Csupa szín, csupa íz ez a nagyjából 20 perc alatt
összedobható fogás.
Örömmel fogadtam el a felkérést, hogy egy új termékhez
kreatív köretötlettel álljak elő. Igazán nem volt nehéz dolgom, hiszen mind az
előre megadott alapanyagok, mind a megszavazott hozzávaló igazán ínyemre való:
penne (durumlisztből), sajt (grana padano), kaliforniai paprika (sárga, zöld,
piros), csirkemell (tanyasi), fokhagyma.
Egyszerűsége ellenére ez a fogás nem csak egy hétköznapi
ebéd vagy vacsorafogásként állja meg a helyét, de akár vendégeket is hívhatunk
rá, és garantált, hogy nem csigázzuk el magunkat a rákészülésben.
Hozzávalók 4 főre
4 fél csirkemell egyenként kb. 15 dkg-os (én tanyasi
jércemellet használtam)
1 csomag Maggi mediterrán (paradicsomos) szaftos csirke alap
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
4 nagyobb gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor (én Tokaji furmintot használtam)
frissen őrölt vegyes bors (fehér, zöld, rózsa, fekete)
frissen őrölt (Himalája) só
4 dkg parmezán sajt (parmigiano reggiano vagy grana pradano)
30 dkg penne
3 liter víz
1 púpozott evőkanál só
Előkészítés:
Vágjuk ketté a kaliforniai paprikákat, magozzuk ki, vegyük
ki a csumáját és vágjuk vékonyabb csíkokra.
A fokhagymát vágjuk finomra (széles pengéjű késsel nyomjunk
rá a tisztított fokhagymagerezdekre így könnyebben boldogulunk az aprításával).
Mossuk és tisztítsuk meg a fél csirkemelleket és itassuk le
papírtörlőn. (Hagyjuk egészben a fél csirkemellet, csak a kis lebenyt
távolítsuk el. Ne szeleteljük ketté, hiszen így még szaftosabb lesz a csirkemell,
nem fog kiszáradni, valamint szépen fel tudjuk szeletelni, ha elkészült.)
Forraljuk fel egy tágas fazékban a vizet, adjuk hozzá a sót.
Melegítsünk fel közepes hőfokra egy száraz serpenyőt
(kerámialapon 6-os fokozat)
Elkészítés:
A csomagoláson olvasható utasítás szerint bújtassuk a
papiruszba csirkemelleket és tegyük a száraz serpenyőbe. Süssük kíméletesen a
csirkemelleket oldalanként 2-3 percig, majd mérsékeljük a hőt (5-ös fokozat),
fedjük le a serpenyőt, és még
oldalanként 3-3 percig süssük.
Ha gázégőnk van, akkor vagy süssük közepesnél alacsonyabb
hőfokon oldalanként 2-2 percig a csirkemellet, majd tegyük be 160 C fokra előmelegített
sütőbe és hagyjuk bent 5 percig. (ha ujjunkkal rányomunk a csirkemellre,
érezzük, hogy átsült-e. Ha ruganyos, akkor még nyers, ha kőkemény, akkor
túlsütöttük, ha kissé rugalmas csak, akkor éppen jó)
Ha megsültek a csirkemellek, szedjük vágódeszkára és a
papirusszal lefedve hagyjuk pihenni 5-6 percig, mielőtt felszeleteljük. (ha
azonnal sütés után felszeleteljük, akkor az értékes szaft egyszerűen elfolyik a
csirkemellből)
Közben, amikor a víz már egészen zubog, adjuk hozzá a pennét
és főzzük a csomagoláson feltüntetett ideig mínusz 1 perc, én 8 percig főztem a
pennét. A lényeg az, hogy úgy
időzítsünk, hogy a penne akkorra főjön meg, amikor a csirkemell már eleget
pihent és a fokhagymás paprika raguval is éppen elkészültünk.
Amíg a csirkemell sül, a tészta fő, addig készítsük el a fokhagymás
paprika ragut.
Forrósítsunk fel egy száraz, tapadásmentes serpenyőt. Grill
serpenyőt is használhatunk. Amikor már szinte füstöl a serpenyő, öntsünk bele 1
evőkanál olívaolajat, mozgassuk meg a serpenyőt, hogy mindenhol érje az
olíavolaj, majd dobjuk rá a paprika csíkokat és rázogatás nélkül hagyjuk 1-2
percig pirulni. Ekkor rázogassuk meg a serpenyőt és megint hagyjuk magas hőn
pirulni. (Ha nem így teszünk, akkor a paprika nem sülni, hanem párolódni fog és
összeesik. Ha magas hőfokon sütjük, akkor pedig ízletes és roppanós lesz,
mintha csak grilleztük volna.) Húzzuk le a serpenyőt a tűzről és tegyük félre.
Egy másik serpenyőt közepesen forrósítsunk fel (7-es
fokozat) öntsük bele a 2 evőkanál olívaolajat és adjuk hozzá a finomra vágott
fokhagymát. Keverjük el és pirítsuk 1 percig úgy, hogy ne barnuljon meg. Adjuk
hozzá a fehérbort, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk elpárolódni az alkoholt. Akkor
jó, amikor krémessé válik az olívaolaj a fokhagymával.
Adjuk hozzá a frissen leszűrt pennét és alaposan keverjük
át, majd adjuk hozzá a grillezett paprikákat és ezzel is óvatosan keverjük át.
Szedjük tányérra a zöldséges pennét, szeljük fel a szaftos,
mediterrán jércemelleket és rendezzük el a tányér egyik felén. A tányér másik
felére forgácsoljunk parmezán sajtot. (Én egyszerűen krumpli hámozóval szoktam
forgácsolni. )
Azonnal tálaljuk.
15 perc előkészület, a tálalással együtt 20 perc elkészítés,
egyetlen „komoly” feladatunk mindössze az időzítés. J
Igazi mediterrán íz kombináció, a fehérboros - fokhagymás
alaphoz akár egy csokor durvára vágott petrezselymet is adhatunk. Bátrabbak
petrezselyem helyett durvára vágott koriander levelet adhatnak hozzá, akkor
pedig dél amerikai/mexikói íz világot kerekítünk ebből az egyszerű fogásból. Ez
esetben a parmezán helyett kis vörös cheddar sajt kockákat használjunk.
Ha nem tésztások, hanem krumplisok vagyunk, akkor pedig
készítsünk francia krumplipürét köretnek és a fokhagymás paprikaraguhoz ne
adjunk pennét. Tálaljuk a paradicsomos szaftos csirkemellet krumplipürével és a
fokhagymás paprika raguval.
Tipp: ha kevésbé
intenzív fokhagymás ízt szeretnénk, akkor használjunk házilag készített
fokhagymás olívaolajat az elkészítéshez. 2 dl olívaolajhoz adjunk 6-8 gerezd
fokhagymát úgy, hogy mindre nyomjunk rá széles pengéjű kés lapjával. 1 hét múlva
intenzív fokhagymás ízű olívaolajat kapunk, melyet salátákhoz, pirított
kenyérre csorgatva, bruschettához is felhasználhatunk, nem csak főzéshez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése