Jó régen nem készítettem paellát. Egy időben hetente az
asztalunkra került, mostanában pedig a Tex-Mex-ek túrták ki az étlapról. J
Van jó néhány paella
recept már az oldalon, érdemes körülnézni, ha megtetszett.
Spanyolországban szerettünk bele ebbe a rendkívül ízletes,
rizses egytálételbe. A nevét a serpenyőről kapta, amiben készül. Itthon is
kapni ilyen tálat, nekem két méretben is van, most a kisebbet fogtam be, mert
csak 4-6 adagot készítettem. Mi szeretjük újramelegítve is, így gyakran a
nagyobbik serpenyőben készítem, ilyenkor 8-10 adagra való készül.
Ehhez az ételhez mindenképpen szükségünk van csirke
alaplére, ami lehet maradék tyúkhúsleves is. Nekem most csülök főzőlé (nem
füstölt) volt a fagyasztóban,de nem éreztem
lelkifurdalást, hogy még többféle íz fog találkozni ebben a rizses
csirkében.
Szeretem, ha ízletes benne a húsféle, így gyakran
előpácolom. Most egy nagyon egyszerű marinádban pácoltam elő a darabolt
szárnyakat és kockázott csirkemellet:
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citrom vagy lime lé
1 teáskanál pirospaprika (én füstös spanyol paprikát
használtam Pimenton de la Vera)
1 teáskanál fokhagymapor
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál Himalája só
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
5 csirkeszárny három részre darabolva
1 kisebb egész csirkemell közepes kockákra vágva
½ dl olívaolaj
1 fej édes hagyma kockára vágva
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 nagy paradicsom héja nélkül kockára vágva
1 csipet sáfrány
3 dl Arborio rizs (én mindig ebből készítem, ezt a
rizsfajtát kedvelem hozzá a legjobban)
6 dl csirke alaplé (amit a sáfránnyal összeforralunk még használat előtt)
15 dkg zöldborsó
15 dkg vágott zöldbab
A csirkét fél órán át pácoltam a marinádban, majd a
serpenyőben felforrósított olívaolajra dobtam, először a szárnyrészeket. Amikor
azok már megpirultak, akkor hozzáadtam a csirkemell kockákat és azokat is
átpirítottam. Ekkor adtam hozzá a hagymát és a fokhagymát és megdinszteltem a
húsokkal együtt.
Hozzáadtam a paprikát, 1-2 percig pirítottam, majd a
paradicsomot és még 1 percig pirítottam. Hozzáadtam a rizst, átkevertem
párszor, hogy mindenhol fényes legyen, majd felöntöttem a sáfrányos alaplével.
Nálam az alaplé mindig elég sós, így több sózást nem igényel. Ha szükséges,
érdemes utána sózni, mert a rizs nem lesz elég ízletes.
Egészen kis lángon 5-6 percig pároltam a rizses csirkét,
majd hozzáadtam a borsót és zöldbabot és még 10 percig pároltam. Közben a sütőt
előmelegítettem 180 C fokra és még 5 percig sütőben sütöttem a rizses tálat.
Ekkorra egészen beissza a levét, minden zöldség és csirke is megpuhul, úgyhogy
azonnal lehet tálalni.
Mutatós, ízletes, csöppet sem bonyolult étel, amit egyszerű
elkészíteni és szerintem kifejezetten könnyű ételnek számít.
Egy ültő helyünkben megettük, olyan finomra sikerült … J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése