Úgy érzem, hogy az angol muffin elterjedésében legalább
akkora szerepet vállalok, mint a kovászos kenyérsütés területén. Egy három
évvel ezelőtti bejegyzésemben kifejtettem, hogyan és mikor kattantam rá:
Hamarosan kifejlesztettem a saját angol muffin receptemet,
azóta rendszeresen főszereplő a hétvégi reggelik kínálatában itthon:
English muffin
(reggeli zsemle) alaprecept – egyszerű, nagyszerű
Eddig bemutatott angol muffin szendvicseim receptjei pedig itt elérhetőek.
Még mostanában is simítottam alapreceptemen egy kicsit, úgy
érzem immár tökéletes. Beiktattam még egy könnyed dagasztást, amitől még
levegősebb, még bársonyosabb lesz ez a csupán liszt, víz, só, élesztő
összetevőkből álló péksütemény.
Eddig kenyérlisztből sütöttem, most megpróbálkoztam egy
félbarna változattal, melyhez 50%-ban teljes kiőrlésű lisztet kevertem. Úgy
gondoltam, ez még egy olyan mennyiség, amivel fogok tudni jól dolgozni, tehát
nem lesz keletlen, lapos és kőkemény a muffin, illetve az ízét is pozitív és
nem negatív irányban befolyásolja a teljes kiőrlésű liszt.
Kifejezetten kedvelem a teljes kiőrlésű, tönköly vagy rozsliszttel
kevert kenyereket is bizonyos fogásokhoz, de mivel nem eszünk sok kenyeret, így
nem kifejezetten egészségügyi megfontolásból. Hiszem, hogy a mértékletesség, a
friss és minőségi alapanyagok sokkal inkább egészségünk őrzői, mintha rosszízű
vagy kevéssé ehető ételekkel vesszük el a kedvünket az evéstől.
Két eresztés (8-8 db) zsömlét sütöttem, az egyiket
hagyományosan a másikat teljes kiőrlésű liszttel.
Hozzávalók 8 db félbarna zsemléhez:
15 dkg kenyérliszt BL 80
15 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt
2 dkg élesztő
2,3 dl 22 C fokos víz (olyan hideg, amilyen a csapból
folyik)
2 teáskanál tengeri só
1 teáskanál porcukor
3 evőkanál olaj a dagasztáshoz
A hideg vízbe belemorzsolom az élesztőt és a cukorral simára
keverem. Az átszitált lisztben elkeverem a sót és hozzáadom az élesztős
folyadékot. Éppen csak összedolgozom, spatulával összeszedem a tésztát a
dagasztótálból és a tésztához adom, 1 evőkanál olajjal meglocsolom és 10 percig
lefedve pihentetem.
Könnyed mozdulatokkal megdagasztom, amíg ragadni nem kezd a
felülethez. A tészta ragacsos és lágy, de ennek így kell lennie. Visszateszem a
dagasztótálba, lefedem, és 20 percig pihentetem.
Egy evőkanál olajat elsimítok a tenyeremmel a dagasztó
felületen és könnyeden megdagasztom újra. Most 30 percig pihentetem a tálban
lefedve. Ha ráérünk, akkor még egyszer megdagaszthatjuk és még 30 percig
pihentethetjük a tésztát, amit, ha sietünk, akár el is hagyhatunk.
Átmozgatom a tésztát, de már csak módjával, cipót formázok
belőle és lisztes felületen 10 percig pihentetem. Kinyújtom 30 x 20 cm-es lapra
és 8 cm átmérőjű fánk szaggatóval 6 zsemlét kiszaggatok, amit sütőpapírral
bélelt tepsire rendezek. A maradék tésztát összegyúrom és még két zsemlét
kiszaggatok belőle.
Ruhával lefedve 30 percig kelesztem, majd 220 C fokra
előmelegített sütőben egyik oldalán 10, másik oldalán 8 percig sütöm (értelem
szerűen 10 perc után megfordítom a zsemléket).
Rácson hagyom hűlni a zsemléket, közben előkészítem a
töltelékeket.
Jelen esetben feltéteket készítettem elő, hiszen régen
terveztem már, hogy muffin pizzákat készítek belőlük.
A teljes kiőrlésű zsemlék is csodásan megkeltek, könnyű,
jóízű zsemléket sütöttem. Mivel egészen más íz világot képviselnek ezek a
zsemlét, így a muffin pizza feltéteknél ezt figyelembe vettem.
Nagyon finomak lettek a muffin pizzák is, erről legközelebb
számolok be.
Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésMost csinálom harmadszor, én a teljes kiőrlésű zsemléket sütöm, 150 gr. teljes kiőrlésű tönköly lisztből és 150 gr. teljes kiőrlésű tönköly rétes lisztből sütöttem, és cukor helyett agave szirupot raktam hozzá. (Sajnos cukorbeteg vagyok.) Nekem sóból elég az egy teás kanál, de ez ízlés dolga. Mivel csak napi egy zsömlét ehetek a felét lefagyasztom, és pár nap múlva frissen sütöm. Valószínű, hogy még nagyon sokszor megcsinálom. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Biztos jók az arányok? Ennyi viz 30 dkg liszthez? értem én hogy minden liszt másfajta, de ez igy egy nokedli tészta...és bármennyire is gyurom nem lesz jobb..
VálaszTörlésIgen jó a víz arány... megdolgozva ettől lesz szellős, lyukacsos a zsemle, hasonlóan a kovászos kenyér készítésénél. Köszönjük a receptet!.
Törlés