Mindent nagyon szeretünk, ami aszalt vörös áfonyával készül.
Legyen az sütemény vagy keksz:
Akár karácsonyra
is: diós-tört csokoládés kekszek aszúban áztatott, aszalt vörös áfonyával
Most gyökérkenyeret sütöttem vörös áfonyával, és mondhatom,
hogy nagyon finom lett. Ízletes, mutatós, különleges. Olívás-többmagvas
gyökérkenyerekkel együtt készült, így mindenki olyan gyökérkenyeret választott
a reggelihez és a vacsorához, amelyikhez nagyobb kedve volt:
Olívás-többmagvas
svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
45 dkg kenyérliszt BL 80
¼ teáskanál (1 g) szárított
élesztő
3,8 dl langyos víz
2 teáskanál só
20-30 szem vörös áfonya durvára
vágva
A lisztet elkevertem a sóval és az élesztővel majd
hozzáadtam a vizet és kanállal addig kevertem, míg éppen csak összeállt a
tészta. Folpackkal lezártam a tálat és 16 órán át hagytam szobahőmérsékleten
kelni.
Amikor az idő letelt, a ragacsos tésztát erősen lisztezett
deszkára borítottam és kipaskoltam olyan 3-4 cm magasra és megszórtam az
összevágott vörös áfonyával. Meghajtogattam: fentről le, lentről fel, jobbról
balra, balról jobbra, majd illesztéssel lefelé a deszkán hagytam pihenni 1 órán
át.
1 óra múlva kettévágtam a tésztát és megformáztam a
kenyereket. Először rúdformára, majd 4-5-ször megtekertem. Konyharuhát
megszórtam teljes kiőrlésű búzaliszttel és ebbe csomagoltam a gyökérkenyeret.
Mindkét formázott és csomagolt gyökérkenyeret szögletes jénaiba tettem és 1
órán át kelesztettem.
Félidőben 300 C fokra kapcsoltam a sütőt, a fedeles tepsit a
sütőbe toltam, a sütő aljába két vízzel töltött cseréptálat tettem, hogy
megfelelő gőz keletkezzen.
Amikor letelt az utolsó kelesztés kivettem a fedeles tepsit
és óvatosan beleborítottam a két kenyeret, hogy az alakjuk ne sérüljön.
Megspricceltem hideg vízzel, a fedőt is, befedtem a tepsit és betoltam a
sütőbe. Azonnal 280 C fokra vettem vissza a hőt, majd 20 perc múlva 260 C
fokra. Még 20 percig sültek 260 C fokon a gyökérkenyerek. 1 órán át rácson
hagytam hűlni őket.
Aranybarna, ropogós, belül pedig könnyű, levegős kenyereket
sütöttem ismét. Az aszalt vörös áfonya szemek csak úgy mosolyogtak a
gyökérkenyérből.
Imádok kenyeret sütni. Folyamatos sikerélmény. J
Gyönyörűségesek !!!
VálaszTörlésTe tudsz VALAMIT!
VálaszTörlésMúlt héten sütöttem én is egy gyökérkenyeret, kb. ilyen arányokkal és aznap még jó volt, de másnapra elnehezedett.Az én szívem pedig elszomorodott.Mi lehet a titok?
Súgd meg nekem.Ilyen szépséget szeretnék én is sütni!!!!
Marika
Az a baj, hogy fogalmam sincsen ... ugyanis ezt se dagasztani nem kell, a kelesztési folyamat is annyira egyszerű, hogy nem nagyon lehet "hibázni". Nem nagyon éri meg a harmadnapot nálunk, de két-három nap múlva is jó állagú marad ez a fajta kenyér - is - ...
TörlésLehet, hogy a hiba az én "készülékemben" van, de nem adom fel!
VálaszTörlésItt van előttem a minta.
Gyönyörűk a kenyereid, meg a húsaid, meg a többi....túlzás nélkül....
Marika