Nem egy recepttárban olvastam ezt az elkészítési módot,
mindössze egy kissé spanyolosra hangoltam a mellékszereplőket a pecsenye
elkészítésében, ezért a mediterrán főcím.
A „visszatérésem” óta posztolt receptekben az egyik közös
nevező az, hogy néhány nem hétköznapi, mégis beszerezhető alkatrésszel igazán különlegessé,
és ami még fontosabb finomabbá és egészségesebbé varázsolhatjuk hétköznapi
ételeinket.
Az elmúlt időben a blogon kívül azon mesterkedtem, hogy ezek
az alapanyagok Debrecenben elérhetőek legyenek. Ezt a tevékenységemet nem
függesztettem fel, hamarosan egy másik üzletben végzem be az általam
megálmodott és részben már korábban kivitelezett elképzelésemet.
Addig is néhány olyan recepttel jelentkezem, melynek értékét
és végeredményét éppen ezek a hozzávalók emelik ki a hétköznapokból.
Ez a pulykasült nagyon nem hétköznapi eseményre készült,
hiszen Rebeka lányom 20. születésnapjára rukkoltam elő vele. Mind nagyon
szeretjük Spanyolországot és a spanyol konyhát, talán nem is véletlen, hogy
Rebeka spanyol két tannyelvű gimnáziumba járt, így stílusosnak is mondhatom spanyol
vonalat a menüben.
Nem vagyok nagy pulykarajongó, de az előző napokban többek
között csirke fajitas, borjú és sertés ételek voltak, ebből következett, hogy
legyen valami más húsféle, de szárnyas.
A másik szempont az
volt, hogy kevés macerával járjon az ünnepi menü, hiszen a napokban költöztettük
a fővárosba az ünnepeltet, hiszen felvételt nyert a Corvinus egyetem nemzetközi
gazdálkodás szakra. A konyha helyett inkább vele töltöttem szívesebben az
időmet, így minden étel, ami mostanában készült amolyan „variációk egy témára
étel”: egy befektetéssel, több ételféleséget készítettem.
Ebből a pulykasültből
hidegen vékonyra szeletelve nagyszerű szendvicsek és majonézes hússaláta is
készült. Úgyhogy a nagyszerű ételek kevés macerával kategória egyik győztese
lehet bárkinél ez a pulykasült, nálam mindenképpen az lett.
Hozzávalók:
1,2 kg pulykamell csont és bőr nélkül, egészben
12 vékony szelet Manchego sajt
4 vékony szelet Serrano sonka
12 vékony szelet bacon
maldon sópehely
frissen őrölt színes bors
8 dkg olvasztott vaj (házi vaj vagy Gillot)
1 póréhagyma
1 fej édes hagyma (olasz édes hagyma néven kapható a
debreceni piacon)
1 kápia paprika (lehet kaliforniai is)
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem
1 kis csokor friss kakukkfű
1 szál friss rozmaring
2 negyed cikk friss citrom
1 csipet sáfrány
1 teáskanál spanyol füstölt paprika (pimenton de la vera)
1 babérlevél
A pulykamellet megmostam leszárítottam és „kiterítettem”. A
kis mell lebenyt belülről felmetszettem és balra kihajtottam. A jobbról eső
vastag mellrészt belülről bemetszettem és jobbra kihajtottam. Kívül-belül pedig
hártyátlanítottam és minél több íntól megszabadítottam a mell darabot. Nem kell
klopfolni, vagy a mellet összeszabdalni, hiszen így lesz szaftos a sült, ha
egészben marad.
Kívül-belül megszórtam frissen őrölt maldon sóval és színes
borssal, majd (a mell legyen a „vágott felével” felfelé) lefektettem a sajt, majd a sonka
szeleteket a kiterített pulykamellre és felgöngyöltem.
Egy vágódeszkán kicsit egymásra csúsztatva lefektettem a
bacon szeleteket egymás mellé két sorban, a göngyöleget a közepére fektettem és
két oldalról felváltva szedve betekertem a baconnel, mint egy köpeny.
Megkötöztem, mint a sonkát, vagy más sülteket és fóliába
csomagolva betettem néhány órára a hűtőbe.
Kikentem a cserépedényt vajjal és összevágtam a
zöldségágyhoz a zöldségeket. A zöldségágy közepére helyeztem a pulykamell
göngyöleget, felöntöttem a fehérborral, nyakon öntöttem az olvasztott vajjal, hozzáadtam
a fűszereket, meghintettem a zöldségágyat még frissen őrölt maldon sóval és
befedtem a cserépedényt a tetejével.
180 C fokra előmelegített sütőbe toltam és összesen 70
percig sütöttem. 30 perc után kétszer meglocsoltam a szaftjával a sültet.
A sültet kiemeltem a cserépből és alufóliával lazán
letakarva pihentettem 30 percig.
A visszamaradt pecsenyeléből eltávolítottam a babért,
kakukkfű és rozmaringszárat és a citromot, keverőtálban turmixoltam, majd serpenyőben,
közepes lángon besűrítettem.
Közben
francia krumplipürét készítettem füstölt maldon
sóval, hiszen ehhez a sülthöz igazán illik egy kis füstös íz. Morzsolt csemegekukoricát
vajon,a friss zöldbabot gőz
fölött roppanósra pároltam. Igazán jól passzoltak a köretek a pulykasülthöz.
Ezzel az eljárással a pulykamell fantasztikusan puha és
szaftos marad, hidegen is csodásan szelhető, nem esik szét. A szendvicsekhez
egy puszta késsel is sonka vékonyságú szeleteket szeltem belőle.
Ez az első egyben göngyölt pulykasült a blogon, de úgy
érzem, folytatás következik!
Végül, de nem utolsó sorban pedig egyszerűsége ellenére
méltó társam volt az ünnepi alkalom megkoronázásában andalúz pulykasültem. Éppúgy, mint a születésnapi
brownie torta törökmogyoróval!
Isten éltessen Édes Kicsi Lányom, Rebeka!