Jó ideig eltűnt a menünkből, majd pár hete eszembe jutott,
hogy készítsek. Isteni finom lett, így ismétlésért kiáltott.
Most a csirkehúson
kívül a saltimbocca-ból maradt borjúhúst is felhasználtam és spanyol kolbász,
chorizo is került bele. Még van a spanyol fokhagymából és olívaolajból, amit
nyaraláskor vettem és kaptam a piacon gránó, édes-ropogós hagymát így az került
bele. Kifejezetten erre a célra „megmentettem” a hétvégén főtt
gyöngytyúklevesből alaplének, így nem túlzok, ha azt mondom, tutira mentem! J
Hozzávalók 3 adaghoz:
6 csirkeszárny (szárnyhegy nélkül, két részre darabolva)
½ csirkemell (kiesebb
kockára vágva)
15 dkg borjúcomb vagy lapocka (kisebb kockára vágva)
4 dkg chorizo vagy jóféle félkemény kolbász karikázva
2 evőkanál olívaolaj
½ gránó hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg arborio rizs
4,5 dl alaplé
csipet sáfrány
1 piros kápia paprika
1 paradicsom
15 dkg friss zöldbab
A hús pácolásához:
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál fokhagymapor
¼ teáskanál kurkuma
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál Himalája só
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
A sáfrányt felforraltam az alaplével és félretettem. Elkészítettem
a marinádot a húsok pácolásához és bepácoltam őket 1 órára. Közben finomra
vágtam a hagymát, felvágtam a paradicsomot és a paprikát, előkészítettem a
zöldbabot.
A paella serpenyőben felforrósított olívaolajra dobtam a szárnyrészeket. Amikor azok már megpirultak,
akkor hozzáadtam a csirkemell és borjúhús kockákat és azokat is átpirítottam.
Ekkor adtam hozzá először a kolbászt, 1 perc pirítás után pedig a hagymát és a
fokhagymát és megdinszteltem a húsokkal együtt. Hozzáadtam a paprikát és
paradicsomot és még 1-2 percig pirítottam. Hozzáadtam a rizst, átkevertem
párszor, hogy mindenhol fényes legyen, majd felöntöttem a sáfrányos alaplével.
Nálam az alaplé mindig elég sós, így több sózást nem igényel. Ha szükséges,
érdemes utána sózni, mert a rizs nem lesz elég ízletes. Hozzáadtam a zöldbabot
és egészen kis lángon 15 percig pároltam a rizses csirkét.
Közben a sütőt előmelegítettem 180 C fokra és még 10 percig sütőbe
toltam a tálat. Ekkorra egészen beissza a levét, a zöldség és a hús is
megpuhul, úgyhogy azonnal lehet tálalni.
Nem túlzok, ha azt mondom, hogy isteni finom lett! J
Köszi szepen a receptet, nagyon finom lett!
VálaszTörlésSajnos a fel ujjamat bevagtam a kolbasz szeletelese közben de ez nem a recept miatt volt.
Hiaba, a fözeshez is türelem kell!
Üdv., Vali