Már régen készülök erre a fogásra. Most jött el a pillanat,
hogy a gondolati íz és forma kavalkád valósággá váljon. Általában működik, most
sem csalódtam a ráérző képességemben. J
Meg kell, említsem, hogy szereztem hozzá ihletet nemzetközi
portálokról, majd a magam ízlésének megfelelően raktam össze a részleteket.
Amit alapból ki nem hagytam volna a kompozícióból a
főszereplőkön kívül, az a kapor, a házi majonéz, a szardella, a kapribogyó és a
fürjtojás. Már a házi kenyér mellett, ami méltó kísérője.
Kétféle kenyeret is pirítottam mellé, egy fehér kovászosat
és egy barna kovászosat:
Kovászos
fehérkenyér kovászolt természetes kovásszal - fázisfotókkal
Egy-egy karéj kenyeret megpirítottam és formára igazítottam,
azaz kiszúrtam, hogy illeszkedjen formailag is a készülő „tányéromhoz”,
szakszóval élve. J
Mindig kihangsúlyozom, hogy a tálalás is az étel része, hiszen egy szép
kompozícióval még egy érzékszervünket be tudjuk vonni az étkezés élvezetébe, a
szemünket.
Lazac tatárhoz:
10 dkg norvég vagy ír füstölt lazac durvára vágva
6-8 szem kapribogyó(virág) durvára vágva
1 szardella durvára vágva
1 evőkanál házi majonéz
1 mogyoróhagyma (salotta) finomra vágva
½ doboz Philadelphia sajt
1 kis csokor kapor
4 keményre főzött fürjtojás
2 koktélparadicsom
1 marék olasz salátakeverék
Gyűrűformát a tányérra helyeztem és három szintben
beletöltöttem következő keverékeket, kezdve az első szinttel.
1. 1. szint: avokádó salsa (a receptet már korábban megosztottam,
a link a dőlt betűs rész alatt) elsőként töltöttem a gyűrűbe.
1. 2.szint: a lazac tatár összetevőit finoman, de
alaposan összekevertem és rátöltöttem az avokádó salsára
1. 3.szint: a Philadelphia sajtot összekevertem az
összevágott kaporral és rátöltöttem a lazac tatárra
Lehúztam a gyűrűformát, mellé
helyeztem a grillen pirított kenyér korongokat, a salátát, a paradicsomot és
fürjtojásokat és tálaltam.
Amikor késsel mindhárom szintet érintve
egyszerre a kenyérre kentem és beleharaptam, igazi íz orgiában volt részem.
Selymes, friss, harmonikus ízekben, nem harsogó, túlfűszerezett ízekben.
A rusztikus előadásmód lehetővé
teszi, hogy minden íz külön-külön is robbanjon a szánkban, mielőtt tökéletes
harmóniában találkoztak. Ha mindent nagyon apróra vágnánk, vagy ha turmixolnánk,
az élvezet fele odavolna … J
Ez valami nagyszerűen néz ki! Nagyon tetszik az egész bloggod, beleértve a régebbi receptjeidet is! Olvasgatom vissza az elejétől, teljesen az én íz és ízlésvilágomat tükrözik! Gratulálok hozzá! Csilla
VálaszTörlésKöszönöm szépen Csilla! Isten hozott nálam! ... :)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia Alexa, par hete voltunk a KEG-be vacsorazni es eloetelnek egy nagyon hasonlo avokados-lazac tatart ettem. Isteni finom volt,es amikor felfedeztem itt e receptet rogton el is kesziettem. Nagyon hasonlot sikerult alkotnom es eszmeletlen finom lett. Koszonom, hogy megosztottad a receptet.
VálaszTörlésGabi