Sokan azért vásárolnak fagyasztatott krumplit, mert annak kiszámítható a minősége és mindig kéznél van, nem kell pucolni, összevágni. Nincs problémám a jó minőségű fagyasztott krumplival, a fagyasztást (vagyis a sokkolást) modern eljárásnak tartom, ha valóban friss és adalékmentes zöldségről van szó. Mondjuk zsenge zöldborsóról, amihez mint tudjuk csak borsó szezonban juthatunk hozzá frissen.
Amikor első osztályú krumplihoz juthatok hozzá, addig, amíg meg nem csípi a hideg, addig igyekszem kihasználni a lehetőséget arra, hogy tökéletes sült krumplit készíthessek. Persze utána sem vásárolok fagyasztott krumplit, csak arra a rövid időre, amíg nincsen megfelelő minőségű sütnivaló krumpli, addig másféle köreteket készítek krumpliból, mondjuk héjában főzöm, és krumpliágyat, vagy krumplipürét készítek.
Ezt a steakburgonyát is megfelelő minőségű krumpliból lehet csak tökéletesen elkészíteni. Nem jó hozzá a magas víztartalmú újkrumpli, vagy az, amelyiket megcsípte a hideg.
A hagyma sem mindegy, hogy milyet használunk hozzá, ropogós, édes hagymával az igazi.
Szerencsére a debreceni piacon mindkét alapanyag megtalálható, mind az agria krumpli, mind a nagyfejű olasz édes hagyma.
Hozzávalók:
1 kg kis szemű agria krumpli héjastól 4 cikkre vágva
1 nagy fej olasz édes hagyma vékony cikkekre vágva és szedve
kb. fél dl olívaolaj (vagy repce-, mogyoró-, napraforgóolaj)
frissen őrölt maldon só (lehet füstölt is)
frissen őrölt 5 bors keverék (fekete-, fehér-, rózsa-, zöld és szegfűbors keverék)
A tepsit megcsorgatom olajjal, majd elrendezem benne a krumplit és a hagymát. Sózom, borsozom és meglocsolom a maradék olajjal. Megrázogatom párszor, hogy az olaj bevonja a krumplit és a hagymát. 200 C fokon addig sütöm a sütőben, míg aranybarnára nem sül a hagyma és a krumpli. A sütési idő alatt néhányszor megrázogatom a tepsit, hogy ne tapadjon le a krumpli.
Tipp: 1-2 ág rozmaring vagy kakukkfű hozzáadásával kakukkfüves vagy rozmaringos steakburgonya is készíthető.
Ez a tepsi krumpli flekkenhez készült, hamarosan a flekkent is bemutatom.
Krumpliból készült kedvenc köreteim válogatása:
Imádom az ízesített krumplit. Általában sülés után szoktam fűszerezni, de kifogom próbálni ezt a módszert nagyon tetszik , guszta !
VálaszTörlésHááááát… Szégyenlettem megint valami effélét írni: "De megkóstolnám!" - de jelezném, hogy szinte naponta ide látogatok.
VálaszTörlésMost lészen pár napnyi távollétem, de utána megint jövök. És ez nem fenyegetés :-)
MÁR ÍRTAM HOL VAN???
VálaszTörlés