Nincs bennük semmi pláne, mégis utolérhetetlenek.
Már, ha a croissant és baguette hagyományos eljárással,
eredeti recept szerint, adalékok nélkül, valódi lisztből készül. Sajnos eme
nemes, emberöltőkön át csiszolt és tökéletesített és méltán elhíresült
péksütemények nevével manapság gyalázatosan visszaélnek. Én egészen biztosan
megtiltanám, hogy ezen elnevezéseket egyes, magukat péknek nevező sarlatánok
bitorolják. Bocsánat, de kikívánkozott belőlem.
Másrészt a sonka és a sajt is legyen nemes, a
péksüteményekre érdemes. Főtt sonkában mindenképpen a prémium olasz és francia
sonkát preferálom, érlelt, pácolt sonkában már tudok a sonka elnevezéshez méltó
magyar terméket is a mediterrán sonkamesterek mesterművei mellett. Jó hír.
Nem mindegy, hogyan vannak szelve a belevalók. Még, ha fel
is tűnnek időszakosan az interekben vagy hiperekben a prémium főtt vagy érlelt
sonkák kulturálatlanul kezelik őket, ez nem parizer, hogy ujjnyi vastagra
szeleteljék, majd zsebkendőnyi papírba gyömöszölve összetörjék. Attól még a
gázos kiszerelés is előnyösebb.
Aki most azt puffogja, hogy ki engedheti meg magának a
nemes, azaz drága sonkákat és sajtokat, annak jó hírem, hogy a minőség és a
mennyiség ez esetben fordítottan arányos. Garantálom, hogy harmad annyi
minőségi sajtból és sonkából megvacsoráztatom a családot, mint vizes préselt
sonkából és gumi trappistából. No és az emésztésével sincs annyi gond, beleértve
a pékkeverékes, adalékos péksüteményeket is.
A nemzetközi, tradicionális "sajtcsodák"mellett egyre több kiváló sajtot készítenek a magyar sajtmesterek, csak még mindig nem könnyebb hozzájuk jutni, mint a nemzetközi sajtokhoz.
Persze a főváros kivétel, ott mindenféléből kapható éppúgy, mint Nyugat-Európában. Biztató volna, ha a kör bővülne, hiszen hiszem, hogy a táplálkozásukra igényesek nem kizárólag a fővárosban élnek.
No és itt a vaj. Mert egy ilyen szendvicshez már jóféle vaj
dukál. Én a normandiai vajat preferálom, mert mióta beférkőzött az életünkbe
nem találok nála jobbat, ízletesebbet.
Már csak permetmentes háztáji jégsaláta és tanyasi
kapirgálós tojása kell és összeállíthatjuk a szendvicseket.
Ugye, hogy mégsem olyan egyszerű összeállítani egy valamire
való croissant vagy baguette szendvicset?
Én résen voltam és nekem sikerült! J
Receptjeim a témában:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése