Hiszem, ha felkerülne a világ reggelizőinek, éttermeinek
étlapjára legalább olyan népszerű volna, mint a komplett angol reggeli:
Éppen ez volt a célom, hogy a méltán híres nemzetközi
reggelik között mutassam be.
Még egy kovászos parasztkenyeret is sütöttem hozzá, mert az
angol reggeli angol muffinnal, a magyar reggeli pedig a frissen sült kovászos
parasztkenyérrel kerek:
Dagasztás
nélküli kovászos parasztkenyér – kezdőknek is!
Az általam ihletett Full
Hungarian Breakfast résztvevői egytől egyig magyar vonatkozású finomságok:
Központi eleme a rusztikus lecsó, érdemes megkóstolni
ezt a néhány perc alatt, akár egy adagra összedobható verziót. A hozzávalók
hirtelen sülnek, így nem folynak szét, maximálisan megtartják egyedi ízüket és
formájukat.
Hozzávalók 1 adaghoz:
5 koktélparadicsom kettévágva
1 nagy, ropogós zöldpaprika lapra
és kockára vágva
½ fehér hagyma 3 cikkre vágva,
leveleire bontva
csipet só és fűszerpaprika
a mangalica szalonna zsírja, ami
a kompozíciót kíséri
1 hosszú csík nyers, füstölt,
mangalica császárszalonnát kevés mangalicazsíron, közepes-lassú tűzön, gyakran
forgatva kisütöttem. Két darabra vágott és beirdalt juhbeles sertés virslit is
vele sütöttem, majd melegen tartottam.
A visszamaradt zsírt erősen
felhevítettem, beledobtam a paprikát és a hagymát és 1-2 percig sütöttem,
közben a serpenyő mozgatásával pörgettem. Mikor már veszített a nyersségéből
hozzáadtam a paradicsomot és erős tűzön továbbsütöttem addig, hogy a paradicsom
egy kevés levet eresszen, és kívül átsüljön. Csak ekkor sóztam és hintettem meg
egy kevés fűszerpaprikával, kiöntöttem a serpenyőből és melegen tartottam.
A véres és májas hurkát (a sarki hentestől vásároltam, maga
tölti és álom finom) már előre kisütöttem cserépben, ahogyan szoktam. Éppen
csak egy csepp vizet tettem a cserépbe, a hurkákat kicsit megszurkáltam és 180
C fokon 30-40 perc alatt megsütöttem.
Kikapcsoltam a sütőt, de jó volt a bent
maradt meleg, hogy minden elkészülő fogást itt melegen tartsak. A tálaló
tányért is.
Végül elkészítettem a füstölt mangalica szalonnás-hagymás
rántottát.
Apró kockára vágott mangalica szalonnát félig átsütöttem,
majd hozzáadtam a fél karikára vágott fehér hagymát (a lecsóhoz használt hagyma másik felét). Addig sütöttem csak, hogy a
hagyma kicsit átpuhuljon. Mérsékeltem a hőt és hozzáadtam a sóval elhabart
tanyasi tojásokat és szapora kevergetés kíséretében elkészítettem a rántottát.
Spatulával főzök, ezzel szépen alá tudtam nyúlni és átkeverni, én jobban
szeretem így a rántottát, mintha kutyulnám.
A lényeg, hogy a tojás átsüljön, de ne keményedjen meg, maradjon krémes.
A lényeg, hogy a tojás átsüljön, de ne keményedjen meg, maradjon krémes.
A meleg tálalótányérra már előkészítettem az összes
szereplőt és végül a tányérra kanalaztam a rántottát.
Azonnal tálaltam.
Még langymeleg kovászos parasztkenyeremet kínáltam hozzá,
amit kifejezetten ehhez a reggelihez sütöttem! J
Megjegyzések:
Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy megfordult a fejemben,
hogy meleg kolbászt is tehetnék a tányérra. Végül soknak ítéltem, így az ízek
összhangja miatt maradtam a sült virslinél. Hagyományos sült kolbászt
semmiképpen, hiszen nem disznótorost akartam tálalni.
Ha tettem volna meleg kolbászt a tányérra, akkor füstölt
közepesen száraz kolbászt annyi vízben főztem volna meg fedő alatt, amennyi éppen
ellepi. Úgy 6-8 percig. Gyakran készítek ilyet reggelire vagy vacsorára és
rettenetesen finom! Érdemes kipróbálni!
Az egy szem koktélparadicsom csak dekoráció, semmilyen nyers
zöldség nem illik ehhez a reggelihez (hiszen ott a lecsó) ezért nem kerültek
nyers zöldségek a tányérra.
No, erre én is "rá Bálintok" :-)))
VálaszTörlés:D Mi itthon nem Bálintolunk ...:)
TörlésNagyon jól van összeállítva , karakteres és jó magyaros , bár az én feltétem inkább kolbász lenne mint virsli ( az labancos ) ,de így is nagyon élvezetes ! Gratulálok !
VálaszTörlés:) Tudtam, hogy lesz, aki (akár magában, akár szóvá téve) kampányol majd a kolbász mellett, ezért osztottam meg a témával kapcsolatos dilemmámat! :)
TörlésNekem már sok lett volna egy kicsit a jóból, még egy fűszeres hozzávalóval. De osztom, hogy a kolbásznak helye volna a tányéron ... :)