Nem értem, hogy mostanában
miért nem sütöttem bagelt, hiszen évek óta nagy kedvencünk:
Mindig van aktuális kedvenc. Nem is az az ok, hogy ráununk,
hanem én unok rá mindig ugyanazt készíteni, így szerencsére mindig váltunk. Most
bagelre. Fő a változatosság. J
Ha el kell helyeznem nehézségi fokban, akkor azt mondanám,
hogy macerásabb, mint az angol muffin, de kevésbé precíziós, mint a hagyományos francia croissant, amit éppen a napokban "dobtam be". A francia croissant után
már gyerekjáték volt összedobnom ezt a tálca New York style bagelt.
Többféle recept is létezik, én eddig nem ezt sütöttem. Kalácsosabb,
könnyebb, nyugati-parti bagelt. Ez a New York bagel igazi kifinomult
szendvicskenyér, én még csak nem is zsemlének hívnám. Sűrűbb és „rágós”. Nehéz
bármihez hasonlítani, egyszerűen fantasztikus! J
Kívül ropogós és különleges "máz" sül rá, ettől „rágós”, belül
pedig olyan, mint a kovászos kenyér. Az íze pedig fenomenális.
Alig, hogy
kisült, csak úgy tobzódtam a reggeli szendvicsek elkészítésében. Vacsorára
pedig új arcát mutatta meg, kitűnő vacsora szendvicseket dobtam belőle össze.
Ígérem, hogy egytől egyig mindet bemutatom! J
Hozzávalók 6 nagy bagelhez:
500 g kenyérliszt
2 g porélesztő
20 g só
1 evőkanál méz
2,5 dl víz
1 felvert tojás a kenéshez
A szóráshoz különféle magvak: mák, szezámmag, lenmag,
napraforgómag, tökmag, lapra vágott mandula.
A mézet feloldottam a vízben. A sót, élesztőt és a lisztet
elkevertem. Hozzáadtam a lisztes keverékhez a folyadékot és összeállítottam a tésztát. Ha igényel
még egy pici folyadékot, akkor egy csöppet adhatunk hozzá.
5 percig pihentettem, majd 3-4 percig dagasztottam.
Megcsorgattam egy kis olajjal, lefedtem és 1 órára a hűtőbe tettem.
1 óra elteltével kivettem a hűtőből, 6 részre daraboltam és
kis labdákat formáztam. A labdákból 25 cm hosszú rudakat sodortam, majd a
tenyerem körül a két – vékonyabb – végét összenyomkodtam úgy, hogy a gyűrűformát
megóvjam.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem a megformázott
bageleket. Kevés olajjal megkent műanyag fóliával letakartam és egy éjszakára
betettem a hűtőbe.
Másnap reggel azonnal kivettem a hűtőből, mert legalább 2
óra szükséges, hogy süthető állapotba kerüljön.
Úgy másfél óra elteltével bekapcsoltam a sütőt 260 C fokra.
Legalább 30 percig érdemes a sütőt melegíteni sütés előtt.
Nagy fazékban vizet forraltam. Amikor felforrt 1 teáskanál sót
és szódabikarbónát adtam hozzá. Két bagelt a vízbe engedtem és 1 percig főztem,
majd megfordítottam 30 mp-re. Így tettem a maradék 4 bagellel is, kettesével. A hőkezelt
bageleket visszatettem a bélelt tepsire.
Megkentem őket a felvert tojással és megszórtam a magokkal.
230 C fokra mérsékeltem a hőt és betoltam a tepsit a sütőbe.
18 percig sütöttem őket.
30 percig rácson hűltek, majd megszegtem őket a reggeli
szendvicsekhez. Legközelebb erről mesélek … J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése