Oldalak

2014. március 30., vasárnap

Sütőben sült parmezános sügér falatok medvehagymás joghurtszósszal, friss salátával






Még nem készítettem sügért, így nézelődtem kicsit, hogy találjak az ízlésemhez megfelelő elkészítési módot. Nem kellett sokat kutakodnom, hogy több találatra is ráakadjak.
Egy Viktória tavi sügér felét vásároltam meg filézve, úgy hiszem ez kisebb testű egyed, mint a tengeri változat. 
Mindössze 40 dkg-ot nyomott a bőrözött sügér filé, így éppen két, egyszemélyes adagra volt elegendő.
A prémium részét a sügérfilének félretettem vacsorára, a hasaalja és farok részét pedig ehhez a könnyű ebédfogáshoz használtam fel.
Locatellinél olvastam, hogy a sügér nagyon jól harmonizál a bazsalikommal, így mindkét fogásban jelen van a bazsalikom, illetve becsempésztem egy kis medvehagymát is, az íze, az aktualitása, és a vitaminforrás miatt. J

Hozzávalók 1 adaghoz:

20 dkg sügér filé kisebb darabokra vágva
2 evőkanál frissen őrölt zsemlemorzsa
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
1 teáskanál fűszerpaprika
½ teáskanál morzsolt bazsalikom
1 evőkanál vaj
Himalája só, frissen őrölt bors

¼ jégsaláta
¼ kígyóuborka

1 ½ dl görög joghurt
1 evőkanál durvára vágott medvehagyma
1 kisebb fokhagyma
2 teáskanál olívaolaj
Himalája só

260 C fokra felforrósítottam a sütőt.

A joghurtot elkevertem a zúzott fokhagymával, olívaolajjal, sóval és a medvehagymával. Tálalásig behűtöttem.


A morzsát, a parmezánt, a paprikát és a morzsolt bazsalikomot alaposan elkevertem. A sügér darabokat bebalzsamoztam a puha vajjal és alaposan megforgattam a morzsa keverékben. Sütőlapon elrendeztem őket, és 10 percre a sütőbe toltam.





A ropogósra és pirosra sült sügér falatokat friss salátával és a medvehagymás joghurtszósszal tálaltam. 

Igazán látványos, ízletes, friss és könnyű ebéd lett belőle. Csak ajánlani tudom! J




Egészben rozéra sült szűzpecsenye medvehagymás parmezánmártással





Mostanában nem készítettem szűzpecsenyét. Valahogyan nem jött ki rá a lépés. A tarja pecsenyék és karajból készült ételek egy időre kiszorították a napi menüajánlatból.


Rakott karaj cserépben, barackkal – a belga gazda kedvence másképp


Dijoni tarja pecsenye szalonnás babrőzsével, cheddaros krumplipürével


Mézes-chilis mustárpácban sült tarja pecsenye


Persze én résen vagyok, ha valami régen nem készült már a kedvencek közül, akkor újra napirendre tűzöm. J
Tagliatelle is illett volna hozzá, de a fiúk rizst kívántak, így basmati rizs körettel tálaltam.

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

1 egész szűzpecsenye olyan 50-60 dkg
Maldon sóvirág, kakukkfű, durvára őrölt rózsabors és vegyes bors
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj

2 salotta (mogyoróhagyma)
1 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 kis csokor medvehagyma
1 dl száraz fehérbor
2 dl habtejszín         
5 dkg frissen reszelt parmezán
Himalája só, frissen őrölt bors

A szűzpecsenyét megtisztítottam a hártyáktól és fűszereztem. A durva szemű Maldon sót is nyugodtan rászórhatjuk, nem dehidratálja a húst, ha egyben van. Gyakran fűszerezem a szűzpecsenyét rózsaborssal, rendkívül jól passzol hozzá. J
1 órán át hagytam a hűtőben pácolódni a szüzet. Időben kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, hogy kisüthessem.
Vaj olívaolaj keverékén kérget sütöttem rá, úgy 1-1 percig sütöttem mind a négy oldalán. Sütőlapra helyeztem és 150 C fokos sütőben 15 percig pároltam. Egy perccel sem tovább, hogy rózsaszín, így omlós és puha maradjon a közepe.


A visszamaradt pecsenyezsírt kiegészítettem egy kis vajjal, és megpirítottam benne néhány másodperc alatt a morzsolt kakukkfüvet. Hozzáadtam az összevágott salottát, majd a fokhagymát és a medvehagymát és megdinszteltem. Felöntöttem a fehérborral és addig főztem, míg egészen besűrűsödött. 
Ekkor felöntöttem a tejszínnel és lassan felforraltam, de már vettem is vissza a hőt. Hozzáadtam a parmezánt és fűszereztem. Ahogyan felolvadt a sajt, azonnal levettem a tűzről.





A sültet deszkán hagytam pihenni 15 percig, alufóliával lazán letakarva, majd vastagabb szeletekben, sréhen felvágtam.





Időközben megfőztem a basmati rizst. Elrendeztem a szűzérméket a tányéron, a rizst külön tálaltam. 




Majd meglocsoltam a medvehagymás parmezánmártással.

A szűzpecsenye fantasztikusan puha, omlós és ízletes lett. Mondhatni tökéletes! Összességében, felséges fogás, ami gyorsan és egyszerűen elkészíthető. 


2014. március 29., szombat

Medvehagymás avokádó – tojássaláta pirított házi francia kenyérrel, akár húsvétra




Alapból nem eszünk kenyeret a főételekhez. Én egyáltalán nem, a férjem pedig csak a gazdag levesekhez például. Inkább reggelire és vacsorára eszünk kenyeret, ezért, amikor kenyeret sütök, mindig készül néhány olyan saláta vagy szendvicskrém, amivel a finom házi kenyereket társítjuk.
Most a normandiai cipó került terítékre:


Még a múltkori eresztés íze a számban volt, ugyanis az előző kenyérsütéshez avokádós lazac tatárt valamint medvehagymás tojássalátát is készítettem:

Medvehagymás tojássaláta - házi gyökérkenyér válogatással


Avokádó-lazac tatár fürjtojással, kétféle házi kenyérrel


Most az avokádó a tojássalátába került, de készült vele más, medvehagymás előétel és szendvicskrém is. Most a tojássalátát mutatom be. Ez esetben házi tartármártást használtam, mert úgy ítéltem, hogy az avokádóhoz legyen az összetartó krém még selymesebb.

Hozzávalók:

1 avokádó közepes kockára vágva
½ lime leve
6 keményre főzött tanyasi tyúktojás
4 evőkanál házi tartármártás
1 kis csokor medvehagyma csíkra vágva
1 evőkanál rusztikusra vágott lilahagyma

Az avokádót bontás után azonnal meglocsoltam a lime levével, hogy meg ne barnuljon. Finoman, de alaposan összekevertem a hozzávalókat és behűtöttem kicsit tálalás előtt.


Pirított normandiai házi kenyérrel tálaltam. Isteni lett! 




Normandiai kovászos cipó








Volt szerencsém megkóstolni egy kézműves francia kovászos kenyeret, amit csöpp mézzel dagasztanak. Mi több, abban az időben, amikor éppen nem sütöttem, a család kedvence volt. Karácsonykor tatárbifszteket készítettem, ezzel a francia kenyérrel és normandiai vajjal kínáltam fel:


Rövid ideig hozzáférhető volt Debrecenben, bármilyen népszerű is volt, sajnos ma már nem kapható. 

Most kaptam a lányomtól egy guriga Gillot normandiai vajat, gondoltam dagasztok egy adag kenyértésztát kovászolt kovásszal, mézzel és normandiai vajjal. Amikor kisült, bátran neveztem el, normandiai cipónak … J
Csak egy kevés akácmézet használtam, hogy méz illatú legyen a héja, ahogyan annak a bizonyos francia kenyérnek. De sütöttem már napraforgómézzel és dióval, igazi desszertkenyeret:

Diós-napraforgómézes kovászos kenyér –szinte már kalács. Természetes kovásszal, természetesen.



A kovászolt kovásszal olyan gyorsan megkel a kovászos kenyér, hogy az utolsó kelesztésnél inkább arra kell ügyelnem, hogy ne keljen túl, minthogy nem lesz elég magas, vagy levegős a kenyér:


Hozzávalók 2 db körülbelül egykilós cipóhoz:

20 dkg aktív kovászból nyert kovászolt kovász
50 dkg finomliszt
25 dkg kenyérliszt
3,5 dl víz
3 tk só
½ evőkanál akácméz
4 dkg puha normandiai vaj

A kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A lisztet elkevertem a sóval és hozzáadtam a kovászkeveréket, a mézet és a puha vajat. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és könnyedén megdagasztottam. Nagyon kellemes, rugalmas a tészta, jól engedelmeskedik a dagasztás után.

20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam a kenyeret. Most kerek cipót formáztam.
Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhával kibéleltem egy méretben illő kelesztőtálat és illesztéssel felfelé a tálba tettem a kenyeret az utolsó kelesztésre.

Nem sokára el kezdtem előmelegíteni 300 C fokra a sütőt az öntöttvas wokkal gyütt, amiben sütni akartam a kenyeret. A sütő aljába pástétom formában vizet tettem.

Amikor eltelt 1 óra a formázás után, kivettem a forró wokot a sütőből, illesztéssel lefelé a wokba helyeztem a kenyeret, bevágtam és alaposan megspricceltem hideg vízzel. A wok fedelét is, majd a wokra borítottam és betoltam a forró sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 280 C fokra és 10 percig így sütöttem a kenyeret. Levettem a hőt 260 C fokra és még 30 percig, lefedve sütöttem. Végül 200 C fokra mérsékeltem a hőt, kihúztam a vizes tálat a sütőből és még 20 percig lefedve sütöttem.


Amikor kivettem a sütőből megspricceltem hideg vízzel és 1 órán át hagytam hűlni.





Nagyon szép, kellemes bélzetű, vastag és ropogós héjú,  illatos, hófehér kenyér kerekedett belőle. 

Következőre kicsit rusztikusabbra hangolom, a liszt egy részét le fogom cserélni valamelyik „fajsúlyos” lisztfajtára. Az a csodálatos a kenyérsütésben – is – hogy a lehetőségek száma végtelen!


Olyan 80 dkg-ot lecsíptem a tésztából és zsemléket is sütöttem ebből a tésztából. Legközelebb erről mesélek! J