”Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál:
egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz
hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a
hússaláta az asztalon, egy tálban.”
– Rejtő Jenő:
„A három testőr Afrikában”.
Jómagam még a Rejtő könyvfaló nemzedékhez tartozom. Szerencsésnek
mondhatom magamat, mivel édesapám több száz tagot számláló könyvtárának egyik
színfoltja a teljes Rejtő Jenő sorozat olcsó könyvek kiadásban.
Nem innen merítettem az orosz hússaláta ötletét, hanem csak
úgy jött zamatos pulykasültem másnapi maradékára tekintve. Mégsem tudtam
kihagyni, hogy ifjú korom egyik kedvenc íróját bele ne keverjem az ételbe.
Mostanában a főzőcskézés folyamán egyetlen fő szabály
vezérel: minél hatékonyabb legyek a konyhában, azaz minél kevesebb
időbefektetéssel lássam el a terülj-terülj asztalkát. Kis gyerek kis gond, nagy
gyerek nagy gond, ahogyan nőnek, nem kevesebb, hanem még több időt és még
szerteágazóbb figyelmet igényelnek, amihez a plusz keretet konyhai
tevékenységem „kárára” igyekszem megnyerni, ami ugyanakkor nem mehet a minőség
rovására.
A születésnapi pulykasült istenien sikerült, de akár marha, csirke, vagy sertéssült maradékról lett volna szó, akkor is orosz hússaláta készült volna
belőle. A pulykasült hideg változatából színes és ízletes szendvicsek is
készültek, de az utolsó 30-40 dkg
sültvég orosz hússalátáért kiáltott.
Nem bántam meg az ételválasztást, mert
nagy sikere volt a salátának.
Hozzávalók 6-8
adaghoz:
30-40 dkg hideg sült – jelen esetben, egészben göngyöltpulykasült felcsíkozva
4 db közepes agria krumpli héjában főve és negyed karikára vágva
6 db közepes (6-8 cm-es) csemegeuborka apró kockára vágva
2 db zöldhagyma felkarikázva
6 db főtt tojás kockára vágva
1 piros kápia paprika nagyon vékony félkarikára vágva (nem
volt itthon alma és szükséges volt a salátába édes, gyümölcsös íz)
Az összes hozzávalót keverőtálba tettem és a tartármártással
alaposan, de óvatosan összekevertem. 2 óra hűtés után fogyasztható. Másnap még
nyugodtan rá lehet járni a maradékra, mondhatni igazából másnapra érnek össze
az ízek.
Elmondhatom, hogy a születésnapi pulykasültem igazán
megszolgálta az energia befektetést!
Amint látom, az "igazán alig használt lámpabél" nem szerepel a hozzávalók között, mint Brigeronnál :-)))
VálaszTörlésTovábbiak:
http://levinmodra.blogspot.hu/p/nagy-levin.html
Pontosítanom kell - fejből nem ment :-(
VálaszTörlés"A hússaláta egészen kitűnő volt, és ezen az sem változtatott, hogy végül egy igazán csak kevéssé használt lámpabelet leltek benne.
A francia őszinte köszönetet mondott a tulajdonosnak a kitűnő ételért, amikor átadta a petróleumszívó belet.
A tulajdonos örült a dicséretnek, és megköszönte a lámpabelet, amit már elveszettnek hitt, és igazán nem könnyű errefelé beszerezni az ilyen holmit."
Egyik kedvenc salátám!
VálaszTörlésEz a saláta tényleg finom lehetett.
VálaszTörlés