Oldalak

2011. január 16., vasárnap

A kovász élete. 2. rész: ma kisültek az első hagyományos, kovászos kenyerek a friss kovászból...

Világos búzakovászból cipó...












Világos rozskovászból cipó...













Világos rozskovászból rúdkenyér bruschettához...













A kovászos kenyér sütésének részletes technológiájáról a napokban beszámolok!

A kovász neveléséről:

9 megjegyzés:

  1. Nevamesz, na ez az. A jó házi készítésű kenyér! Ebből akármennyit tudnék enni.
    Most hozzáképzelem az illatát és ezzel az élménnyel vonulok a pihenőszobába :)
    Jó pihenést Neked is, nagyon ügyes voltál!
    Kívánom, hogy nyugodt, gyógyító éjszakátok legyen!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek! Napi szinten sütők kenyeret de sajna a kovásszal nem tudtam össze barátkozni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek!
    Épp a múlt héten keltettem életre két kovászt, hétvégére már használhatóak lesznek.
    Addig is bújom a szakirodalmat.
    Várom a te receptjeidet is!

    VálaszTörlés
  4. Ejha, de gyönyörűek!
    Tegnap én is bekevertem életem első kovászát, és sütöttem egy DNK kenyeret is (én ennek az ízét szeretem a legjobban, de nagyon ritkán sikerül, mert nehéz a híg tésztával dolgozni, meg sokszor nem sül meg rendesen).
    A múlt héten pediig öregtésztával kísérleteztem, a fiamnak speciel az ízlett a legjobban. A kovászos ezen a héten kerül terítékre.
    Gratulálok, a kenyereid olyan szépek, hogy azonnal beleharapnék!

    VálaszTörlés
  5. Szép. Biztos finom is. Mert távolból annak néz ki :-)

    VálaszTörlés
  6. A rozscipó és a burgonyasaláta nagyon ínyemre van :-)
    (Mindazonáltal a hagyományos krumplsaláta nálam mindent visz.)

    VálaszTörlés
  7. ...most etettem meg a "kicsikét"!... reményt keltő biztatás volt a mosolyában... :))
    Lefordítom frissen idelátogatók számára: 3 1/2 kanál vízzel felkevertem a korábbi állományt és hozzá tettem 4 ek lisztet. Ezzel is összekutyultam alaposan... állag, szín, illat kifogástalan...
    (jaaa..., kovász készítés egyik mozzanatáról szól a kommentem)... :))

    VálaszTörlés
  8. Szép estét mindenkinek!

    Bátorításként - minden kétkedőnek - el szeretném mondani, hogy a négyből két kenyértől már "megszabadultunk...bruschetta és mediterrán ihletésű szendvicsek voltak vacsorára!
    :)
    A hagyományos eljárással, természetes kovászból készült kenyér textúrája és íze összehasonlíthatatlan...pirítva pedig nincs finomabb kenyér tőle a világon.
    Csak egy valamivel lehetne még überelni, ha kemencében sült volna, úgyhogy akinek van kemencéje abban süsse meg!
    Hamarosan felkerül a technológia is, csak háááát az idő tényező...de igyekszem!

    Mindenkinek nagyon szépen köszönöm az elsimerő szavakat!
    Illetve bíztatok mindenkit, aki még az élmény előtt áll!

    VálaszTörlés
  9. Szia Alexa,
    A kovaszod altalaban 250g? Mindig leveszel 200g-ot (felhasznalod vagy kiontod) es frissited 100g vizzel es 100 g lisztel? Mondhatjuk hogy kb mindig cc 50g marad?
    Ha 400 g kovaszra van szukseged miert nem egyben szaporitod? miert szeded szet ket uvegbe?
    Koszonom
    Balazs

    VálaszTörlés