Még nem készítettem sügért, így nézelődtem kicsit, hogy
találjak az ízlésemhez megfelelő elkészítési módot. Nem kellett sokat
kutakodnom, hogy több találatra is ráakadjak.
Egy Viktória tavi sügér felét vásároltam meg filézve, úgy
hiszem ez kisebb testű egyed, mint a tengeri változat.
Mindössze 40 dkg-ot
nyomott a bőrözött sügér filé, így éppen két, egyszemélyes adagra volt
elegendő.
A prémium részét a sügérfilének félretettem vacsorára, a
hasaalja és farok részét pedig ehhez a könnyű ebédfogáshoz használtam fel.
Locatellinél olvastam, hogy a sügér nagyon jól harmonizál a
bazsalikommal, így mindkét fogásban jelen van a bazsalikom, illetve
becsempésztem egy kis medvehagymát is, az íze, az aktualitása, és a
vitaminforrás miatt. J
Hozzávalók 1 adaghoz:
20 dkg sügér filé kisebb darabokra vágva
2 evőkanál frissen őrölt zsemlemorzsa
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
1 teáskanál fűszerpaprika
½ teáskanál morzsolt bazsalikom
1 evőkanál vaj
Himalája só, frissen őrölt bors
¼ jégsaláta
¼ kígyóuborka
1 ½ dl görög joghurt
1 evőkanál durvára vágott medvehagyma
1 kisebb fokhagyma
2 teáskanál olívaolaj
Himalája só
260 C fokra felforrósítottam a sütőt.
A joghurtot elkevertem a zúzott fokhagymával, olívaolajjal,
sóval és a medvehagymával. Tálalásig behűtöttem.
A morzsát, a parmezánt, a paprikát és a morzsolt
bazsalikomot alaposan elkevertem. A sügér darabokat bebalzsamoztam a puha
vajjal és alaposan megforgattam a morzsa keverékben. Sütőlapon elrendeztem
őket, és 10 percre a sütőbe toltam.
A ropogósra és pirosra sült sügér falatokat friss salátával
és a medvehagymás joghurtszósszal tálaltam.
Igazán látványos, ízletes, friss és
könnyű ebéd lett belőle. Csak ajánlani tudom! J