíkozni. A hús szálirányának megfelelően szoktam
rézsútosan bemetszeni a melleket, és ezeket a szeleteket szoktam tovább
darabolni. A stipsnek szerintem az a lényege, hogy minél nagyobb felületen
borítsa panír a vékony, szaftos csirkemell darabokat.
Az így előkészített csirkemell darabokat fűszereztem, majd
felöntöttem annyi tejjel, hogy éppen ellepje. Egy éjszakán át pácolódtak a
fűszeres tejben.
Sütés előtt papírtörlőre szedtem őket, majd liszt,
kellemesen sós, felvert tojás és finomra tört, natúr kukoricapehelyben megforgattam.
A lényeg, hogy precízen és vékonyan panírozzunk. Szerintem.
Végül bő, forró
olajban aranybarnára sütöttem a stripseket.
Többféle, nagyszerű sült krumpli variációt is bemutattam már, eben a
receptválogatásban összegeztem őket:
10 + 2 legjobb
köret krumpliból
Most a házi
hasábburgonyán volt a sor. A sárga burgonyát vékony hasábokra vágtam, majd fél
órán át hideg vízben áztattam. Leszűrtem, leöblítettem, alaposan leszárítottam
és bő forró olajban ropogósra sütöttem.
Az amerikai káposztasalátát pedig immár a nálam megszokott
módon készítettem el:
Kentucky
csirkecombok és amerikai káposztasaláta (coleslaw) – egyszerűen, egészségesen!
Tipp: a káposztasalátához készített házi majonéz kapcsán
kimaradt tojásfehérjét a bundázáshoz szoktam felhasználni.
Egyszerű, ízletes módja ez a csirkemell
elkészítésének. Így menüben pedig igazi telitalálat!
úhh köszi :)
VálaszTörléslopik
VálaszTörlésezt a panírozást ki próbálom kukorica pehellyel zsemlemorzsa helyett. A fűszerezés is biztos meghozza a sikert, köszönöm
VálaszTörlésezt a panírozást ki próbálom kukorica pehellyel zsemlemorzsa helyett. A fűszerezés is biztos meghozza a sikert, köszönöm
VálaszTörlésÉrdekes. Kipróbálom.
VálaszTörlés