Van több spanyol tortilla recept is az oldalon, ez most a
leggazdagabb és legszínesebb változat.
Sokat szoktam azon
filozofálni, hogy mennyi hasonlóságot mutatnak a nemzetek konyhái. Nagyon
szeretem a klasszikus rizses húst, de amióta ismerem a spanyol rizses hús –
paella - technológiáját, szívesebb alkalmazom ezt. Ugyanez a helyzet a spanyol
tortillával. Nagyon hasonló a mi parasztrántottánkhoz, én mégis szívesebben
készítem így, ahogyan most bemutatom.
A spanyol tortillának számtalan módozata lehet, az alap
verzió krumplit, hagymát és tojást tartalmaz, de bármilyen – színben és ízben –
hozzá illő alapanyaggal ki lehet egészíteni. Olyan ez, mint amikor pizzával
takarítok hűtőt, vagyis kifejezetten azért sütök pizzát, hogy a sonka-,
szalámi-, zöldség-, sajtmaradékot felhasználhassam. Most is benéztem a hűtőbe és
akadt néhány alapanyag, ami spanyol tortilláért kiáltott.
Hozzávalók 4 adaghoz
3 db közepes agria krumpli apró kockára vágva
6 tojás (nekem csak 5 volt, ezért
nem fogta össze egészen a lepényt)
1 piros kápia paprika kockára
vágva
½ fej édes hagyma ( a piacon
veszem, nagyfejű, édes ropogós hagyma) nagyobb kockára vágva
4 csík bacon szalonna összevágva
½ csokor petrezselyem zöld
durvára vágva (vagy tépkedve)
½ -1 dl olívaolaj
5 dkg Manchego sajt kockára vágva
1 marék rukola (ehhez a
változathoz elhagyhatatlan)
Serpenyőben felforrósítom az
olívaolajat hozzáadom a krumplit és néhány percig sütöm, párolom. Félidőben hozzáadom a
bacont, hagymát, paprikát, petrezselyemzöldet. A lényeg az, hogy első sorban
piruljanak és ne főjenek az alapanyagok. Ha kevés a zsiradék, akkor pótolom, a
krumpli felszív belőle rendesen. Sózom, borsozom, majd ráöntöm a felvert, sóval
ízesített tojást és rászórom a sajtkockákat.
Visszaveszem a hőt, hogy egyenletesen
szilárduljon meg a tojás és ne kapjon nagyon oda az alja. Amikor már csak éppen
taknyos a teje, akkor leöntöm alóla a zsiradékot, ha szükséges. Tányérral befedem
a serpenyőt és ráborítom a lepényt, majd visszacsúsztatom a serpenyőbe, így
fordítom meg. (Leírva bonyolultabbnak tűnik a művelet, mint amilyen a
gyakorlatban.)
Ettől számítva már csak rövid
ideig sütöm, addig, amíg összeáll a tojáslepény. Tányérra csúsztatom és
tálalom. Egy nagy marék rukolával a tetején.
Egy ilyen egyszerű étel is milyen
csodálatos tud lenni: illatos, színes és ízletes. Tipikusan olyan, amit az
összes érzékszervünkkel egyszerre élvezünk. Minden nap megenném.
...egy tortillánál fontos az alapanyagok laza kohéziója… A háziasszony ügyességén múlik, hogy a tányéron eppen ne omoljon szét, illetve kés-villa „erőszakos” beavatkozására se legyen szükség… A tiéd tanítanivalóan tökéletes!...
VálaszTörlés…bocs’, de én a tojás állagát illetően inkább más hasonlattal éltem volna, valahogy így: „Amikor már csak éppen szottyosan rezgős-remegős a teteje…”
:)
"Nekem teccik a szottyos :-)"
TörlésNekem a szottyos és rezgős-remegős nem hangzik egy hajszállal sem jobban. A természetből merített hasonlatokban szerintem nincsen semmi "rossz". A langyos (vagy híg) mint a pisi hasonlat is egészen hétköznapi, már, hogy eklatáns hasonlattal éljek! :)
Törlés
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=GlK-VWxVEQ0