Mostanában „rákattantam” az ázsiai curry ételekre. Nem olyan régen mutattam be egy nagyszerű, vörös sertéscurry levest:
Ázsiai ihletésű
sertésragu leves – vörös curryvel, kókusztejjel
Azóta minden héten készül egy-két curry étel, alaposan le
vagyok maradva a bemutatásukkal. Most a legutóbbi és egyben egyik legízletesebb
formációt szeretném bemutatni.
Imádom a nemzetközi konyhát, de tény, a nemzetközi ételek a
sajátosságuknak megfelelő alapanyag igénnyel rendelkeznek. Azért lehet ezt is
okosan kezelni, ugyanis le lehet szűkíteni optimális szintre a kurrens
alapanyagigényeket. Ezért van az, hogy nálam sok fúziós étel van jelen, én nem
egy-egy autentikus spanyol vagy indiai, thai vagy olasz ételt akarok
elkészíteni, hanem a nemzetek konyháinak ihlető erejéből táplálkozva finomakat
főzni a családomnak a hétköznapokban. A változatosságról nem is beszélve.
A zöld curry pasztát és a kókusztejet a „sarki” ázsiai
fűszeresnél vettem, a Metroban és az Intersparban pedig rendszerint kapható
cukorborsó, ceruzabab, bébi kukorica, vagy siitake gomba, melyek azért
meghatározóak, ha ázsiai ételeket tervezek. Ugyanakkor egyes esetekben nem
átallom a siitake gombát mondjuk csiperkére cserélni, vannak családtagok, akik
az utóbbit például jobban is kedvelik ezekben az ételekben. Ráadásul a maradék
zöldségekkel – ceruzabab, cukorborsó - pedig kiegészítem egy-egy másik étel
köretét, ezzel különlegesebbé és még színesebbé téve azokat:
„Fajita” sült
csirkecomb pirított zöldségekkel – karcsúsítás élvezettel
Omlós
fehérpecsenye steak ötborsos hagymamártással – roppanós zöldségágyon, szalonnás
babrőzsével
Visszatérve a zöld csirkecurryre, amilyen egyszerű, olyan
nagyszerű étel. Ráadásul ultra egészséges.
Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg csirkemell filé vékony csíkokra vágva
Összesen 70 dkg zöldség vegyesen: cukorborsó, piros kápia
paprika, újhagyma, sonkahagyma, ceruzabab, csiperke.
2 evőkanál zöld curry paszta
2-3 evőkanál kókuszolaj
hüvelykujjnyi friss gyömbér és két gerezd fokhagyma lereszelve
só
Kevés kókuszolajon előpirítottam a felvágott, konyhakész zöldségeket,
majd a serpenyőből kiöntve félretettem. Egy mozdulattal áttöröltem a serpenyőt
és már pirítottam is benne kókuszolajon a csirkemell csíkokat. Végül sóztam,
átkevertem, és öntöttem a zöldségekre. A csirkemellet több adagban sütöttem, ez fontos, ahhoz, hogy ne főjön, hanem piruljon.
Megint kitöröltem a serpenyőt, és kevés kókuszolajon megpirítottam benne a
curry pasztát, amihez végül hozzáadtam a reszelt gyömbért és fokhagymát, még
párszor átkevertem és felöntöttem a kókusztejjel. Felforraltam és hagytam kicsit
rotyogni, hogy jól feloldódjanak benne a fűszerek, majd sóval ízesítettem, Visszatettem
bele a melegen tartott húst és zöldségeket majd addig rotyogtattam a curry
alapban, míg a zöldségek roppanósra nem puhultak benne. Semmiképpen nem szabad
túlfőzni a zöldségeket, mert kifejezetten rosszat tesz neki. Ráadásul még
finomabb a curry újra melegítve, ha kicsit is túlfőzzük a zöldségeket, akkor az
újramelegítéskor nagyjából élvezhetetlenek lesznek.
A kisfiamnak és magamnak naan kenyérrel, a lányomnak és a férjemnek jázminrizzsel tálaltam. Közepesen csípős, kiváló ízű és zamatú étel, mely az összetevőkből adódóan nagyon, de nagyon egészséges.
Mostanában több ázsiai ihletésű étel is bemutatásra kerül
nálam, úgyhogy érdemes lesz visszatérni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése