Mára már túl vagyunk a nevelési fázis egyharmadán.
Az 5.
naptól mindig ugyanúgy kell kezelnünk a kovászt, amíg elég érett nem lesz
ahhoz, hogy befejezzük az etetését két sütés között, azaz altassuk hűtőben, a
köztes napokban. Már, ha nem sütünk minden nap vele. Mert akkor minden nap
ugyanígy, meg kell etetnünk.
Az ötödik napi teendőnk, ami ugyanaz a 10. vagy 14. napig,
attól függően, hogy mikor éri el ereje teljét a kovászunk:
5-10 nap. Minden nap elvégezzük a negyedik napon elvégzett
teendőket: villával alaposan összekeverjük a kovászt, egy tiszta üvegbe
átmérünk 70 g kovászt, amit először 100 g vízzel, majd 100 g liszttel keverjünk
el, visszazárjuk az üveget, és ugyanazokon a körülményeken tartjuk az
elkövetkező napon is.
Etetés előtt az én 5. napos kenyérliszt kovászom így néz ki:
Tegnap elkezdtünk nevelni teljes kiőrlésű búza és rozskovászt
is. Legalábbis én igen. Köszönik szépen, nagyon jól vannak! J Ők most értelemszerűen a 2. napon járnak.
A teljes kiőrlésű búzakovász:
A teljes kiőrlésű rozskovász:
Korábbi bejegyzéseimben többször is említettem, hogy
ugyanúgy kell nevelnünk őket, ahogyan a kenyérliszt kovászt. Az első napról az
utolsóig. Így bármikor kapcsolódik be valaki, csak a napi teendőket kell
követnie, bármilyen lisztből is nevel kovászt.
Ma is sütöttem a „fáradt kenyérliszt kovászból”, azaz nem
öntöttem ki a fölösleget, hanem zsemléket sütöttem belőle. Igazán jól
viselkedett a kovász. Hamarosan bemutatom ezeket a sütéseket is. Igaz, én 2-4
nappal előttetek járok a kovásznevelésben.
Ma lefotóztam a kovászokat együtt is, hogy lelkesítselek
Benneteket! J
Olyan 7 órával etetés után így viselkedtek:
Szia! Lehet, hogy én vagyok az érthetetlen, de most minden nap elő kell vennem egy új befőttes üveget, amibe átmérem a 70 g kovászt. A végén már lesz vagy 15-16 üvegem. Ennyi nincs is itthon, meg el sem fér a mini konyhámban. Kérlek, hogy számomra érthetően írjad le, hogyan csináljam. Válaszodat előre is köszönöm.
VálaszTörlésSzia!
TörlésVálaszolok én, ha nem baj.
Kiméred a 70 g kovászt, a többit kidobod. Nem tárolod. Vagy sütsz vele...
Köszönöm Adrien!
TörlésIgen. Átmérsz egy másik üvegbe 70 g kovászt, az eredeti üvegben maradt kovászt kidobod, vagy sütsz vele. Az eredeti üvegből (amiből átmérted a 70 g kovászt) eltávolítod a kovászt az előbbiek szerit, kimosod és másnap újra tudod használni az etetéshez. Én most 3 féle kovászt nevelek és 6 üveggel meg tudom oldani.
miért nem lehet etetni uabban az üvegben?
VálaszTörlés