Oldalak

2015. február 12., csütörtök

15 legjobb – leveles, sajtos, tepertős, túrós – pogácsa Alexa Christitől


Most egy darabig nem lesz új fejlesztés pogácsa téren, minden alkalmat kerülök arra, hogy olyasmit süssek vagy főzzek, amit diétás időszakban nem ildomos fogyasztani, és aminek az evését amúgy sem tudom abbahagyni, még, ha el is határoznám, hogy csak csipegetek belőle. J

Ugyanakkor szívesen gondolok azokra, akik éppen egy nagyszerű pogácsa receptet keresnek, hiszen vallom, hogy minden pogácsa receptem „éri a pénzt”.

Úgyhogy összegyűjtöttem az általam készített legfinomabb pogácsa recepteket egy csokorba, hogy az ötletek egy helyen, egyszerűen fellelhetőek legyenek! J




Sajtos-libazsíros krumplis pogácsa – maradékokból




Tepertős – vajas – füstölt sajtos leveles pogácsa




Túrós – füstölt sajtos leveles pogácsa házi libazsírral hajtogatva




Töltött leveles pogácsa kosárkák – most hagymás baconos és pirított gombás - sok-sok sajttal




Túrós pogácsa – házi túróval, libazsírral, egyszerűen!




Három sajtos – három magvas eldőlős leveles pogácsa




Tepertős leveles pogácsa. Most zöldhagymaszárral és füstölt sajttal.




Oregánós - bazsalikomos leveles pogácsa mozzarellával és parmezánnal




Joghurtos-köményes leveles pogácsa füstölt sajttal - sörkorcsolya, borkorcsolya, vendégváró




Vendégváró előétel: libatepertős-kétsajtos leveles pogácsa




Leveles pogácsa háromféle olasz ízesítéssel - pizzás, medvehagyma pesztós, oregánós- mozzarellás




200 db háromsajtos leveles pogácsa




Medvehagyma fűszervajas leveles pogácsa kétféle sajttal – maradékok hasznosítása




Ementális-füstöltsajtos leveles pogácsa és teszt. Este gyúrtam és szaggattam, de csak másnap sütöttem ki.


Mediterrán csirkemell falatok színes paprikás – fokhagymás penne ágyon parmezánforgácsokkal


Csupa szín, csupa íz ez a nagyjából 20 perc alatt összedobható fogás.

Örömmel fogadtam el a felkérést, hogy egy új termékhez kreatív köretötlettel álljak elő. Igazán nem volt nehéz dolgom, hiszen mind az előre megadott alapanyagok, mind a megszavazott hozzávaló igazán ínyemre való: penne (durumlisztből), sajt (grana padano), kaliforniai paprika (sárga, zöld, piros), csirkemell (tanyasi), fokhagyma.

Egyszerűsége ellenére ez a fogás nem csak egy hétköznapi ebéd vagy vacsorafogásként állja meg a helyét, de akár vendégeket is hívhatunk rá, és garantált, hogy nem csigázzuk el magunkat a rákészülésben.

Hozzávalók 4 főre

4 fél csirkemell egyenként kb. 15 dkg-os (én tanyasi jércemellet használtam)
1 csomag Maggi mediterrán (paradicsomos) szaftos csirke alap
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
4 nagyobb gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor (én Tokaji furmintot használtam)
frissen őrölt vegyes bors (fehér, zöld, rózsa, fekete)
frissen őrölt (Himalája) só
4 dkg parmezán sajt (parmigiano reggiano vagy grana pradano)
30 dkg penne

3 liter víz
1 púpozott evőkanál só

Előkészítés:

Vágjuk ketté a kaliforniai paprikákat, magozzuk ki, vegyük ki a csumáját és vágjuk vékonyabb csíkokra.
A fokhagymát vágjuk finomra (széles pengéjű késsel nyomjunk rá a tisztított fokhagymagerezdekre így könnyebben boldogulunk az aprításával).

Mossuk és tisztítsuk meg a fél csirkemelleket és itassuk le papírtörlőn. (Hagyjuk egészben a fél csirkemellet, csak a kis lebenyt távolítsuk el. Ne szeleteljük ketté, hiszen így még szaftosabb lesz a csirkemell, nem fog kiszáradni, valamint szépen fel tudjuk szeletelni, ha elkészült.)

Forraljuk fel egy tágas fazékban a vizet, adjuk hozzá a sót.


Melegítsünk fel közepes hőfokra egy száraz serpenyőt (kerámialapon 6-os fokozat)



Elkészítés:

A csomagoláson olvasható utasítás szerint bújtassuk a papiruszba csirkemelleket és tegyük a száraz serpenyőbe. Süssük kíméletesen a csirkemelleket oldalanként 2-3 percig, majd mérsékeljük a hőt (5-ös fokozat), fedjük le a serpenyőt,  és még oldalanként 3-3 percig süssük.
Ha gázégőnk van, akkor vagy süssük közepesnél alacsonyabb hőfokon oldalanként 2-2 percig a csirkemellet, majd tegyük be 160 C fokra előmelegített sütőbe és hagyjuk bent 5 percig. (ha ujjunkkal rányomunk a csirkemellre, érezzük, hogy átsült-e. Ha ruganyos, akkor még nyers, ha kőkemény, akkor túlsütöttük, ha kissé rugalmas csak, akkor éppen jó)

Ha megsültek a csirkemellek, szedjük vágódeszkára és a papirusszal lefedve hagyjuk pihenni 5-6 percig, mielőtt felszeleteljük. (ha azonnal sütés után felszeleteljük, akkor az értékes szaft egyszerűen elfolyik a csirkemellből)

Közben, amikor a víz már egészen zubog, adjuk hozzá a pennét és főzzük a csomagoláson feltüntetett ideig mínusz 1 perc, én 8 percig főztem a pennét.  A lényeg az, hogy úgy időzítsünk, hogy a penne akkorra főjön meg, amikor a csirkemell már eleget pihent és a fokhagymás paprika raguval is éppen elkészültünk.
Amíg a csirkemell sül, a tészta fő, addig készítsük el a fokhagymás paprika ragut.

Forrósítsunk fel egy száraz, tapadásmentes serpenyőt. Grill serpenyőt is használhatunk. Amikor már szinte füstöl a serpenyő, öntsünk bele 1 evőkanál olívaolajat, mozgassuk meg a serpenyőt, hogy mindenhol érje az olíavolaj, majd dobjuk rá a paprika csíkokat és rázogatás nélkül hagyjuk 1-2 percig pirulni. Ekkor rázogassuk meg a serpenyőt és megint hagyjuk magas hőn pirulni. (Ha nem így teszünk, akkor a paprika nem sülni, hanem párolódni fog és összeesik. Ha magas hőfokon sütjük, akkor pedig ízletes és roppanós lesz, mintha csak grilleztük volna.) Húzzuk le a serpenyőt a tűzről és tegyük félre.

Egy másik serpenyőt közepesen forrósítsunk fel (7-es fokozat) öntsük bele a 2 evőkanál olívaolajat és adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát. Keverjük el és pirítsuk 1 percig úgy, hogy ne barnuljon meg. Adjuk hozzá a fehérbort, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk elpárolódni az alkoholt. Akkor jó, amikor krémessé válik az olívaolaj a fokhagymával.

Adjuk hozzá a frissen leszűrt pennét és alaposan keverjük át, majd adjuk hozzá a grillezett paprikákat és ezzel is óvatosan keverjük át.






Szedjük tányérra a zöldséges pennét, szeljük fel a szaftos, mediterrán jércemelleket és rendezzük el a tányér egyik felén. A tányér másik felére forgácsoljunk parmezán sajtot. (Én egyszerűen krumpli hámozóval szoktam forgácsolni. )
Azonnal tálaljuk. 

15 perc előkészület, a tálalással együtt 20 perc elkészítés, egyetlen „komoly” feladatunk mindössze az időzítés. J
Igazi mediterrán íz kombináció, a fehérboros - fokhagymás alaphoz akár egy csokor durvára vágott petrezselymet is adhatunk. Bátrabbak petrezselyem helyett durvára vágott koriander levelet adhatnak hozzá, akkor pedig dél amerikai/mexikói íz világot kerekítünk ebből az egyszerű fogásból. Ez esetben a parmezán helyett kis vörös cheddar sajt kockákat használjunk.

Ha nem tésztások, hanem krumplisok vagyunk, akkor pedig készítsünk francia krumplipürét köretnek és a fokhagymás paprikaraguhoz ne adjunk pennét. Tálaljuk a paradicsomos szaftos csirkemellet krumplipürével és a fokhagymás paprika raguval.


Tipp: ha kevésbé intenzív fokhagymás ízt szeretnénk, akkor használjunk házilag készített fokhagymás olívaolajat az elkészítéshez. 2 dl olívaolajhoz adjunk 6-8 gerezd fokhagymát úgy, hogy mindre nyomjunk rá széles pengéjű kés lapjával. 1 hét múlva intenzív fokhagymás ízű olívaolajat kapunk, melyet salátákhoz, pirított kenyérre csorgatva, bruschettához is felhasználhatunk, nem csak főzéshez. 


2015. február 7., szombat

50 szendvicskrém, pástétom, szendvics-saláta – házi kenyér és péksütemény ajánlattal


Még szilveszter előtt kezdtem bele ebbe  válogatásba, hiszen szilveszterre többféle szendviccsel készültem, melyekhez kedvenc pástétomokat és szendvicskrémeket is készítettem. Gondoltam jól jöhetnek az ötletek másoknak is.
Végül nem érkeztem rá, hogy befejezzem és most találtam rá a félkész bejegyzésre.

Mivel jómagam mostanában nem igen eszem ilyen kalóriadús ételeket, még gondolatban is jó volt belekóstolni a pástétomokba, szendvicskrémekbe J

A bátrabbak  kenyeret vagy péksüteményt is süthetnek hozzá, jó néhány bevált receptemmel támogattam meg a saláta és szendvicskrém receptjeimet.

Az ajánlatok között vagy néhány medvehagymával készült recept. Medvehagymát most is lehet lefagyasztva kapni, illetve a szemfülesek biztosan fagyasztottak le még medvehagyma szezonban. J
Fokhagymával vagy zöldhagymával azonban akár helyettesíteni is lehet.






Bazsalikomos - mascarponés aszalt paradicsomkrém





Mediterrán vacsora - caprese, bruschetta, sült paprika és aszalt paradicsomkrém, Pármai sonka




Klasszikus bruschetta változatok




Rendhagyó bruschetta dagasztás nélküli rúdkenyérrel




Mediterrán előétel - uzsonna - vacsora: tapas és bruschetta frissen sült parasztkenyérrel




Pizza szósz – paradicsomos szendvicskrém - házilag


Tökéletes szendvics




Sonkás szendvicskrém – kovászos házi kenyeremmel




Tojássalátás szendvics rozsos-tönkölyös kovászos házi kenyérben




Rusztikus avokádó salsa fürjtojással




Medvehagymás avokádó – tojássaláta pirított házi francia kenyérrel, akár húsvétra




Medvehagymás tojássaláta - házi gyökérkenyér válogatással




Medvehagymás húspástétom maradék sültből, kovászos házi kenyérrel




Medvehagymás – avokádós szendvicskrém kovászos házi kenyérrel




Medvehagymás-ricottás avokádókrém – olívás-többmagvas gyökérkenyérrel




Avokádó-lazac tatár fürjtojással, kétféle házi kenyérrel




Kapros-mascarponés lazacpástétommal töltött tojások




Finom tonhalpástétom vajretek szeleteken tálalva - karcsúsítás élvezettel




Kacsamájpástétom – egyszerűen, nagyszerűen




Lágy kőrözött ropogós kenyérlángossal




Tőkehalmáj pástétom - gyökérkenyérrel




Házi csirkemájpástétom – kovászos kenyeremmel




Jól bevált konyakos kacsamáj pástétomom és "Les Halles" tatárbifsztek még fűszeresebben





Tatárbifsztek




Ezerarcú aioli




Rendhagyó szendvicskrémek: rusztikus kolbászkrém




Rendhagyó szendvicskrémek: mediterrán tepertőkrém (töpörtyűkrém)




Rendhagyó szendvicskrémek: Mascarponés szárított paradicsomkrém




Majonézes padlizsánkrém, bazsalikomos szárított paradicsomkrém és majoránnás borjúmájpástétom szárított paradicsomos gyökérkenyérrel




Erdélyi padlizsánkrém és zakuszka – a legfinomabb




Akár gyerekzsúrra: házi kolbászkrém és hagymás-zsályás csirkemájpástétom vajas péksüteményekkel




Rusztikus húspástétom – szendvicskrém - maradék sült húsból, hagymás gyökérkenyérrel




Egyszerű tavaszi tojássaláta (tojásos szendvicskrém) hagymás gyökérkenyérrel




Majonézes-pórés gombasaláta – gombás szendvicskrém sült hagymás gyökérkenyérrel




Húsvéti menüajánlat: sonkás és kolbászos melegszendvicskrém házilag




Fűszeres sült csicsókakrém sült csicsókás kovászos kenyérrel. Természetes kovásszal, természetesen.




Hamis ráksaláta





Füstölt lazacos, sprotnis és tonhalkrémes szendvicsek - friss tormás-snidlinges mascarpone krémmel




Ízletes füstölt haltatár szilvásváradi kályhában sült pisztrángból és Északi-tengeri lazacból




Füstölt haltatár kályhában sült szilvásváradi pisztrángból




Haltatár kályhában sült szilvásváradi pisztrángból




Pisztrángtatár egy kicsit másképpen




Színes uzsonnafalatok pisztrángtatárból




Variációk egy témára: pisztrángtatár rozscipóban




Aszús-mézes libamájpástétom diós-mézes (kovászos) gyökérkenyérrel




Nutella házilag – most pörkölt dióval




Házi kenyér és péksütemény választék

22 legjobb házi kenyér - házi pékségemből




10 + 4 legjobb kovászos kenyér – hol terem a jó kenyér?




12 legjobb svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)




15 legjobb szendvics zsemle, szendvics kifli, szendvicskenyér házi pékségemből