Nem számoltam meg, hányféle
töltött dagadót mutattam már be, de igen színes a választék! J
Amolyan klasszikust,
szerintem még nem. Itt volt már az ideje. Rusztikusra hangoltam formailag,
olyan jó kis falusi gombás-májas töltött dagadó sült ki belőle.
Szeretem zöldségekkel,
almával együtt sütni, hiszen így szinte már más köret nem is kívánkozik mellé.
A „belesebbeknek” házi kenyérrel vagy krumplipürével ajánlom. Ugyanis mi
melegen fogyasztjuk el a dandárját.
Hidegen pedig valamilyen majonézes salátát
keverek mellé, vagy marad a friss, kovászos házi kenyér … J
Hozzávalók :
1,5 kg dagadó felszúrva
6 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 savanykás alma
4-5 nagy barna csiperke
1 ág rozmaring
2 kis csokor kakukkfű
2 dl száraz fehérbor (most
tokaji furmint)
frissen őrölt vegyes bors
A töltelékhez:
20 dkg csirkemáj durvára
vágva
30 dkg barna csiperke durvára
vágva
½ fej olasz édes hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor friss kakukkfű
1 ág rozmaring
1 csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
3 db keményre főzött tyúktojás
2 nyers tojás szétválasztva
frissen őrölt szerecsendió és
vegyes bors
1 teáskanál morzsolt
majoránna
frissen őrölt Maldon só
A dagadót sóztam, borsoztam.
Megtisztítottam a gombákat és
a májat és rusztikusra daraboltam a hagymával egyetemben, tehát nem túl kicsire
és nem is túl nagyra. A vajban megdinszteltem először a kakukkfű csokrot, majd
hozzáadtam a hagymát és üvegesre sütöttem. Elkevertem az átnyomott
fokhagymával, majd rádobtam a gombát és addig sütöttem, míg zsírjára nem
pirult.
Hozzáadtam a májat is, és úgy
1 percig sütöttem, míg ki nem világosodott. Ekkor sóztam és fűszereztem,
hozzáadtam az összevágott rozmaring leveleket és petrezselyemzöldet.
Hagytam hűlni a tölteléket és
a tojásvágóval két irányból is – rusztikusra – összevágott kemény tojásokat
elkevertem a tojássárgájával, majd a felvert tojásfehérjével. Beletöltöttem a
pácolt dagadóba és bevarrtam a végét.
Mangalicazsírral kikent
cserépedénybe helyeztem és 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre.
Visszavettem a hőt 150 C fokra, mellé öntöttem a fehérbort és fóliával
betakarva 1,5 órán át sütöttem.
Közben az almákat kiszúrtam, és
a lilahagymával együtt cikkekre vágtam és az egész gombafejekkel és fokhagyma
gerezdekkel együtt a dagadó mellé adtam. Volt maradék csirkemáj, ezt baconbe csomagoltam és ezt is a sült mellé rendeztem.
Ezt követően 190 C fokon 20
perc alatt arany barnára sütöttem a dagadót, a szalonnás májat, a zöldségeket
és az almát.
A dagadót 30 percig deszkán
pihentettem fólia alatt, mielőtt megvágtam. A „köretet” pedig a még meleg sütőben melegen
tartottam.
Krumplipüré is készült a
dagadóhoz, de nekem speciel a gombával, almával, sült hagymákkal tökéletesen
körítve volt! J
Szuper lett gratulálk én is igy csinálom köszi😊
VálaszTörlés