Ki gondolná, hogy manapság a legnehezebb jó kenyeret kapni. Pedig bármerre lépünk, pékség, pékség hátán.
A kapható kenyerek és péksütemények túlnyomó része adalékanyagokkal
– térfogat és állományjavítókkal teli silány lisztkeverékekből készül, a
technológia pedig a gyors és olcsó előállításon alapszik. Pedig, akinek már
volt dolga kenyérrel készítői oldalon, az tudja, hogy a jó kenyér egyedüli
záloga a jó liszten kívül az idő.
Vajon végleges megoldás lehet, ha normális, jó minőségű
kenyeret szeretnénk enni, hogy magunk süssük meg otthon?
Ha nem jutunk hozzá jó minőségű kenyérhez, akkor
mindenképpen. Ha viszont hozzájuthatunk, csak körül kell néznünk, akkor teljesen
fölösleges napokat rászánnunk, hogy egy-egy kiló normális minőségű kenyérhez
jussunk. Akkor maradjon ez egy kellemes, szabadidős tevékenység, és a napi
pékáruért menjünk el abba a pékségbe, ahol kiváló minőségű kenyeret és
péksüteményt kaphatunk pár száz, vagy akár ezer forintért.
A minőségi kenyér előállítása ugyanis minőségi
alapanyagokat, minőségi technológiát, alacsony gépesítettséget jelent, hiszen
kenyérben a kézműves a jó, az értékes.
Ezt pedig bagópénzért senki nem képes előállítani.
Azért, ha abba belegondolunk, hogy mennyi egy liter benzin
és azzal meddig jutunk, mennyi egy perc mobiltelefon használat és az mire elég, mennyi
egy kiló hús és abból hányan étkezünk egyszerre, de azt még meg is kell főzni,
akkor miért éppen egy kiló kenyeret akarunk ultra olcsón megkapni, amikor abból
naponta egy-két szelet is elég, és a legalapvetőbb élelmiszer. Tehát fontos,
hogy egészséges, finom és jó legyen.
Megmondom én melyik a drága kenyér: amelyiket a hozzákevert
malátával színezik barnára vagy félbarnára; amit hagyományos eljárással készült
kovászosnak titulálnak, mégis élesztővel kelesztik és úgymond „pékkeverékből”
sütik liszt helyett; a sűrű és rosszízű, keletlen, teljes kiőrlésű és
tönkölykenyerek, amit az egészséges táplálkozás nevében sóznak ránk, de
majdhogynem ehetetlen. No és a másnapra prézlinek sem való péksütemények,
melyek 1-2 órás élettartamra vannak adalékokkal életre hívva.
A valóban hagyományos eljárással, megfelelő kovászból és lisztből, valamint megfelelő időráfordítással készült kenyerek adalékmentesen is finomak. Az idő a legtökéletesebb ízfokozó, ha kenyérről van szó!
Jó hírem viszont, hogy nem elérhetetlen mégsem a jó kenyér.
Piackutatást végeztem, mentem, beszélgettem kóstoltam, górcső alá vettem. Ha
valaki nem hinné, hogy értek a kenyerekhez, akkor nézze át a saját
kenyérkínálatomat, hogy meggyőzhessem.
Feltett szándékom, hogy elérhetővé teszem a jó kenyeret (hosszan kelesztett, kovászos, adalékmentes), pékárut,
finom pékárut – croissant, briós, töltött vajas péksütemények – a környezetemben.
Most éppen ezen munkálkodom, és mondhatom, hogy nagyon jó úton járok.
Én magam is várom a pillanatot, amikor a családomnak napról
napra friss, ropogós, minőségi pékárut tehetek az asztalra anélkül, hogy
hajnaltól pékmesterként dolgoznék itthon, amikor helyette a családommal, a
gyermekeimmel is lehetnék.
Addig is fogadja mindenki szeretettel büszkeségeimet,
legjobb kovászos kenyereimet. Továbbra is fenntartom azt, ha bárki számára
elérhetetlen volna a jó kenyér, inkább maga süssön egyet.
Tönkölyös kovászos kenyér – természetes kovásszal,
természetesen
Kovászos kenyér – még pár szó a természetes kovászról
Békebeli kovászos fehér kenyér – mediterrán
szendvicskrémek, mézes-mentás limonádé
Kovászos kenyér – természetesen. Kovászos kenyérmustra a
Bűvös szakáccsal.
Hagyományos kovászos cipó – serényen dagasztva és néhány gondolattal
„fűszerezve”
„Egyszerű” kovászos kenyér éjszakai kelesztéssel,
cserépben sütve
Pataki tálban sült félbarna kovászos kenyér - teljes
kiőrlésű tönkölyliszttel, természetes kovásszal. Természetesen.
Békebeli kovászos fehérkenyér – dagasztással, természetes
kovásszal, cserépben sütve
A kenyér: rozsos-tönkölyös kovászos cipók
Békebeli kovászos fehérkenyér és ropogós óriáskiflik.
Néhány szó a természetes kovászról
Ropogós héjú tönkölyös, kovászos kenyér. A kovász élete
3. rész
Egészen ropogós héjú és puha belű kovászos kenyér. Mintha
kemencében sült volna!
Mindennapi kenyerünk: békebeli kovászos fehér kenyér
természetes kovásszal. Természetesen.
A kovász élete. 2. rész: ma kisültek az első hagyományos,
kovászos kenyerek a friss kovászból...
Ráadás olvasnivaló
Váncsa István tollából
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése