Nem nagyon eszem kenyérlángost, mert nekem túl nehéz a
tésztája, persze nagyon szeretem és ízlik is, csak beleköt a gyombomba. Nehéz
tészta, nehéz feltétek, nem hangzik ez olyan rosszul, csak már a gyomrom nem
bírja.
Benéztem a hűtőbe és két dolgot láttam meg legelőször: még
két fej vargányát és a darab mangalica szalonna maradékát, amit hétvégén, a
piacon vettem. Hát ebből pizza biztosan nem lesz, inkább sütök kenyérlángost és
dagasztok valami jó kis tésztát hozzá! J
Hozzávalók 3-4 tepsi kenyérlángoshoz:
30 dkg finomliszt
30 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
4 dl éppen csak langyos víz
1 evőkanál méz
3 teáskanál Himalája só
5 evőkanál napraforgó olaj (és egy kevés a dagasztáshoz)
A mézet és az élesztőt elkevertem alaposan a vízben, és a többi
hozzávalóval összeállítottam a tésztát. Nem dagasztottam meg csak 10 perc
múlva. Utána 20 perc múlva majd 30 perc múlva. Még 30 percet pihent a tészta, a
negyedét lekanyarítottam és sütőpapírral bélelt tepsin kiigazítottam olyan
lepényformára.
Mondhatni különleges feltéteket választottam (egy lepényhez számítva):
2-3 evőkanál aioli a kenéshez
2 közepes fej vargánya szeletelve
10 vékony csík gruyére sajt (krumpli hámozóval szeletelve)
vagy lehet valamilyen más érett sajt
½ fej lilahagyma vékonyra szeletelve
2-3 ág friss oregánó, 1-1 ág friss tárkony és kakukkfű
levelei (nem kell összevágni)
6 nagyon vékony szelet füstölt mangalicaszalonna
2 zöldhagyma szeletelve
2-3 tekerés fekete bors
Kísérő a fokhagymás tejföl: 150 g tejföl, 1 gerezd zúzott
fokhagyma, két csipet só.
A lepényt megkentem aiolival, megraktam a vargányával (erre
tekertem a borsot),a zöldfűszerekkel, a sajttal, a lilahagymával, a vékonyra
szelt mangalicaszalonnával majd megszórtam a zöldhagymával.
240 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre.
Illatozott rendesen a kenyérlángos a sütőben, de az íz és az
állag még az illatokat is felülmúlta!
Érdemes kipróbálni, mert garantált siker! J
Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésSzerintetek létezik természetes kovásszal készült pizza recept? Már nem szívesen sütnék élesztővel... Ha van ilyen megosztanátok velem? Köszi előre is: Zita
VálaszTörlés