A pizza tésztám több mint fele műanyag edényben, lezárva pihent a hűtőben. Másnap a maradék tészta felét lisztes felületen kinyújtottam, fánk szaggatóval köröket szaggattam belőle, a lehulló darabokat újra összegyúrtam, és ezt is kiszaggattam.
A paradicsomszósz is bent csücsült a hűtőben, megkentem a pizza fánkocskákat, egyik részére kolbásztölteléket, másik részére paprikás szalámit tettem és reszelt pizza mozarellával megraktam.
Olívaolajjal alaposan befújt, és kukoricaliszttel megszórt tepsire sorakoztattam őket, és alaposan, 220 fokra bemelegített sütőben kisütöttem.
Nagyon szép mini pizza fánkocskákat kaptam, ízletes volt, és ropogós.
A kisfiamnak különösen tetszett, azt mondta, hogy azt szeretné, ha a szülinapi zsúrjára ilyet készítenék:-))
A paradicsomszósz is bent csücsült a hűtőben, megkentem a pizza fánkocskákat, egyik részére kolbásztölteléket, másik részére paprikás szalámit tettem és reszelt pizza mozarellával megraktam.
Olívaolajjal alaposan befújt, és kukoricaliszttel megszórt tepsire sorakoztattam őket, és alaposan, 220 fokra bemelegített sütőben kisütöttem.
Nagyon szép mini pizza fánkocskákat kaptam, ízletes volt, és ropogós.
A kisfiamnak különösen tetszett, azt mondta, hogy azt szeretné, ha a szülinapi zsúrjára ilyet készítenék:-))
A pizza másnaposan is jól vizsgázott, ahogyan átvette a szobahőmérsékletet, úgy vált egyre engedelmesebbé. Ugyanakkor az én véleményem az, hogy érdemes a hideg tésztát mielőbb a sütésre előkészíteni, mert ekkor már nem jó, ha hagyjuk tovább kelni.
Három napra rá jött a barátnőm a kisfiával hozzánk, vendégségbe. Tartalmas levessel készültem, így a húst befűszereztem, de ezt vacsorára eltettem. Kevésnek ítéltem ebédre, hogy csak leves legyen, így a hűtőben pihenő pizza tészta ugyancsak kapóra jött.
Most kiterítettem az olíva olajjal alaposan befújt, és kukoricaliszttel megszórt tepsin. Mindig annyit nyújtottam rajta, amennyit a tészta engedett.
Még mindig volt tartalék paradicsomszószom, ezzel kentem meg.
Ezek után úgy készítettem elő, mint a kenyérlepényt, apró kockára vágott kolozsvári szalonnát, vékony karikára vágott lilahagymát, és sóval, fokhagymával ízesített tejfölt raktam rá feltétként.
Három napra rá jött a barátnőm a kisfiával hozzánk, vendégségbe. Tartalmas levessel készültem, így a húst befűszereztem, de ezt vacsorára eltettem. Kevésnek ítéltem ebédre, hogy csak leves legyen, így a hűtőben pihenő pizza tészta ugyancsak kapóra jött.
Most kiterítettem az olíva olajjal alaposan befújt, és kukoricaliszttel megszórt tepsin. Mindig annyit nyújtottam rajta, amennyit a tészta engedett.
Még mindig volt tartalék paradicsomszószom, ezzel kentem meg.
Ezek után úgy készítettem elő, mint a kenyérlepényt, apró kockára vágott kolozsvári szalonnát, vékony karikára vágott lilahagymát, és sóval, fokhagymával ízesített tejfölt raktam rá feltétként.
220 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre a pizza lepényt.
A pizza tészta 3 nappal később is nagyon rendesen viselkedett, ízletes és ropogós lett.
A pizza tészta 3 nappal később is nagyon rendesen viselkedett, ízletes és ropogós lett.
Kár, hogy elfogyott a pizza tészta, mert csak most kezdtem belejönni igazán a variálásba.
Úgyhogy legközelebb újra indítom a pizza tészta tesztet, kíváncsi vagyok arra, hogy egy előkészítéssel, hány napig és mennyi formációt tudok létrehozni.
Ha alaposan belegondolunk, akkor fillérekből, egyszeri, körülbelül másfél órás előkészítéssel, három alkalomra készítettem a pizza tésztából ízletes és ötletes ételt.
Ezek szerint csak megéri itthon, házi alapanyagból főzni?
Pizza tészta hozzávalók 8 nagy pizzához:
60 dkg kenyérliszt (BL 80)
40 dkg finomliszt (BL 55)
3 dkg élesztő (ha már reggel bedagasztom a pizza tésztát, akkor csak a fele)
3 dkg porcukor
2,5 dkg só,
10 dkg olívaolaj
60 dkg víz
Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, és kifejezetten nincs szükség meleg helyre, hogy gyorsabban keljen meg a tészta.
Az élesztőt elkeverem a csaphideg vízzel, és a porcukorral. A hozzávalókat először csak alaposan összedolgozom, letakarva 10 percig pihentetem, majd két evőkanál olajjal megkent munkalapon könnyedén átdagasztom. 10 perc múlva újra, olajos felületen dagasztom, csakis könnyed mozdulatokkal. Utána 20 perc múlva, majd 30 perc múlva. Az utolsó dagasztás után 30 percet pihen a tészta, és készen áll a formázásra.
Paradicsommártás:
1 közepes fej fehérhagyma
1 dundi gerezd fokhagyma, vagy 2 db kisebb
6-8 db koktél paradicsom, vagy 2-3 fürtös paradicsom
1 doboz egész, hámozott olasz paradicsom
1 kis üveg/doboz sűrített paradicsom (2 evőkanál)
2 evőkanál olívaolaj
Só, bors, szárított oregano, és bazsalikom
Friss bazsalikom levél
Az átnyomott fokhagymát egy mokkáskanál sóval, a szárított fűszerekkel forró olívaolajban elkeverek, és hozzáadom az apróra vágott fehérhagymát. Megdinsztelem, majd elkeverem a sűrített paradicsommal, utána hozzá adom a héjától megfosztott, kis kockára vágott paradicsomot. A dobozos paradicsomot is rusztikusra zúzom össze, és a levével együtt a mártáshoz adom. Sózom, borsozom, és kisebb lángon 20-30 perc alatt mártássá főzöm. A kisebbre vágott vagy tépkedett friss bazsalikom levelet, csak akkor adom hozzá, amikor leveszem a tűzről.
Úgyhogy legközelebb újra indítom a pizza tészta tesztet, kíváncsi vagyok arra, hogy egy előkészítéssel, hány napig és mennyi formációt tudok létrehozni.
Ha alaposan belegondolunk, akkor fillérekből, egyszeri, körülbelül másfél órás előkészítéssel, három alkalomra készítettem a pizza tésztából ízletes és ötletes ételt.
Ezek szerint csak megéri itthon, házi alapanyagból főzni?
Pizza tészta hozzávalók 8 nagy pizzához:
60 dkg kenyérliszt (BL 80)
40 dkg finomliszt (BL 55)
3 dkg élesztő (ha már reggel bedagasztom a pizza tésztát, akkor csak a fele)
3 dkg porcukor
2,5 dkg só,
10 dkg olívaolaj
60 dkg víz
Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, és kifejezetten nincs szükség meleg helyre, hogy gyorsabban keljen meg a tészta.
Az élesztőt elkeverem a csaphideg vízzel, és a porcukorral. A hozzávalókat először csak alaposan összedolgozom, letakarva 10 percig pihentetem, majd két evőkanál olajjal megkent munkalapon könnyedén átdagasztom. 10 perc múlva újra, olajos felületen dagasztom, csakis könnyed mozdulatokkal. Utána 20 perc múlva, majd 30 perc múlva. Az utolsó dagasztás után 30 percet pihen a tészta, és készen áll a formázásra.
Paradicsommártás:
1 közepes fej fehérhagyma
1 dundi gerezd fokhagyma, vagy 2 db kisebb
6-8 db koktél paradicsom, vagy 2-3 fürtös paradicsom
1 doboz egész, hámozott olasz paradicsom
1 kis üveg/doboz sűrített paradicsom (2 evőkanál)
2 evőkanál olívaolaj
Só, bors, szárított oregano, és bazsalikom
Friss bazsalikom levél
Az átnyomott fokhagymát egy mokkáskanál sóval, a szárított fűszerekkel forró olívaolajban elkeverek, és hozzáadom az apróra vágott fehérhagymát. Megdinsztelem, majd elkeverem a sűrített paradicsommal, utána hozzá adom a héjától megfosztott, kis kockára vágott paradicsomot. A dobozos paradicsomot is rusztikusra zúzom össze, és a levével együtt a mártáshoz adom. Sózom, borsozom, és kisebb lángon 20-30 perc alatt mártássá főzöm. A kisebbre vágott vagy tépkedett friss bazsalikom levelet, csak akkor adom hozzá, amikor leveszem a tűzről.