Mostanában rendkívül kreatív korszakomat élem a konyhában. Szerintem egy háziasszony (aki történetesen gasztroblogger is egyben) kreativitása nem feltétlenül nagyon extra vagy bonyolult ételekben kell, hogy kiteljesedjen. Én most éppen így vagyok ezzel, egyszerű, ízletes ételeket készítek a hétköznapokra, de mindbe beleviszek egy kis újszerűséget. Vagy ízben, vagy elkészítésben.
Egyébként érzékelem, hogy az olvasóimnál is ezek az ételek a
népszerűek, hiszen ez a blog nem művészi kivitelű, bonyolult remekművekről
szól, hanem a változatos, ízletes, követhető, hétköznapi és ünnepi ételekről.
Mindenképpen meg kell említenem, hogy az egészben sült
csirkecomb a Kisfiam jóvoltából került mostanában reflektorfénybe, itt írtam
róla:
„Fajita” sült
csirkecomb pirított zöldségekkel – karcsúsítás élvezettel
Már alig vártam, hogy újabb sült csirkecomb verzióval
szálljak versenybe az iskolai menzával. Most, hogy már utána vagyok, nagyszerű
ízeket sikerült csempésznem ebbe az „egyszeregy” nehézségi fokú ételbe.
4 szép nagy csirkecomb állt rendelkezésemre, éppen akkorák,
hogy alig férjenek el a kedvenc lasagnés cseréptálamban.
Mindenképpen mézes-mustáros alapot terveztem, de gondoltam
egyet és még kevertem bele néhány egymással jó kölcsönhatásban lévő fűszert.
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 nagy csirkecomb
2 alma
só
A páchoz:
4 evőkanál mustár (a dijoni meghálálja magát)
1 evőkanál méz
2 evőkanál olaj (olíva, mogyoró vagy napraforgó)
1 teáskanál őrölt chili
1 teáskanál morzsolt majoránna
1 teáskanál morzsolt oregánó
½ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt feketebors
2 teáskanál fokhagymapor
A csirkecombokat sóztam és alaposan átkentem a páccal.
Cserépedénybe rendeztem őket és fél órán át hagytam pácolódni
szobahőmérsékleten. 200 C
fokra előmelegített sütőbe toltam és 25 perc alatt megpirítottam. Ekkor
meglocsoltam a kisült zsírjával és aláöntöttem a fehérbort. 5-10 percenként
meglocsoltam a szaftjával, majd 25 perc múlva mellédobtam a héjas, magháztól
megszabadított almagerezdeket. Még 10 percig sütöttem együtt az almát a
csirkecombokkal, majd leöntöttem alóla a szaftját, amit serpenyőben, magas lángon
besűrítettem.
Közben elkészítettem a burgonya-flánt, ahogyan itt leírtam:
Parmezános
burgonya-flán
A vele sült almagerezdekkel, besűrített szaftjával és burgonya-flánnal tálaltam a fantasztikusan ízletes csirkecombokat.
Máris vannak újabb ötleteim a sorozat folytatására … :)
Ez valami eszméletlen finom lett! Nagyon ajánlom mindenkinek!
VálaszTörlésEgészségetekre! :))
Törlés