Egész Európában, különös tekintettel Franciaországra minden
valamirevaló pékség kínál bécsi süteményeket. Franciaországból ered, és
számomra még mindig nem világos, hogy miért bécsi sütemények, de szerintem most
nem is ez a lényeg.
Elhatároztam, hogy kétféle vajas tésztát tesztelek, hogy
melyik az, amelyik jobban „kézre esik”, jobban viselkedik, széleskörűen felhasználható,
hogy legyen egy kedvenc vajas tésztám, ha elő akarom kapni.
A vajas leveles tésztával kezdtem, ezt már bemutattam. Annak ellenére, hogy
mennyi csodálatos végtermék készíthető belőle, igazán nem ördöngösség elkészíteni.
3-4 napig hűtőben, 3-4 hétig fagyasztóban is rendelkezésünkre áll:
Ergo, nekem is a hűtőben csücsült a leveles tésztám, már
csak ki kellett találnom, hogy milyen süteményt akarok először kipróbálni.
Először is eldöntöttem, hogy nem egyszerű vaníliás créme pátissiére-t
főzök, hanem a gyerkőceim kedvenc ízesítését is belecsempészem, úgyhogy
marcipános krémet főztem:
250 ml 3,6%-os tej
22,5 g kukoricaliszt
32,5 g porcukor
1 bourbon vaníliarúd
3 tojássárgája
10 dkg marcipán
25 g szobahőmérsékletű vaj
A tejet a kukoricaliszttel és 30 g porcukorral elkevertem,
hozzáadtam a félbevágott, kikapart vaníliarudat és folyamatos kevergetés
mellett felforraltam. A tojássárgáját alaposan kikevertem a maradék cukorral és
hozzáadtam a forró tejet, folyamatos keverés mellett. Visszaöntöttem a lábasba
és felforraltam. Hozzáadtam a kisebb kockákra vágott marcipánt és folyamatos
keverés mellett felolvasztottam a krémben.
Lehúztam a tűzről, hideg vízfürdőbe tettem a lábast. Amikor
60 C fokra hűlt hozzáadtam a vajkockákat és fényesre kevertem a krémet.
Kivettem a vaníliarudakat és félretettem.
Elhatároztam, hogy cukormázat is főzök a süteményekhez, hogy
még szebbek, még ízletesebbek legyenek:
100 g porcukor
5 evőkanál frissen facsart narancslé
1 evőkanál Cointreau
1 dl cukorszirup
Először elkevertem a porcukrot és a narancslevet és lassú
tűzön felolvasztottam a cukrot. Hozzáadtam a cukorszirupot, hogy hígítsam, felfőztem
és lehúztam a tűzről. Elkevertem benne a Cointreau-t és félretettem.
Felhasználás előtt újramelegítettem.
Kinyújtottam 30 dkg leveles tésztát, hogy olyan 3 mm magas
legyen és a felső rész 2-3 cm-nyi területén kívül lekentem a marcipánkrémmel.
Megszórtam sűrűn étcsokoládé drazséval, majd a felőlem eső részétől
feltekertem. 3 cm-es szeleteket vágtam belőle és a vágott felületével felfelé,
miután a tészta végét a csiga alá nyomkodtam sütőpapírral bélelt tepsire
rendeztem. 9 db csiga lett belőle.
Folpackkal lefedve betettem 30 percre a hűtőbe.
30 perc múlva kivettem a hűtőből, a sütőt 180 C fokra
felmelegítettem és betoltam a tepsit a sütőbe. 20 percig sütöttem, majd még
forrón megkentem a cukormázzal.
A tepsin hagytam kihűlni. Közben már készítettem is elő a
következő süteményeket, de erről majd, legközelebb mesélek. J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése