Oldalak

2014. január 31., péntek

Tex Mex csirkés quesadilla




Úgy látom mindenkinek nagyon tetszett a Route 66 csirkés quesadilla. Nem csodálom, mert elképesztően finom és nem bonyolult az elkészítése sem.
Én úgy szoktam csinálni, hogy időt és utánajárást spóroljak magamnak, hogy néhány napra előre tervezek. Dupla adag tortilla lepényt sütök és azt többféle étel mellé is kínálom: fajitahoz, gombaleveshez, Kentucky csirketekercshez. Vagy uborkasalátából, ami jól passzol a paprikás csirkéhez és a rántott szelethez is, vagy fokhagymás joghurt szószból, ami a flekkenhez, a fajitahoz, salátaöntetnek és például ehhez a quesadillához is jól passzol.

Ez a quesadilla a férjem kedvenc feltét kombinációjával készült. Mindig mindenkinek személyre szabottan igyekszem kedvezni, hogy pótolhatatlanná tegyem magamat! J

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 evőkanál fajita fűszerkeverék 1 teáskanál Himalája sóval, 2 evőkanál olajjal és 1 evőkanál lime vagy citromlével elkeverve a csirkemell pácolásához
½ fej jégsaláta csíkra vágva
1-1   piros és zöld kápia vagy kaliforniai paprika apró kockára vágva
1 kis fej édes hagyma apró kockára vágva
20 dkg vörös cheddar sajt


A legfőbb hozzávaló új kotaktgrillem, hiszen ebben sütöttem ropogósra a quesadillat.


Az egyik lepényt lefektettem, erre következett a csirkemell, a saláta, a paprika és hagyma kockák, cheddar sajt majd befedtem egy másik tortillával. Kontaktgrillben addig sütöttem, amíg a tortilla ropogós lett, a sajt pedig megolvadt. 






1 perc múlva négyfelé vágtam és a fokhagymás joghurtszósszal feltálaltam. 



BLT cajun grill csirkemell saláta fürjtojással




Amíg a család tömi a BLT szendvicseket, azt lehetne gondolni, hogy én rommá szenvedem magam a diétám miatt, ugyanis egyelőre még nem engedek be túl sok szénhidrátot az életembe.
Akkor viszont, ha csak úgy rápillantunk erre a grillezett csirkemellel készült salátára, sajnálatra semmi ok. Egy kívülállót inkább sarkall irigységre, mint szánakozásra, szerintem. J

A látszat nem csal, királynői salátát raktam össze. Mivelhogy több érzékszervünkkel is étkezünk egyszerre, határozottan mondhatom, hogy a fülemen kívül mindegyiket megmozgatta! J

A recept egyszerű, szinte mindent úgy készítettem elő, mint a BLT grillezett cajun csirkemellel készült szendvicsek esetében:


A római salátaágyra szilva koktélparadicsomot, félbevágott keményre főzött fürjtojást rendeztem, és megkoronáztam a grillezett cajun csirkemellel, szelet vörös cheddar sajttal és tökéletes, ropogós baconnel.
Ugyanúgy mézes mustáros szósz dukált mellé.


Igyekszem olyan ételeket készíteni a családnak, melyet magamnak kenyér, péksütemény, rizs és krumpli nélkül is fel tudok tálalni, így nem válok el teljes mértékben a közös ételektől és kevesebb idő és energiaráfordítással meg tudok felelni a saját elhatározásomnak étkezésemben. J


BLT szendvics ropogós Kentucky csirkemellel - házi zsemlében




Már bemutattam egy BLT szendvicset, nem tudok frappánsabb előszóval előrukkolni, úgyhogy kénytelen vagyok ismételni magamat.
Nagyon szeretem a Tex Mex, kreol és amerikai ételeket. Egy időben gyakran megfordultam az Egyesült Államokban, ott is és a világ számos más pontján is szívesen választottam ilyen típusú éttermeket. Van, amiben verhetetlenek: szószok, steakek, oldalasok, szendvicsek, marhasültek. Ennek oka szerintem a népek keveredéséből kialakult fúziós megoldások, ahol az angol, francia, olasz mexikói és a többi lakosok beadták a közösbe nemzeti konyhájuk legvonzóbb alapanyagait és fortélyait, de már egy új élet, egy új világ, egy szabadon választott formáció jegyében.
Aki az amerikai konyhát a Mcdonald’s -el azonosítja az nagyon egyszerűen gondolkodik, és nagyon keveset tud az amerikai konyháról. No és ajánlom figyelmébe ezt a BLT szedvicset.

BLT: bacon, saláta, paradicsom az alapja a trilógiának, „kötelező” kiegészítője pedig a majonéz. Szendvicsről lévén szó, fontos kelléke a toast vagy édeskés szendvicskenyér. Érdekes olvasnivalót a kialakulásáról itt olvashattok.

Fantasztikus, kifejezetten ehhez a szendvicshez kifejlesztett és megsütött szendvics zsemléimet már korábban bemutattam. Éppen olyanok lettek, mint megálmodtam:





Újabban változtattam Kentucky fantázianéven kifejlesztett fűszerkeverékemen, inkább azt mondanám, hogy egyszerűsítettem rajta:

2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál morzsolt korianderlevél
1 teáskanál chilipor
1 teáskanál édes fűszerpaprika
½ teáskanál színes bors

Ez a mennyiség úgy másfél kiló csirkemell fűszerezéséhez elegendő.

Nagyjából a szendvics zsemlék méretéhez igazítottam a vastagabb csirkemell szeleteket, befűszereztem és visszatettem a hűtőbe. 
Közben előkészítettem a többi hozzávalót: római és jégsalátát mostam, paradicsomot szeleteltem, kisütöttem a tökéletes, ropogósrasült bacon szeleteket, felszeleteltem a vörös cheddar sajtot, kikevertem a majonézt, amiből mézes-mustáros majonézmártást készítettem. 
A szendvicszsemléket megsütöttem, hűlni hagytam, majd kettévágtam.

Időben kivettem a csirkemellet a hűtőből, frissen őrölt Himalája sóval fűszereztem, majd liszt, tojás, kukoricapehely sorrendben bundáztam.

Bő forró olajban kisütöttem a ropogós, Kentucky csirkemelleket, és összeállítottam az előkészített hozzávalókból a szendvicseket. 



Korábban grill csirkemellel debütált a BLT szendvics, érdemes ide is benézni! J


BLT szendvics grillezett cajun csirkemellel



2014. január 30., csütörtök

Gombakrémleves - a legfinomabb




Évekig csiszolgattam a receptet. Imádom ezt a gombakrémlevest, másképpen már nem is készítem. Ez most a téli változat, amikor az erdei gomba nem friss formájában van jelen a levesben.

Ha csak barna csiperkéből készülne, akkor nem lenne elég aromás, ha pedig csak erdei gombából, akkor pedig túl mély ízű lenne. Így vegyesen pedig éppen olyan, amilyennek lennie kell.
Nyáron egyharmad friss vargányával vagy vegyes erdei gombával, télen szárított változatukkal, most pedig vargánya porral erősítettem az ízeken.

A jó gomba arányon túlmenően tökéletes gombakrémlevesem lényege a vaj, a póréhagyma és a kakukkfű íz összhangja, illetve az alaplé, ami jelen esetben finom, mély ízű tyúkhúsleves.
Semmilyen plusz sűrítőt nem alkalmazok, hiszen szükségtelen. Így sem liszt, sem keményítő nincs a levesben.

Hozzávalók 4 adaghoz:

50 dkg barna csiperke (15 dkg szeletelve, a többi finomra vágva)
1 nagy, vagy 2 kisebb póréhagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva
5 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfű (vagy 1 evőkanál friss kakukkfű levél)
1 evőkanál vargánya por (vagy 5 dkg szárított vargánya, vagy vegyes erdei gomba)
frissen őrölt Himalája só és zöld bors
5 dl tyúkhúsleves
1 dl tejföl és 2 dl tejszín keveréke
                          
A kakukkfüvet közvetlenül a felforrósított vajba morzsoltam, hogy kioldódjon az aromája. Megdinszteltem benne a póréhagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát is. Ezután, hozzáadtam a finomra vágott csiperkét és hagytam, hogy levet eresszen, majd elfője. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a vargánya port és még 1-2 percig dinszteltem.
Keverőtálba tettem és alaposan turmixoltam. Visszatettem a serpenyőbe, felöntöttem a húslevessel majd hozzáadtam a tejföl-tejszín keveréket és felfőztem. 







Ez a leves úgy a legfinomabb, ha újra van melegítve, így érdemes időben elkészíteni, hogy tálalásig kihűljön, és újra tudjuk melegíteni.

Egy másik serpenyőt felforrósítottam és csöppnyi zsiradékon megpirítottam a gombaszeleteket.
Kontaktgrillben tortilla lepényt pirítottam és a leves mellé kínáltam a nem diétázó családtagoknak. J


Tipp: A ropogós tortilla lepényt kenjük meg zöld pesztóval és úgy kínáljuk a leves mellé. Mennyei! J



Grillcsirke (sült csirke) - a legfinomabb






Mostanában a fiúk szavazzák meg a heti a menüt, így teljesen kikerült néhány kedvencem a képből. Pedig igen csak szép számmal sorakoznak a grill csirke/sült csirke receptek az oldalon. Akkorról, amikor még én voltam az úr a háznál. J

Az igazság az, hogy mióta diétázom, óhatatlanul előfordul, hogy többféle ételt kell főznöm, mert összeegyeztethetetlen a mindannyiunk kénye-kedvének megfelelő étel és gyakran előfordul, hogy mondjuk pusztán köretmódosítással sem megoldató.

Így ez a grillcsirke úgy indult, hogy magamnak készül (ebédre és vacsorára simán betolok egy másfél kilós grillcsirkét J végül mégis be kellett dobnom a közösbe. Míg ők penne arrabiattát ebédeltek én a grillcsirke csontos részein cuppogtam, bár az arrabiata felségesre sikerült, mégis csorgott a nyáluk. Úgyhogy vacsorára megosztottam velük a maradékot.

Mindig nagyon finom grillcsirkét sütök, de most minden tökéletesre sikerült. Minden porcikája ízes és ízletes, szaftos, de sehol nem túlzó, belül omlós, kívül pedig ropogós. A siker igazi kulcsa a szép, kukoricán nevelkedett csirke mellett a fűszerezés és ízesítés, gyorsan fel is jegyeztem, hogy pontosan miket használtam fel, hogy legközelebb lekoppintsam.

Hozzávalók:

1 másfél kilós (nem kisebb, nem nagyobb) csirke
1 púpos evőkanál BBQ fűszerkeverék (lentebb pontosan megadom az összetételét)
1 púpos evőkanál Maldon sóvirág
8 gerezd fokhagyma 2-3 darabra vágva
8 vékony szelet mangalica füstölt szalonna
4 vékony szelet citrom
1 evőkanál bacon zsír, ami előző napról maradt

BBQ fűszerkeverék:

2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál fokhagyma chips
1 teáskanál morzsolt korianderlevél
1 teáskanál chili
2 teáskanál édes fűszerpaprika
1 teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál szárított petrezselyem           

A csirkét kiterítettem, azaz a gerinccsontjánál kettévágtam, hátára fordítottam és rányomtam, hogy kiegyenesítsem. Itt fázisfotókat is bemutattam erről.

A mellénél és a combjánál alányúltam a bőrnek és amilyen mélyen csak tudtam zsebet vájtam. Először mindenhol a bőr alatt, majd mindkét külső felén is besóztam a csirkét. A két mell és combrész bőre alá 2-2 szelet szalonnát, 2-2 darabolt fokhagymát és 1-1 szelet citromot dugtam. Mindkét külső felét fűszereztem, majd bacon zsírral kikent cserépbe fektettem.


190 C fokra előmelegített sütőbe toltam, de a hőfokot azonnal 180 C fokra mérsékeltem. Másfél órán át sütöttem, először fél óra múlva, majd 20 percenként, végül 10 percenként a pecsenyezsírral meglocsoltam. 





Deszkára emeltem és alufóliával lazán befedve 20 percig pihentettem. Pihentetés után szinte magától darabjaira válik, ehhez éles késsel rásegítettem.


Lehet rajta csodálkozni, de én köret nélkül ettem. Sült almával, krumplipürével kínálnám, ha köretet adnék mellé. J



Csirkés quesadilla „Route 66”





Érdekes, hogy először készítek quesadillat, talán az ok az, hogy a csirke fajita szinte teljes mértékben és ős régen uralja nálunk a Tex Mex irányzatot.
Természetesen az sarkallt arra, hogy most mégis inkább mexikói melegszendvicset készítsek, hogy ne legyen már megint csirke fajita ebédre. Ami egyébként tagadhatatlanul színes, ízletes és különleges. No és az egész család kedvence.
A hozzávalók sora nagyjából ugyanaz, mint a csirke fajitaé, a kisfiamnak mégis a szoros ízlésére igazítottam az általam „Route 66” fantázianévre keresztelt jégsaláta, bacon, majonéz kombóra hangolt quesadillat, mint például ezt a korábbi angol muffint:


Szeretek már jól bevált párosításokhoz nyúlni, most sem csalódtunk.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 evőkanál fajita fűszerkeverék 1 teáskanál Himalája sóval, 2 evőkanál olajjal és 1 evőkanál lime vagy citromlével elkeverve a csirkemell pácolásához
½ fej jégsaláta csíkra vágva
20 dkg vörös cheddar sajt
1 adag majonézből készült mézes-mustáros szósz

A legfőbb hozzávaló új kotaktgrillem, hiszen ebben sütöttem ropogósra a quesadillat.

Az egyik lepényt lefektettem, erre következett a csirkemell, a saláta, a cheddar sajt majd a bacon morzsák és befedtem egy másik tortillával. Kontaktgrillben addig sütöttem, amíg a tortilla ropogós lett, a sajt pedig megolvadt. 





1 perc múlva négyfelé vágtam és mézes-mustáros szósszal tálaltam fel.

Tippek:
A mézes-mustáros szószból a salátára is tehetünk 1-2 evőkanállal, majd a többi hozzávalóval folytatjuk a tortilla töltését. 

Ha kevesebb macerával szeretnénk készíteni – bár nem sarkallok senkit késztermékek vásárlásra – készen vásárolt tortillával és fajita fűszerkeverékkel is készíthetjük.